www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Verwijderen hoge begroeiing Bisonbaai

21 oktober 2024 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Staatsbosbeheer start deze week met het verwijderen van te hoge begroeiing in de uiterwaarden bij de Bisonbaai in de Ooijpolder. Een deel van de jonge boompjes en struiken zal voor de hoogwaterveiligheid worden verwijderd. Bij extreem hoogwater moet het water niet worden opgestuwd door bomen en struiken, maar snel naar zee kunnen stromen. Het gebied blijft toegankelijk voor publiek.

Waarom moet de begroeiing weg?

In heel Nederland is vastgelegd wat waar mag groeien in de uiterwaarden in verband met voldoende doorstroming voor de hoogwaterveiligheid. Bomen en struiken kunnen bij extreem hoogwater zorgen voor opstuwing van het water. Bij deze hoge waterstanden is het van belang dat het water snel naar zee wordt afgevoerd. Wat waar wel en niet mag groeien is vastgelegd in de Vegetatielegger. Om weer te voldoen aan de Vegetatielegger verwijdert Staatsbosbeheer de bomen en struiken.

Wil je meer informatie over de vegetatielegger? Klik dan op de link.

Wat gaan we doen?

In de uiterwaarden nabij de Bisonbaai verwijderen we jonge boompjes en struiken. De begroeiing bestaat vaak uit dijkviltbraam, jonge schietwilgen en meidoorns. De ruige begroeiing wordt gemaaid met behulp van een klepelmaaier. Voorafgaand aan de werkzaamheden bekijkt de Boswachter Ecologie het werkgebied. Indien nodig worden maatregelen genomen om bijzondere flora en fauna te beschermen. Tijdens de uitvoering blijft het gebied opengesteld voor publiek. Het kan zijn dat sommige delen van de uiterwaard tijdelijk wat modderig of minder goed begaanbaar zijn.

Op onderstaande kaart wordt het werkgebied weergeven.

Verwijderen hoge begroeiing Bisonbaai

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! X , Facebook & Instagram
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog