www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Soortenjaar Ketelwald, 5000+ soorten gezien

4 oktober 2024 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Porseleinzwam, foto: Twan Teunissen

Porseleinzwam, foto: Twan Teunissen

In 2024 willen vrijwillige natuurwaarnemers in het Ketelwald 5.000 soorten ontdekken. Het Ketelwald is de naam van het bosgebied tussen het Duitse Kleef en Nijmegen. In Het Nederlandse deel zijn dagelijks talloze waarnemers op pad om de biodiversiteit in beeld te brengen. Het magische getal van 5.000 soorten is inmiddels gehaald!

Het werkgebied van Soortenjaar Ketelwald zijn de Nederlandse natuurgebieden op de heuvelrug tussen Reichswald en Nijmegen. Hiervan maken bijvoorbeeld de Jansberg en Mookerheide van Natuurmonumenten, en het Groesbeekse Bos en de Duivelsberg van Staatsbosbeheer onderdeel uit. In dit gebied is een afwisseling te vinden van droge bossen, heidegebieden, steile hellingen met dalen waar bronwater aan de oppervlakte komt en landgoederen.

Groesbeekse Bos, foto: Twan Teunissen
Groesbeekse Bos, foto: Twan Teunissen

Sinds 1 januari hebben al 2.125 verschillende waarnemers één of meerdere waarnemingen uit het Ketelwald ingevoerd. En samen hebben ze in totaal nu het doelaantal van 5.000 soorten gezien (stand per 4 oktober 2024). In totaal zijn er nu al meer dan 64.000 waarnemingen gedaan! Petje af voor al deze vrijwilligers.

De 5.000ste soort was het heksenschermpje, een fraaie roze paddenstoel, die werd gezien door René Thijssen.

Heksenschermpje, foto: René Thijssen, CC-BY-NC-ND
Heksenschermpje, foto: René Thijssen, CC-BY-NC-ND

En dit is nog niet het eindaantal, want de komende drie maanden worden er vast nog meer soorten aan de lijst toegevoegd.

Paddenstoelen

In de laatste maanden van het jaar is het sprokkelen om nog nieuwe soorten te zien. Voor de meeste planten en insecten die waargenomen kunnen worden zijn de goede maanden nu echt wel bijna voorbij.

De vogelaars zitten nog wel op hun trektelposten en zullen misschien nog een paar soorten toevoegen aan de lijst. Zo werden de afgelopen week nog Europese kanarie en smelleken (een kleine valk) aan de lijst toegevoegd.

Maar de meeste nieuwe soorten die de afgelopen weken werden gezien, en waarschijnlijk nog gezien gaan worden , zullen vooral allerlei soorten paddenstoelen zijn. Zowel in het bos als op de hei als in graslanden kun je dankzij het vochtige weer nu volop paddenstoelen vinden.

Kleverige koraalzwam, foto: Twan Teunissen
Kleverige koraalzwam, foto: Twan Teunissen

Zelf op stap?

Ga je zelf de komende maanden nog wandelen in het Ketelwald, voer dan je waarnemingen in op Waarneming.nl. Je kunt daar ook de stand van Soortenjaar Ketelwald checken.

In de herfst is één van de allermooiste wandelingen van Nederland de N70 route doe onder andere over de Duivelsberg en door het Filosofendal loop. Meer informatie over deze wandeling vind je hier.

Meer informatie?

  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort, de Betuwe of het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! X, Facebook & Instagram.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog