De winter is een magisch seizoen in het bos, maar het is ook een tijd van overleven. Terwijl wij mensen ons nestelen bij de kachel, met warme dekens en dampende mokken chocolademelk, moeten de bewoners van het bos creatieve manieren vinden om de kou te trotseren. Van slimme voorraadstrategieën tot indrukwekkende aanpassingen in hun lichaam, elk dier heeft zijn eigen manier om de winter door te komen. In deze blog nemen we je mee naar het winterleven van vijf verschillende bosbewoners: de ree, kruisbek, bruine kikker, eekhoorn en de egel. Hoe zorgen zij ervoor dat ze de koude en donkere maanden van het jaar overleven? Lees verder en ontdek hoe de natuur zich aanpast aan de uitdagingen van de winter!
lees meerDe winter van de ree, kruisbek, bruine kikker, eekhoorn en egel
Verwijderen hoge begroeiing Bisonbaai
Staatsbosbeheer start deze week met het verwijderen van te hoge begroeiing in de uiterwaarden bij de Bisonbaai in de Ooijpolder. Een deel van de jonge boompjes en struiken zal voor de hoogwaterveiligheid worden verwijderd. Bij extreem hoogwater moet het water niet worden opgestuwd door bomen en struiken, maar snel naar zee kunnen stromen. Het gebied blijft toegankelijk voor publiek.
lees meerStart boswerkzaamheden Groesbeekse Bos 2024
In week 41 start Staatsbosbeheer met boswerkzaamheden en houtoogst in het Groesbeekse Bos. Er wordt gewerkt in delen van het Kraaiendal en Mulderskop. Duurzame houtproductie is naast natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie een van de functies van dit bosgebied. Met bosbeheer werken we aan een sterker en gevarieerder bos. Dit najaar wordt in een deel van het bos gedund. Op enkele plaatsen worden stukjes bos verjongd. De verwachting is dat de werkzaamheden begin 2025 zijn afgerond. Staatsbosbeheer organiseert op vrijdag 1 en woensdag 6 november voor geïnteresseerden een excursie waarbij de boswachter meer informatie geeft over de werkzaamheden.
lees meerSoortenjaar Ketelwald, 5000+ soorten gezien
Het doel van Soortenjaar Ketelwald was minimaal 5.000 verschillende soorten te zien. Begin oktober werd dit doel gehaald, maar de teller loopt nog door tot het eind van het jaar.
lees meerVijf jaar Waterrijk!
Onder vogelaars en natuurliefhebbers is Waterrijk in Park Lingezegen inmiddels een bekende naam. Veel vogels en andere dieren weten hun weg al te vinden naar dit bijzondere stuk natuur tussen Arnhem en Nijmegen. Net als bezoekers uit de omgeving die in het gebied komen onthaasten en genieten van de natuur. En dat terwijl het gebied nog erg jong is: dit jaar blaast het Waterrijk namelijk vijf kaarsjes uit! Met een video blikken we graag met je terug op de ontwikkeling van dit bijzondere gebied!
lees meer