www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Slaapverwekkend?

14 juli 2023 Boswachter Ine Nijveld in Overijssel

Ik lig te woelen en te draaien in mijn bed. Oorzaak is de warmte en de drukte in mijn hoofd. Gedachten vliegen alle kanten op en de kunst is om de grijze massa tot rust te krijgen.

Overdag ben ik met een collega ‘het veld in geweest’ – zoals wij op kantoor zeggen – om naar de heide te kijken. Met heide bedoel ik niet alleen de struikheide of dopheide, maar het hele biotoop (landschapstype), compleet met bomen en bloemetjes van de droge zandgronden.

De dopheide staat prachtig in bloei. Als je op je knieën gaat liggen en het bloemetje eens van dichtbij bekijkt, zal je je verbazen over de schoonheid van de lila ballonnetjes. Insecten zijn er dol op. Maar wij liggen niet op de knieën bij de dopheide, nee wij bekijken het vandaag vanuit macro-perspectief. Collega, boswachter beheer, schudt binnen korte tijd jaartallen, hectares en beheermaatregelen uit zijn mouw. Kijk hier hebben we gemaaid en er staat alweer jonge heide. Aan de randen van het gebied, waar bomen zijn gekapt om de heide te verbinden met aangrenzende akkers, komt de heide ook al weer aardig terug. Hier voeren we de komende jaren zogenaamd ‘overgangsbeheer’ uit. Door een aantal jaren extra te maaien (klepelen) kunnen we de voortdurende opslag van berken bedwingen.

En dan zijn er natuurlijk nog de schapen, die rustig grazend de heide over lopen. Ze eten van jonge boompjes en lange pollen pijpenstrootje. Ze eten ook van de heide zelf, wat de heide goed doet. Collega en ik rijden verder over de heide met een kaart vol gegevens in de hand. Kleuren geven nauwkeurig aan hoe oud de heide is waar we langskomen. Het verschil in leeftijd van de heide is belangrijk voor de biodiversiteit.

Zo zal u de heide hoogst waarschijnlijk niet bekijken tijdens een mooie wandeling of fietstocht. De vaktermen vliegen door de auto; omvorming, overgangsbeheer, klepelbak…

Ik probeer in bed te denken aan de loomheid van grazende schapen, dat beeld is rustgevend. Lekker veilig tussen je familie in en de herder die wel oplet dat er geen gevaar dreigt. Hoeveel schapen staan er om me heen? 1, 2, 3 …. Net als ik me kan overgeven aan dit slaapverwekkende beeld, schrik ik op met het vraagstuk: Waar denkt een schaap eigenlijk aan, als het niet kan slapen?

 

 

reageren

geef een reactie

  • C.J.
    8 oktober 2023 om 15:19

    Dag Ine,
    Wat een leuk artikeltje, wat een rustgevende gedachte dat die schapen voor de heide zorgen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog