Je kostbaarste bezit
De klok is verzet. De avonden worden langer. Buiten is het donker, de open haard brandt en een glas wijn staat voor je op tafel.
Ik staar in het vuur en zie de sprankelende zon in de vlammen van het haardvuur. Het huis wordt vervuld met de warmte van opgeslagen zonne-energie! Ik mijmer bij mezelf, toch knap van zo’n boom om rechtstreeks te eten van de zon! We hebben het allemaal geleerd vroeger op school. De fotosynthese, waarbij de planten met behulp van bladgroenkorrels, water, koolstofdioxide en zonlicht, koolhydraten en glucose wordt gemaakt met als restproduct zuurstof. Een wonderlijke wereld, bladgroenkorrels (chlorofyl) zijn dan ook het kostbaarste bezit van de groene planten.
Chlorofylsoep
Als de dagen korter worden en de nachten kouder stopt de aanmaak van bladgroenkorrels. De overheersende groene kleur verdwijnt. Er ontstaat een dun kurklaagje bij de bladvoet. Prachtige herfsttinten verschijnen! De plant springt zuinig om met zijn energieleverancier de chloroplasten! Straks in het voorjaar mogen ze weer! Dan schilderen ze de wereld weer groen! Maar nu eerst naar buiten en genieten van de heerlijke herfsttinten en als ik terugkom maak ik een heerlijk pan met chlorofylsoep!
Nico Arkes
Boswachter Publiek Vechtdal
geef een reactie
Geert de Lange
Mooie bijdrage Nico!
Wil van Lieshout
Gister 13 km genoten van prachtige herfstkleuren. Krijg er niet genoeg van.