Trots! Natuurboeren in de Engbertsdijksvenen.
De Engbertsdijksvenen is een groot natuurgebied grotendeels gelegen in de Gemeente Twenterand. Het betreft een restant van een zeer groot hoogveengebied wat nu grotendeels is verdwenen. Vervening of beter gezegd de winning van turf heeft op veel plaatsen in ons land tot het verdwijnen van hoogveen geleid. Dit draaien we natuurlijk niet meer terug en vormt tevens een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis en huidige inrichting van het landschap.
De Engbertsdijksvenen bezit nog steeds een kleine oppervlakte met levend hoogveen. De belangrijkste opdracht voor ons als beheerder is om er voor te zorgen dat het hoogveen weer hersteld en belangrijke en karakteristieke hoogveensoorten zoals: veenmossen, libellen en juffers maar ook de imposante kraanvogels zich weer thuis voelen in het gebied.
Het gebied en daarmee de flora en fauna wordt echter bedreigd door met name verzuring en verdroging. Hierdoor gaan o.a. berken en grassoorten zoals het pijpenstrootje domineren met als gevolg dat het gebied nog sneller verdroogd (verdamping) en de biodiversiteit (soortenrijkdom) afneemt. Onlangs is er een duidelijk filmpje gemaakt over de problematiek. Bekijk hier deze film:
Blaarkoppen houden landschap open
Om de berken en andere ongewenste soorten terug te dringen is begrazing een goede beheervorm. Met lokale boeren en veehouders wordt hier invulling aangegeven. Biologische boer Jan Broenink is hier een voorbeeld van. Hij pacht al een aantal jaren grond van Staatsbosbeheer. Jan heeft zijn traditionele boerenbedrijf in 1999 omgevormd naar biologisch. Een belangrijk bestandsdeel van zijn bedrijf vormen de blaarkoppen. Een oud Hollands runderras welke goed bij de omgeving en zijn bedrijf past. Dit ras vraagt namelijk weinig krachtvoer en zijn echte ruwvoer verwerkers. Hiermee zijn ze dus prima in te zetten voor begrazing in de Engbertsdijksvenen. Op dit moment wordt het gebied begraasd door om en nabij de 100 blaarkoppen.
Consument draagt bij aan natuurbeheer
De blaarkoppen worden door Jan zelf gefokt op zijn bedrijf en worden uiteindelijk tot tal van producten verwerkt en vermarkt onder de naam “natuurboeren” .
Denk aan kaas, ijs, vlees en leerproducten. Veel producten liggen tegenwoordig in bekende supermarktketens en daarmee wordt de consument makkelijk bereikt. Deze draagt door de koop van dit product rechtstreeks bij aan natuurbeheer.
Samenwerken aan natuurproducten
Landelijk gezien zijn deze natuur- inclusieve boeren voor Staatsbosbeheer waardevolle samenwerkingspartners. Extensieve agrariërs rondom natuurterreinen werken als een beschermende buffer om natuurterreinen heen en de biodiversiteit op boerenland neemt toe. Samenwerken kan op veel manieren; pacht of beweiding, maar ook door maaisel uit natuurterreinen samen met buurboeren te verwerken tot compost, of bokashi, of samen het verhaal van natuurproducten (vlees of zuivel) uitdragen.
Adriaan Hollander & Jeroen Buunen
geef een reactie
Han Messie
Beste Jeroen,
Nu we hebben gezien dat het wolvenpaar op de Veluwe ook een kraamkamer heeft, wil ik jou ook dit vrije gedicht erover doorgeven:
NIEUW GESLACHT
Na lange trektochten
vinden een wolf en wolvin elkaar
in Nederlands grootste bosgebied
de geliefde woest Veluwe
schept binnen zijn struikenwirwar
een veilig verborgen kraamnest
van gezonde wolvenwelpen
de bemin ‘lijke roofdiertjes
spelen zorgeloos verstoppertje
tussen takken en hoog gras
verslinden gulzig het wild
dat vader en moeder brengen
vragende toekomst
glanst _ en verduistert soms
op de grijsbruine pelsjes
de zorgzame ouders
en hun opgroeiende jongen
strijden voor nakomelingen
die klein in aantal zullen blijven
maar wier oplettend vernuft
en vaardige speurdrift
zich des te meer scherpen.
Marjan Hammink
Beste boswachter,
Engbertsdijksvenen, vlak na ingang parkeerplaats Oude Hoevenweg ASBEST. Ongeveer 50m of minder na het hek. Door wilde zwijnen opgewroet.
IK HEB FOTO.
Irene Nijkamp
Dit klopt, mijn man en ik hebben er gisteren (zondag 17 februari) heerlijk gewandeld. Maar het viel ons op dat er op talloze plekken alles is omgewoeld. Sommige bomen staan er met de wortels bloot…het zou jammer zijn als deze bomen verdwijnen (doodgaan).