Het blijft stiller in het bos
In januari van dit jaar vertelden we al op dit blog over de vermindering van CO2 in de beheereenheid Vechtdal door het gebruik van elektrisch aangedreven gereedschap. Na een half jaar testen met de Firma Stihl, is het sinds deze maand de beurt aan de firma Husvarna, met een vervolg van de pilot.
Lees het vorige blog van januari van dit jaar HIER.
Elektrisch
Paul Miltenburg, professional product specialist van Husqvarna Group, verantwoordelijk voor de inrichting van de bedrijfsauto, gaf ter plaatse uitleg hoe het een en ander werkt. De achterin, in het midden van de laadruimte geplaatste converter wordt deels opgeladen door het op het dak geplaatste zonnepaneel en uiteraard laadt het ook bij tijdens het rijden. Links is een grote uitschuifkast met het laadsysteem van alle verschillende accu’s, flexriemen voor extra accu’s en rug-gedragen accu’s. In de andere lades liggen de benodigde handgereedschappen. Die worden afgestemd op wat de betreffende boswachter(s) nodig heeft/hebben. Proefondervindelijk moet worden vastgesteld welke accu het beste past bij welke klus. Zwaarder gereedschap behoeft een zwaardere accu zodat dat goed in balans is. Uiteraard zit er verschil in gebruiksduur en bijbehorend gewicht. De losse accu’s zijn tot 1.500 keer oplaadbaar.
Voordelen van elektrisch handgereedschap zijn de afwezigheid van directe emissies, stillere motoren die tot 13dB lager liggen dan benzinemotoren en minimaal onderhoud.
Aan de slag
Paul Miltenburg van de firma Husqvarna gaf een demonstratie van alle verschillende handgereedschappen, de uitwisselbare accu’s en de afstelmogelijkheden. De beheereenheid Vechtdal mag gaan draaien met de elektrische machines van Husqvarna. De ervaringen van onze medewerkers zullen bijdragen tot het verbeteren van de machines en verminderen van de CO2 uitstoot. Innovatie en techniek staat nooit stil, maar zorgen er wel voor dat het stiller wordt in het bos!
geef een reactie
Theo Angeneind
Dit lijkt wel op 60 jaar geleden, toen werd er alleen met de bijl gewerkt.