www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Plek 4

24 september 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Ik moet me focussen op de 3 sorteermogelijkheden; plek 1= houden, plek 2= afval, plek 3= kringloopwinkel. Ben op zolder begonnen met opruimen. Spullen met emotie, veel herinneringen, foto’s. Alles gaat door mijn handen en door mijn hoofd. Het is een reis door de tijd, door generaties. Ik zou iedereen die zich hecht aan spullen een verhuizing gunnen, en dan naar een kleiner huis natuurlijk, anders schiet het nog niet op.

Naarmate ik afdaal in huis, hoe makkelijker het wordt. De spullen worden meer functioneel dan emotioneel. Inmiddels ben ik op de begane grond aangekomen. Ik zit nu helemaal in de opruimflow, heb er een goed tempo in en plek 3 groeit gestaag.

Dan is de boekenkast aan de beurt. Onze boekenkast is enorm en achter elke rij boeken op de schap, staat nog een rij boeken. Stuk voor stuk heb ik ze weer in mijn handen. Brengt me dit boek nog iets? Ga ik m nog een keer lezen? Afdeling Scandinavische misdaad gaat snel, mijn natuurboeken mogen blijven en dan kom ik een boek tegen die ik allang had moeten lezen.

Dit boek kreeg ik toegestuurd van iemand die ik helemaal niet ken. Elk jaar mailt hij me om te vragen hoe het is met de laatste korhoenders in Nederland. Al jaren is hij zeer geïnteresseerd. Tot zijn spijt heeft hij de korhoenders in Brabant zien verdwijnen. Hij volgt alle nieuwsitems over deze prachtige vogels, die het zo moeilijk hebben op de, door stikstof verzuurde, heide. Hij kent de dilemma’s waar wij als natuurbeheerders mee kampen.

Op de kaft van het boek staan 2 korhanen afgebeeld. Het gaat over de verantwoordelijkheid voor natuurbescherming, vernietiging van biodiversiteit en de uitbuiting van de natuur. Het voelt zwaar, maar is helaas realistisch. De voortdurende druk op de natuur maakt ons boswachters haast moedeloos. Onze landelijke politiek veegt de huidige stikstofaanpak van tafel. Gemeentelijk besluit tot uitbreiding van het industrieterrein in Rijssen zal vergaande negatieve gevolgen hebben voor de juist weer succesvol herstelde natuur in Zuna.

Kunst is om de moed erin te houden. We gaan door met zorgen voor de natuur tot zover dat in onze macht ligt. En het boek?

Strijdlustig richt ik plek 4 in= lezen en doorgeven!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog