Start boswerkzaamheden Groesbeekse Bos 2024
In week 41 start Staatsbosbeheer met boswerkzaamheden en houtoogst in het Groesbeekse Bos. Er wordt gewerkt in delen van het Kraaiendal en Mulderskop. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van dit bosgebied. Met bosbeheer werken we aan een sterker en gevarieerder bos. Dit najaar wordt in een deel van het bos gedund. Op enkele plaatsen worden stukjes bos verjongd. De verwachting is dat de werkzaamheden begin 2025 zijn afgerond. Staatsbosbeheer organiseert op vrijdag 1 en woensdag 6 november voor geïnteresseerden een excursie waarbij de boswachter meer informatie geeft over de werkzaamheden.
De werkzaamheden
Het Groesbeekse Bos is een zogenaamd multifunctioneel bos. Met bosbeheer werken we aan veerkrachtig bos, waar recreatie en bescherming van de natuur hand in hand gaan met houtoogst. Het doel van de werkzaamheden is oogst van hout en dat we in de toekomst duurzaam hout kunnen blijven oogsten. De oppervlakte van het bos neemt niet af. Dit najaar wordt in het bos onder andere gedund. Hierbij worden bomen weggehaald om andere bomen de ruimte te geven voor hun groei. Door het bestaande bos te dunnen krijgen geselecteerde bomen meer licht en ruimte om zich verder te ontwikkelen.
Naast het vrijzetten van bomen wordt het bos hier en daar verjongd. Een veerkrachtig bos kent naast meerdere soorten bomen ook bomen van verschillende leeftijden. Om een stuk bos te verjongen worden pleksgewijs bomen geoogst. De gezaagde stammen worden tijdelijk in houtstapels opgeslagen in het bos langs wegen en paden.
Benieuwd naar waar de stippen en strepen op de bomen voor staan? Lees dan hier ons vorige blog met uitleg over deze markeringen.
Zaden van bomen die blijven staan zorgen op termijn voor nieuwe jonge bomen. Dit heet natuurlijke verjonging. Op plekken waar de natuurlijke verjonging niet aanslaat worden bomen aangeplant. We kijken dan goed naar menging van soorten en soorten die tegen een veranderend klimaat kunnen. In het Groesbeekse Bos zijn dit onder andere soorten als linde, ratelpopulier, zoete kers en esdoorn. Zo ontstaat een gevarieerd en toekomstbestendiger bos dat tegen een stootje kan.
Het werkgebied
Op onderstaande kaarten wordt het werkgebied aangeduid met een blauwe markering. Dit jaar worden er werkzaamheden uitgevoerd in delen van het Kraaiendal en Mulderskop. Niet overal wordt gewerkt. In het Kraaiendal worden onder andere geen werkzaamheden uitgevoerd in grote delen van het droogdal.
Klik op onderstaande afbeeldingen om deze te vergroten.
Voorafgaand en tijdens de uitvoering van boswerkzaamheden wordt rekening gehouden met de dieren en planten die er leven en we houden rekening met cultuurhistorische elementen. Voor de start van de werkzaamheden wordt door de Boswachter Ecologie nauwkeurig in kaart gebracht of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. Als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. Deze bomen worden vaak voorzien van een markering door middel van lint.
Lees dit blog voor meer informatie over het voorlopen van de boswerkzaamheden en het werk van de Boswachter Ecologie.
Werk in uitvoering
Tijdens de werkzaamheden blijft het bos open voor publiek. Het kan voorkomen dat tijdelijk een pad is afgesloten voor de veiligheid van de bezoeker. Ook de mountainbikeroute is indien nodig omgeleid wanneer de werkzaamheden plaatsvinden op een locatie waar de singletrack doorheen loopt. Houd de website van Stichting MTB Rijk van Nijmegen en posters en markeringen in het bos in de gaten voor meer informatie. Bij het uitvoeren van deze boswerkzaamheden wordt gebruik gemaakt van zwaar materieel. Paden kunnen tijdelijk slechter begaanbaar zijn door kuilen en modder. Deze worden zodra de werkzaamheden zijn afgerond hersteld.
Duurzame houtproductie
Staatsbosbeheer draagt bij aan duurzame houtproductie uit Nederland, nu en in de toekomst. Dat betekent dat we ook naar de huidige bossen moeten kijken en ervoor moeten zorgen dat er nu bomen gaan groeien die over 50 of 100 jaar groot en gezond zijn. We werken met de eisen van het FSC®-keurmerk. Dit is de strengste internationale norm voor duurzaam bosbeheer. Bij een duurzaam gebruik van hout, draagt dit bij aan het opvangen en vasthouden van CO2.
Lees in dit artikel meer informatie over ‘Nuance in het bos’.
Bos van de toekomst
Onze bossen zijn wij door de jaren heen steeds anders gaan beheren. Sinds de jaren 70 komt er geleidelijk meer aandacht voor de natuurwaarden. Het werd duidelijk dat bossen ook leefgebied zijn voor diverse planten en dieren. De bossen werden niet meer beheerd zoals vroeger: grootschalig kappen en planten. Het beheer richtte zich op toekomstbestendig bos. Bossen met meer variatie in soorten en leeftijd.
Meer weten over bosbeheer van vroeger en nu? Lees dan dit artikel
Menging van soorten is niet zomaar belangrijk. Die variatie is goed voor de biodiversiteit maar ook voor een bos dat toekomstbestendig is. Naast bomen die in de toekomst hout op moeten leveren, planten we bomen aan die ’tegen een stootje’ kunnen. Deze boomsoorten kunnen beter omgaan met extreme omstandigheden en een opwarmend klimaat.
Dit wil niet zeggen dat op termijn alle bekende boomsoorten zoals eiken, beuken en dennen zullen verdwijnen. Feit is wel dat ze het op sommige plekken moeilijker zullen krijgen. Soorten zoals linde, esdoorn, zoete kers en wintereik kunnen beter tegen langere periodes van droogte. Het blad verteert daarnaast makkelijker met een positief effect op de bosbodem. Een gevarieerd bos is een ecosysteem en een thuis voor allerlei dieren als insecten, vogels, eekhoorns, boommarters, dassen en kleine zoogdieren. En het is een bos waar de bezoekers van kunnen genieten. Bosbeheer is ver vooruit denken. Zo blijft bos bos en werken wij aan een toekomstbestendiger Groesbeeks bos.
Meer weten over toekomstbestendige bossen? Lees dan dit artikel
Vragen? Ga mee op excursie
Op vrijdag 1 november & woensdag 6 november van 15:00 uur tot 16:30 uur organiseert Staatsbosbeheer een excursie waarbij boswachters meer informatie geven over de werkzaamheden. Daarnaast is er de ruimte om vragen te stellen. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Deelname is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een email te sturen onder vermelding van hun naam en het aantal deelnemers naar rijkvannijmegen@staatsbosbeheer.nl.
Meer informatie?
- Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
- Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
- Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! X , Facebook & Instagram
geef een reactie