www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Met ecologische tuin

4 september 2024 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Daar staat ze te blinken op funda. Ons huis waar we al 31 jaar wonen. Het past niet meer, het is ons te groot geworden zo zonder kinderen in huis. We zijn toe aan onze volgende plek. Het huis staat uitvoerig beschreven met alle ins- en outs, gelegen in een kindvriendelijke groene woonomgeving.

Ondertussen viert de lijsterbes in de voortuin feest alsof er niets aan de hand is. Ze is zich niet bewust van het naderende afscheid. De boom zit vol oranje/rode bessen. Zo stond ze er ook bij toen wij destijds de sleutel kregen en ook een paar jaar later toen we trouwden. Het boompje is door de eerste bewoner geplant en waarschijnlijk al 50 jaar oud. Op funda staat niet dat je vanuit de kamers op de bovenverdieping recht de lijsterbes in kunt kijken, waar de hele winter vogels in zitten. De vele koolmeesjes, pimpelmeesjes en merels voelen zich onbespied en zitten op hun gemak te smullen van de vele bessen.

Ook de klimop in de achtertuin wordt niet genoemd op funda. Hierin heeft deze zomer eerst een stel roodborstjes gebroed en later een merel-echtpaar. Doordat er in de achtertuin rommelige hoekjes zijn, heeft er vorig jaar zelfs een egel overwinterd. De spontaan aangekomen akelei geeft schattige paarse bloemetjes en de vlinderstruiken zijn als een snoepwinkel voor vlinders, bijen en hommels.

Laatst kwam ik op de website van een hovenier de term “ecologische tuin” tegen. Ja duh…dat is toch altijd zo? dacht ik nog. Een beetje dubbel. Wat een pleonasme. Nou nee dus. In de vele onderhoudsvrije tegeltuinen, grindbakken of strakke designtuinen, is er niet veel te vinden voor insecten, vogels en egels.

Ik moet het straks loslaten. Eenmaal verkocht zullen de nieuwe bewoners het nodige gaan veranderen. Maar weet beste nieuwe bewoners; jullie hebben een fijn huis gekocht met een tuin waar funda geen beschrijving voor kent en de natuur het voor het zeggen heeft!

reageren

geef een reactie

  • Wilma
    5 september 2024 om 09:40

    Wat een leuk verhaal Ine, en heel veel succes met de verkoop van jullie huis. 🍀

    • Ine
      5 september 2024 om 09:57

      Dank je wel Wilma

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog