www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

5481 soorten gezien in het Ketelwald

23 januari 2025 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Gevlekte aronskelk, foto: Twan Teunissen

Gevlekte aronskelk is een vrij algemene soort langs de randen van het ketelwald, foto: Twan Teunissen

In 2024 hadden vrijwillige natuurwaarnemers het doel om in het Ketelwald 5.000 soorten te ontdekken. Het Ketelwald is de naam van het bosgebied tussen het Duitse Kleef en Nijmegen. In het Nederlandse deel waren 2.649 waarnemers op pad om de biodiversiteit in beeld te brengen. Het magische getal van 5.000 soorten is ruim gehaald!

Het werkgebied van Soortenjaar Ketelwald waren de Nederlandse natuurgebieden op de heuvelrug tussen Reichswald en Nijmegen. Hiervan maken bijvoorbeeld de Jansberg en Mookerheide van Natuurmonumenten, en het Groesbeekse Bos en de Duivelsberg van Staatsbosbeheer onderdeel uit. In dit gebied is een afwisseling te vinden van droge bossen, heidegebieden, steile hellingen met dalen waar bronwater aan de oppervlakte komt en landgoederen.

Duitse brem. foto: Twan Teunissen
De zeer zeldzame Duitse brem in het Ketelwald. foto: Twan Teunissen

Gedurende afgelopen jaar werden door meer dan 2.600 personen bijna 79.000 waarnemingen ingevoerd. En samen hebben ze in totaal 2.649 soorten gezien. Dit aantal kan nog stijgen en dalen omdat er waarnemingen zijn die nog worden ingevoerd of worden afgekeurd.

De soortgroepen met de meeste soorten in de top drie waren de planten (934 soorten), paddenstoelen (694) en nachtvlinders (693). Het minste aantal soorten werd gezien in de soortgroep vissen (9 soorten), wat natuurlijk niet zo vreemds is in dit relatief waterarme gebied.

Oehoe kuiken, foto: Twan Teunissen
Oehoe kuiken, foto: Twan Teunissen

Soortenjaar Gelderse Poort

In 2022 werd in het aangrenzende gebied Soortenjaar Gelderse Poort gehouden. In dat (grotere gebied) werden toen meer dan 6400 soorten gezien. Een flink deel van de soorten uit de Gelderse Poort komt niet voor in het Ketelwald en andersom. Ons werkgebied is dus zeer zeer rijk aan soorten.

De resultaten van Soortenjaar Gelderse Poort zijn terug te lezen in dit prachtige boekje

Zelf op stap?

Het soortenjaar is voorbij, maar het invoeren van je waarnemingen blijft waardevol. Ga je zelf wandelen in het Ketelwald of in een ander gebied, voer dan je waarnemingen in op Waarneming.nl. Je kunt daar ook de stand van Soortenjaar Ketelwald checken.

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort, de Betuwe of het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! Facebook & Instagram.

 

reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog