www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

De hoornaar is de mooiste wesp van ons land

6 september 2017 Boswachter Thijmen van Heerde in Rivierengebied

hoornaar

Je zou maar een hoornaar zijn en van de ene op de andere dag neer worden gezet als terrorwesp, terwijl je al jaren een vredig bestaan leidt in Nederland. Hoe kan dit toch gebeuren en waarom raken we ineens in paniek en durven we misschien de natuur niet meer in? Het moet toch niet veel gekker worden... Wij zijn toch nuchtere Nederlanders die ons niet zo snel de stuipen op het lijf laten jagen door een hoornaar? Graag leg ik uit waarom ik de hoornaar de mooiste wesp van ons land vindt.


Hoornaar

De grootste wesp van West Europa komt al jaren voor in Nederland en leidt hier een vredelievend bestaan. Dit insect kan wel 3,5 cm groot worden en is daarmee twee keer zo groot als de meest bekende wesp, de limonadewesp.
Wat meteen opvalt is dat de kleur van de kop en het borststuk roodbruin zijn en het dier een duidelijk zoemend geluid maakt tijdens het vliegen. De hoornaar jaagt graag op kleine insecten zoals vliegen, bijen en muggen maar vangt af en toe ook een libel of een vlinder. De gevangen insecten worden niet door de hoornaar zelf gegeten maar als vermalen papje gevoerd aan de larven. Deze larven geven een vloeistof af die de hoornaars erg lekker vinden. Daarnaast drinkt de hoornaar suikerrijk plantensap.

Koningin

Net als bij andere wespensoorten overleeft alleen de koningin de winter. Zij is dan al bevrucht en bouwt een nieuw nest waar ze vervolgens haar eerste eitjes afzet. De eerste lichting met werksters is dan onderweg en zullen straks het werk van de koningin overnemen om de nieuwe generatie larven te voorzien van eten. De bouw van het nest zal ook door deze werksters verder worden voorgezet. Aan het eind van de zomer worden er geen werksters meer geboren maar koninginnen en mannetjes.

Gepaste afstand

De hoornaar komt niet (zoals de limonadewesp) af op zoetigheid, hierdoor is er relatief weinig contact met mensen. Tijdens een wandeling of het sporten in de natuur kun je ze wel tegen komen. Belangrijk is dat je dan niet in de buurt van het nest komt. Hoornaars beschermen hun nest met jonge larven en de koningin erg goed.
Een steek van de hoornaar is pijnlijker dan die van een wesp. Dit heeft te maken met de grootte van de angel en niet met de hoeveelheid gif. Een hoornaar geeft namelijk minder gif af als een wesp. De hoornaar heeft eigenlijk maar één echte natuurlijke vijand in Nederland en dat is de wespendief. Deze roofvogel is gespecialiseerd in het vinden van bijen en wespennesten om ze vervolgens één voor één op te peuzelen.

Ikzelf kan enorm genieten van de hoornaar als ik ze zie jagen in de Gelderse Poort. Geniet net als ik van de schoonheid van dit prachtige insect, uiteraard op veilige afstand.

reageren

geef een reactie

  • Emiel Oomen
    5 september 2023 om 19:22

    Graag wens ik te melden dat vanaf april de Europese hoornaar Koningin met haar gevolg haar intrek heeft genomen onder de leien bij de salon deuren van de keuken. Ondanks dat hebben wij geen enkel ongemak ervaren van deze mooie dieren (insecten) ondanks dat de deuren op staan. Ik hoop dat deze vermelding een inkijkje geeft over deze mooie en vriendelijke insecten.

  • Kevin
    12 april 2023 om 13:03

    Bij ons thuis zitten er ook Europese hoornaars ik heb het vermoeden dat deze bij ons thuis onder het hooischuurtje zitten. Ik vind het echt ontzettend imposante insecten en ben ze al vaker tegen gekomen. Tot nu toe heb ik gelukkig nog geen ruzie gehad met deze imposante insecten.🤞🏻 Het is wel fijn dat je ze van ver hoort aankomen.😁

  • Judith
    20 juni 2020 om 20:48

    Een hoornaar geeft namelijk minder gif af DAN een wesp. 😉
    Vandaag heb ik een hoornaar in mijn tuinhuis gevangen en weer naar buiten gebracht. Wat een mooi en imposant beestje!

  • Karel Batenburg
    6 mei 2020 om 19:00

    Hallo ik heb vanmiddag een hoornaar gedood bij mij op de camping De Fontein in Eibergen hij vloog in de voortent en zocht een plekje ik de tenttunnel bij de tentstokken hij was ongeveer 3,5 cm lang .

    • Bas
      8 mei 2020 om 11:42

      In het artikel staat dat ze niet op zoetigheid afkomen nou dat klopt niet want elk jaar komen ze op mijn appelboom af waar overrijpe appels aan zitten waar ze enorm van genieten. Het stikt elk jaar van de hoornaars in mijn tuin. Ook de konniging is erbij.

  • Karel Batenburg
    6 mei 2020 om 18:56

    Hallo ik heb een hoornaar gedood bij mij in de voortent op camping De Fontein in Eibergen hij kwam aanvliegen en zocht een schuilplekje denk ik in een tent tunnel bij de tentstok hij was ongeveer 3,5 cm groot.

  • Mordy
    5 september 2019 om 20:16

    Hallo,
    Bij ons ( in Enschede) wonen hoornaars tussen het platte dak en het plafond.
    In de slaapkamer horen we ze duidelijk ( een krassend , krabbelend geluid).
    Het is een drukte van belang bij de aanvliegroute. Hebben er niet echt last van,maar vragen ons toch wel af of ze
    schadelijk zijn en ze zich een weg door het plafond kunnen eten ( zodat ze binnen zijn ).
    Is het raadzaam het nest te laten verwijderen ?
    Mvg

  • Francis Koopmans
    24 mei 2019 om 14:13

    Hi, ik heb een hoornaar in mijn tuintje. Zit tussen dak en doorlaat van regenputje naar regenpijp.
    Eigenlijk vorig jaar geen last van gehad, nadat ik hem ontdekte. Hij heeft een groot geel achterlijf, dus is het geen Aziatische Hoornaar. Laten zitten? Deed ik vorig jaar ook, namelijk. Hij eet wel veel bijen. Klopt dat? Ik woon in Malden.

  • Olga
    2 september 2018 om 15:16

    Gisteren liep ik een wandeling om het Naardermeer. Daar zag ik in een dode boom een nest met Hornaars. Prachtige insecten. Ik had nog nooit een Hoornaar in het echt gezien. Ik was verwonderd over de grootte van een Hoornaar. Ik bleef op afstand omdat m’n wandelmaatje vertelde dat ze agressief kunnen zijn.

    • Sam
      27 mei 2019 om 21:57

      Ik heb een Europees hoornaar gevonden. Op de locatie waar ik was heb ik er vaker eentje. Moet ik dit nou melden of gewoon laten gaan. Het is we in de buurt van een kinder recreatie badje!

    • Rob Geerlings
      17 oktober 2021 om 11:34

      Wij hebben in onze grote tuin deze zomer een hoornaarsnest in een vogelhuisje. Op zich geen last van gehad deze slechte zomer dus in overleg met fam laten zitten. Wat dit najaar opvalt is dat de tuin en huis met veranda vrij blijft van spinnen ! Schijnbaar vangen ze die allemaal massaal weg.

  • herman van Rees
    8 augustus 2018 om 22:39

    Beste,
    Ik heb vandaag een nest Europese hoornaars ontdekt die hun nest in mijn huis bouwen. Ze landen op een steunbalk die het dakbeschot draagt en kruipen dan naar binnen. Mijn dochter hoort ze zoemen als ze in bed ligt, die balk komt uit boven een verlaagd plafond van haar slaapkamer.
    Lijkt me geen goede zaak, hoe nuttig ze ook mogen zijn.

  • Harma
    7 juli 2018 om 18:10

    Er vloog net een zeer grote koningin hoornaar in mijn tuin in Hoogeveen. Ik wist niet wat ik zag. Ze bromde geweldig luid. Echt een wesp om ontzag voor te hebben!!!!

  • rudi
    13 juni 2018 om 19:06

    Jammer dat er niet op reakties wordt gereageerd, tijd gebrek waarschijnlijk maar voor een community wel een must, nu is het een beetje één richtingsverkeer.

  • Ronald Veenstra
    28 mei 2018 om 19:14

    Zag vandaag in hoornaar koningin in een oude vogelnestje komen. Ze vliegt af en aan. Mooi om te zien. Het is wel een kleine tuin. 5×10. Is het raadzaam om het vogelnestje vanavond te verwijderen en in een bosje verderop op te hangen?

  • rob vijftigschild
    21 mei 2018 om 13:06

    Ze vinden nu eind mei schors lekker. We gebruiken schors als erfafscheiding en er komt er één regelmatig wat schors af eten. Gebruikt dat waarschijnlijk voor een nest. Is wel in achtertuin in bebouwde kom.

  • Bep roggeveen
    27 oktober 2017 om 22:52

    Dit najaar tijdens de bloei van de hedera heel veel hoornaars gezien in de tuin. Meer dan voorgaande jaren.

  • Jos
    4 oktober 2017 om 15:53

    Is de steek dan pijnlijker door de soort gif , of doordat de angel dieper in de huid doordringt?

    • Erik
      28 mei 2023 om 16:08

      Het laatste

  • Henk van den Brink
    9 september 2017 om 08:20

    Dat de Hoornaar wordt neergezet als terreurwesp komt door de onwetendheid en sensatie terreur van de media zoals Hart van Nederland. Zelf ben ik meerdere keren door deze kanjers in mijn schouders gestoken maar tja je moet wat over hebben voor een mooie macrofoto.
    Ik heb er niets aan over gehouden anders dan 3 dagen geen pijn in mijn nek en schouders.
    Mijn ervaring is dat ze vooral op donkere voorwerpen reageren tot op een afstand van ongeveer 5 meter.

  • Julien Vanlint
    6 september 2017 om 18:02

    Ik blijf liever op afstand, ik heb vroeger een pijnlijk steek gekregen ik weet niet welke wesp het was!

    • Erik
      28 mei 2023 om 16:09

      Limonadewesp

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog