Knotploeg Hasselt krijgt concurrentie, de bever is back!
Al jaren begeleid ik een groep vrijwilligers uit Hasselt waarmee we willen knotten bij particulieren en Staatsbosbeheer. Eens in de 14 dagen gaan we een zaterdagmorgen de bomen te lijf rond Hasselt.
Zo ook 3 januari, met 12 man trokken we de uiterwaarden in van het Zwarte Water om daar een knotklus af te maken en een rand van schietwilgen af te zetten langs zandgat. Dit maal in het gezelschap van journalist, die een verhaaltje wilde maken over onze knotploeg. Terwijl ik de journalist vertelde over het hoe en waarom van het wilgen knotten, riep een van de leden dat er aan takken was geknaagd.
Mijn eerste gedachte was een veegspoor van ree, maar toen ik ter plekke was, bleek het toch echt om knaagsporen van een bever te gaan. Toen we verder in het wilgenbosje keken bleek de bever al aardig te keer zijn gegaan en zelfs de eerste knotwilg was al aangeknaagd! Aan de hoeveelheid gevelde boompjes te zien moest hij hier al een paar maand vertoeven. Geweldig om te zien wat een zo’n knager kan aanrichten. We hebben nog even naar de knaagsporen gekeken, nog de laatste twee bomen in een rij afgezaagd en zijn toen ergens anders gaan knotten, de bever zal voor ons de klus wel afmaken.
Voor zover wij weten is dit de eerste bever langs het Zwarte Water. De dichtstbijzijnde bekende burchten liggen in de IJsselmonding bij Kampen
Om er achter te komen of de bever nog steeds aanwezig was en zo ja met hoeveel, plaatste ik een paar dagen later twee wildcamera’s. Ik zag toen al aan verse knaagsporen dat er nog steeds beveractiviteiten waren. Ook vond ik de burcht, niet meer dan een hoop takken aan de voet van een kraakwilg pal langs de oever van het water. Het bleek dat de bever liever lui dan moe was, want er lagen diverse door ons afgezaagde takken van de knotwilgen op de burcht.
Anderhalve week later was behalve de nodige merels, hazen en bruine ratten, de bever twee maal voor de camera verschenen. Op de foto’s is mooi te zien dat hij druk aan het knagen is.
Ik heb de knotploeg al voorbereid dat de kans groot is dat de bever op sommige locaties ons werk gaat overnemen, maar hij de bomen wel wat lager gaat knotten dan wij normaal doen.
Maar daar werd door iedereen gelukkig begripvol op gereageerd, ze waren net zo enthousiast als ik over de terugkeer van de bever langs het Zwarte Water.
Jeroen Bredenbeek
Boswachter inventarisatie & monitoring
geef een reactie
marianne
De afgelopen weken heb ik tussen Deventer en olst op diverse plekken in de uiterwaarden takken met knaagsporen gevonden. Niet aan de kant v Deventer maar tussen terwolde-welsum. Ook een burcht gevonden nu het water gedaald is. Echt heel leuk.
Benno
Foto’s op www geallemuun.nl . Deze heb ik gisteren gemaakt.
Marten Meyling
He Jeroen, nu voel ik me eindelijk minder schuldig dat ik er maar niet aan toe kom om de knotploeg te versterken….:)
Jos Diederen
goed en leuk om te lezen dat de landschap ingenieur ook hier zijn intrede heeft gedaan.
Willy de Koning-Bovenhoff
Fantastisch, dat de bever het Zwarte Water heeft ontdekt. Als er een klein, slordig burchtje is, dan is het waarschijnlijk een eenling. Solitair levende bevers besteden weinig aandacht aan hun onderkomen. Zodra er een partner is en dus kans op nageslacht, dan wordt er flink uitgebreid.
Groet van Willy de Koning
Corné Balemans
Goed nieuws Jeroen, leuk om te lezen!