4000, 4001, 4002… hard op weg naar 5000 soorten!
In 2022 willen de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en Staatsbosbeheer samen met zoveel mogelijk natuurliefhebbers, (amateur)biologen en waarnemers in de Gelderse Poort meer dan 5000 soorten ontdekken. Ga mee met experts en boswachters tijdens mooie, bijzondere en boeiende excursies in de Gelderse Poort. Lees in dit blog wat we allemaal organiseren.
Ken jij ze al? Hongerbloempje, pijpbloem, dwerggorts en schijnwolfsmelkwespvlinder. Bijzondere, eigenaardige en zeldzame soorten die allemaal al zijn waargenomen tijdens het 5000 soortenjaar Gelderse Poort. Met dank aan meer dan 1500 waarnemers stond op 5 juni 2022 de teller al op 3500 soorten. Nog geen 3 weken laten zijn we de 4000 al gepasseerd! Het lijkt erop dat de eindstreep nog niet in zicht is. Dat de Gelderse Poort een rijk gebied is aan bijzondere soorten is in ieder geval een feit.
Op zoek naar libellen, wantsen en cicaden of toch nachtvlinders?
Dit hele jaar worden er allerlei excursies aangeboden door de organisatoren van het soortenjaar. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen publieksexcursies voor beginners en specialistische excursies voor de gevorderde waarnemers. Een unieke kans om onder begeleiding van een specialist of bevlogen liefhebber meer te weten te komen over boeiende soorten en daarnaast misschien zelf nog soorten te ontdekken voor het soortenjaar. Altijd al eens de mysterieuze wereld van nachtvlinders willen ontdekken? Dan is dit je kans!
Ken jij de populierpijlstaart of de snuitvlinder al? Ga mee op excursie en wie weet ga je ze zien. Kijk hier voor het actuele aanbod van het Soortenjaar Gelderse Poort.
Wil je ook een bijdrage leveren aan het soortenjaar en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Lees dan dit blog vol tips en weetjes.
Onderwaterwouden !?
De Gelderse Poort is niet alleen rijk aan soorten op het land, maar ook onder water. Ga met de boswachter mee op snorkelexcursie! Wie weet zie je dan scholen met bittervoorn en baars of heb je geluk en kom je oog in oog met een snoek of grote karper. Tijdens het snorkelen in de Groenlanden waan je je een weg door onderwaterwouden van fonteinkruiden en lidsteng. Wist je trouwens dat er ook vleesetende onderwaterplanten zijn? Groot blaasjeskruid is een vleesetend plantje wat kleine beestjes ‘eet’. Zoals de naam al zegt gebruikt de plan zijn blaasjes als een val. Bij de ingang van het blaasje hangt een tastdraad. Als een insect of schaaldiertje deze draad aanraakt opent een klepje van de val en wordt het dier het blaasje in ‘gezogen’ waarna de val zich sluit. De ongelukkige prooi wordt dan langzaam verteert… Ga mee op snorkelexcursie met de boswachter en ontdek samen deze en nog veel meer boeiende soorten!
Wil je ook mee op snorkelexcursie ? Kijk dan hier voor meer informatie. Let op! Je moet zelf zorgen voor snorkelattributen.
Van het pad af
Riviernatuur is ontzettend mooi en rijk aan soorten. Door de dynamiek van de rivier kan je na elke hoogwater het gebied opnieuw ontdekken. Het is dan telkens weer spannend welke stroomdalflora je dan weer tegen gaat komen. In de Millingerwaard vind je daarnaast een van de meest zeldzame bostypen van Nederland; hardhoutooibos. Ooibossen heb je in Nederland in twee soorten: zachthoutooibos en hardhoutooibos. Zachthoutooibossen zijn ooibossen die vooral bestaan uit wilg en populier. Dit zijn soorten die prima langere tijd tegen natte voeten kunnen. Wel handig als je een dynamisch gebied als de uiterwaarden verkiest als je groeiplaats. Hardhoutooibossen zijn ooibossen met soorten als eik, fladderiep en zoete kers. Deze bomen kunnen iets minder goed tegen hoogwater en vind je daarom op hogere delen van de oeverwallen.
Ga mee struinen door de uiterwaarden met onze voorlichtingsboswachters op zoek naar de zeldzame grindwolfspin of de schijnwolfsmelkwespvlinder. Aan bijzondere waarnemingen en soorten is in de Millingerwaard geen gebrek. Een gids van Staatsbosbeheer neemt je mee door de ruige wildernis.
Wil je ook mee struinen door de Millingerwaard? Kijk dan hier voor meer informatie en om te boeken.
Ken je de Millingerwaard al op je duimpje en lijkt het je wel wat om te struinen door de ‘achtertuin van Nijmegen’. Ga dan mee op pad dwars door de Stadswaard.
Comming soon…
De ‘architect van de uiterwaarden’ blijft een bijzondere verschijning. Altijd voorzien van het juiste gereedschap gaat hij in het schemer op zoek naar bouwmaterialen en voedsel. Vaak zoekt hij dit in de directe omgeving van zijn woning. Deze woning ondergaat vele transformaties. Hoogwater speelt daarin vaak ook een rol. Als het water stijgt moet de architect zich verplaatsen naar een hoger gelegen ‘vakantieverblijf’.
De ‘architect’ is een must see in de Millingerwaard! Houd onze website in de gaten voor deze bijzondere excursie.
Beschuit met muisjes
Een zeldzame soort die in de Gelderse Poort voorkomt is de Zwarte stern. Al jaren zetten vele natuurliefhebbers en medewerkers van Staatsbosbeheer zich in voor het behoud van deze bijzondere vogel. Oorspronkelijk broedt de zwarte stern het liefst op drijvende planten zoals krabbenscheer, waterviolier en fonteinkruiden. Daarbij is krabbenscheer vaak favoriet. Deze plantensoort is mede door het verslechteren van de waterkwaliteit enorm afgenomen. Door afname van natuurlijke broedplaatsen is de zwarte stern nu een bedreigde vogelsoort in Nederland. Om te voorkomen dat deze vogel hier op termijn helemaal niet meer voorkomt plaatst Staatsbosbeheer nestvlotjes. En met succes! Al jaren is er sprake van een stabiele populatie van ongeveer 140 broedpaardjes in de Gelderse Poort.
Ook dit jaar zijn de jongen, ook wel pullen genoemd, weer goed te bewonderen bij onder andere de oude waal nabij Nijmegen. Houd wel voldoende afstand! Wil je komen kijken, doe dit dan vanaf de dijken.
Samen met het Buitenfonds is recent succesvol de crowdfund actie ‘Bescherm de zwarte stern’ afgerond. Lees er in dit blog alles over.
Kijktip!
BuitenGewoon is het natuurplatform van Omroep Gelderland. Dit weekend staat een uitzending van TV BuitenGewoon in het kader van het 5000 soortenjaar. op zaterdag 18 juli is de aflevering te zien bij Omroep Gelderland of via het Youtube kanaal.
Meer informatie?
Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.
Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.
geef een reactie