Nep of niet?
Een Twentse ondernemer prijst zijn waren in een filmpje aan in vloeiend Engels, Frans, Spaans, Pools en Italiaans. Dit doet hij zonder haperen met relaxte bewegingen. Ik dacht dat alleen Ivo Niehe dat kon. De ondernemer met, in het gewone leven, een vertrouwde Twentse tongval, zag de humor er wel van in en bekende eerlijk dat zijn filmpjes tot stand gekomen waren met AI. Het onderscheid zien tussen echt en nep blijkt steeds moeilijker te worden. Het lijkt iets te zijn van de laatste tijd en van automatisering, maar….. de natuur kan het ook!
Neem de ons bekende vossenbes ofwel rode bosbes. We vinden er grote plakkaten van op de Sallandse Heuvelrug. De prachtige rode bessen zijn een bron van voeding voor veel vogels en zoogdieren. De prachtige witte bloemetjes hangen sierlijk als porseleinen klokjes aan hun steeltje.
Op dit moment zien we hier een wat rare roze groei in de struikjes. Het is een schimmel die planten infecteert en ze dwingt om een soort gallen te maken. Deze gallen lijken op bloemen, maar zijn dat niet. Deze ‘nepbloemen’ trekken insecten aan. In plaats van weg te vliegen met een bos stuifmeel aan de pootjes, verspreiden de insecten schimmelsporen. Genept dus! Wat ongelooflijk slim van onze natuur.
Ook de wind speelt een rol bij de verspreiding van sporen. De vossenbesbladgast, wordt ie genoemd. Een grappenmaker dus.
Mocht u tijdens uw wandeling op de Sallandse Heuvelrug langs vossenbes komen, kijk eens goed, laat u niet neppen en bewonder.
geef een reactie