www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Werkzaamheden voor verbeteren leefgebied kamsalamander en boomkikker

18 oktober 2024 Boswachter Kees Jan Westra in Overijssel
Boomkikker | Foto: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Boomkikker | Foto: Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer zet zich dagelijks in voor het behoud en het versterken van de natuur in Twente. In de komende periode starten we met werkzaamheden in de de Vogelpoel bij Rossum. We gaan werkzaamheden uitvoeren om de voortplantingswateren voor de kamsalamander en de boomkikker te optimaliseren. Daarnaast worden er houtwallen aangelegd om het landschap te versterken en het leefgebied van deze soorten te verbeteren.

De kamsalamander doet wel een beetje denken aan een kleine dinosaurus. De mannetjes ontwikkelen in het voorjaar op hun rug een getande kam op hun rug.  De kamsalamander leeft in bosrijke landschappen met houtwallen of struiken, vaak dichtbij voortplantingswateren. Kamsalamanders komen voornamelijk voor langs rivieren, in beekdalen en op landgoederen.

De boomkikker is een kleine, grasgroene kikker met zuignapjes aan zijn vingers en tenen, wat hem in staat stelt om goed te klimmen. De boomkikker geeft de voorkeur aan bossen en struiken in zonnige omgevingen en stelt hoge eisen aan zijn leefgebied. Voor de boomkikker zijn vooral de randen van bossen en struiken, met vegetatie van meerjarige kruiden en bramenstruiken, van groot belang.

Door deze maatregelen kan het gebied een verbindende rol spelen tussen de Dinkel en het Voltherbroek. De werkzaamheden omvatten onder andere: Het verwijderen en afvoeren van berken, het aanleggen van nieuwe houtwallen, het vergroten van poelen, klepelen en plaggen van heide en  vrijstellen van poelen. De werkzaamheden beginnen eind oktober met het vergroten van de poelen. Deze werkzaamheden zullen naar verwachting één tot twee weken duren. De overige werkzaamheden, zoals het aanleggen van houtwallen, klepelen en plaggen van de heide, zullen pas na broedseizoen plaatsvinden, vanaf juli 2025.  Met deze maatregelen hopen wij de kwaliteit van het leefgebied voor de kamsalamander en boomkikker te verbeteren.

De Vogelpoel maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland. Het ligt tussen Rossum (Volthe) en Landgoed Singraven in Denekamp.
De werkzaamheden worden gefinancierd door de Provincie Overijssel.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog