www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Vijf jaar Waterrijk!

3 oktober 2024 Boswachter Katelijne Hoogendoorn in Rivierengebied

Onder vogelaars en natuurliefhebbers is Waterrijk in Park Lingezegen inmiddels een bekende naam. Veel vogels en andere dieren weten hun weg al te vinden naar dit bijzondere stuk natuur tussen Arnhem en Nijmegen. Net als bezoekers uit de omgeving die in het gebied komen onthaasten en genieten van de natuur. En dat terwijl het gebied nog erg jong is: dit jaar blaast het Waterrijk namelijk vijf kaarsjes uit! Met een video blikken we graag met je terug op de ontwikkeling van dit bijzondere gebied!

Eén gebied, twee karakters

Na ruim drie jaar van aanleggen werd in 2019 het Waterrijk officieel ‘geopend’. Aan weerszijden van de A325 waren twee indrukwekkende stukken natuur ontstaan. Ieder met een eigen focus en karakter.

Aan de westzijde van de A325, tussen de Linge en Rijkerswoerdse plassen in, is Waterrijk-West aangelegd. Een rietmoeras met daartussen wandel- en fietspaden met een focus op natuur én ruimte voor recreatie. Aan de oostzijde van de A325 vind je Waterrijk-Oost, met opgaande struiken en bossen en een uitgestrekt rietmoeras met alleen langs de randen paden. Het gebied is aangelegd als onderdeel van Park Lingezegen en vormt een verwijzing naar het oude rivierlandschap. Het beheer en eigendom is na de afronding overgedragen aan Staatsbosbeheer. Wij dragen de zorg voor de verdere ontwikkeling van het gebied tot een waardevol gebied voor natuur én mens.

Foto: Twan Teunissen – Staatsbosbeheer

Snelle ontwikkeling tot een ‘volwassen’ natuurgebied

Wie vijf jaar niet in Waterrijk geweest is zou zijn ogen uitkijken. Waar in 2019 het riet nog tussen paaltjes en draadjes stond tegen ganzenvraat, staat nu volwassen riet waar in de lente menig vogel zich laat horen. Over die vogels gesproken, soorten als blauwborst, baardman, waterral en roerdomp noemen zich inmiddels al vaste bewoner van het gebied. Tijdens de vogeltrek in het voorjaar en najaar doen bovendien zeldzamere vogels Waterrijk West- en Oost regelmatig aan om even aan te sterken. Het maakt het gebied dan ook geliefd onder vogelaars die er graag komen voor een rondje met de verrekijker en camera.

Maar ook voor een dagelijks ommetje, rondje hardlopen of een fietstocht leent Waterrijk zich perfect. In- en om het gebied is een groot netwerk aan wandel- en fietspaden aangelegd die je steeds een nieuw uitzicht op het Waterrijk geven.

Wat brengt de toekomst?

Nu het gebied volwassen begint te worden begint de tijd om aan de knoppen te draaien. Met gerichte ingrepen wordt er voor gezorgd dat het riet een gezonde leeftijdsopbouw krijgt. En door middel van uitgekiend beheer wordt het bos verder volwassen en op de graslanden wordt het steeds kruidenrijker. En uiteraard blijft er ook volop plek voor de mens om te genieten van al het moois wat het gebied te bieden heeft. Zo ontwikkelt het Waterrijk zich verder als een schitterende plek waar natuur én mens zich welkom voelen.

Foto: Youri Jongkoen – Park Lingezegen
  • Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
  • Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
  • Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen! X, Facebook & Instagram.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog