Hulde aan de bacteriën!
Terwijl de eerste lentedagen zich aandienen blikken we nog even terug op de afgelopen wintermaanden, want terwijl de natuur in rust was, waren de boswachters allerminst in rust. Er is hard gewerkt op de heide.
Voor de biodiversiteit (soortenrijkdom) is het belangrijk zowel oude, hoge heide als jonge, korte heide te hebben. De oude heide biedt een veilige leefomgeving voor op de grond broedende vogels. De jonge heide is aantrekkelijk voor allerlei insecten die zorgen voor bestuiving, maar die ook dienen als voedsel voor vogels en hagedissen. Deze situatie met verschillende heidestructuur kunnen we op meerdere manieren bereiken.
Maaien
Eén van de manieren is maaien. Het is u wellicht opgevallen dat er ronde vormen op de heide in het Numendal bij Holten zijn gemaaid. Ook op De Borkeld is de maaimachine geweest. Er is in totaal 6 hectare gemaaid wat 210 heiderollen opleverde.
Na het maaien is de heide geen afval. In tegendeel!
De gemaaide heide wordt in rollen verpakt en getransporteerd naar Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Het wordt er toegepast als biologische luchtfilter bij slachterijen en fabrieken.
Zo’n biofilter bestaat uit een grote bak waarin een laag van 1 tot 1,5 meter heide wordt aangebracht. De lucht wordt hier van onder af doorheen geblazen en met behulp van micro-organismen zoals bacteriën gezuiverd.
Een biofilter gaat ongeveer 10 jaar mee. Het is een goedkope manier van zuiveren en bewijst weer eens dat de natuur prima haar werk doet!
geef een reactie
J.Dunnink
Zo door gaan elk jaar 10% maaien goed voor biodiversiteit. De broedende vogel zo als de wulp willen van op het nest kunnen zie als er gevaar dreigt.