www.boswachtersblog.nl/ Overijssel

Buitenles aardrijkskunde Duursche Waarden

5 november 2015 Communicatieadviseur Gerard van Breemen in Overijssel

Deze keer een blogartikel niet rechtstreeks van mijn hand maar van twee leerlingen van Scholengemeenschap Capellenborg in Wijhe. Graag laat ik hen aan het woord.

Met vriendelijke natuurgroeten,

IJsselboswachter Anja Nijssen

Buitenles_kleinWij zijn op donderdag 24 september met 4 Havo naar de Duursche Waarden geweest in Den Nul bij Fortmond. Er waren 2 gidsen die ons hebben begeleid en uitleg hebben gegeven.

We zijn naar de Duursche Waarden geweest omdat ons hoofdstuk met aardrijkskunde over ruimte voor de rivier ging, en hierdoor kregen we een beeld bij de theorie uit het boek.

Als eerste zijn we naar de uitkijktoren gelopen, waar de gidsen ons uitleg gaven over de ruimte voor de rivier en de geschiedenis.

Ruimte voor de rivier

Op 30 plekken in Nederland geeft de rijkswaterstaat rivieren meer ruimte, zo ook bij de Duursche waarden. Door de rivieren meer ruimte te geven verkleinen we de kans op overstromingen. In Nederland hebben we steeds meer kans op overstromingen omdat rivieren ruimte verliezen. Bovendien regent het vaker met een grotere hoeveelheid neerslag, waardoor de waterstand stijgt.

De Rijkswaterstaat geeft rivieren meer ruimte door op 30 plekken in Nederland dijken verder landinwaarts te leggen, en nevengeulen aan te leggen die bij hoog water vollopen. Ook worden op verschillende plekken de uiterwaarden verlaagt, die overstromen bij hoog water. Zo krijgt de rivier tijdelijk meer ruimte en wordt de druk op de rivieren minder.

Boren in een oeverwal

Twee of drie leerlingen mochten met een soort boor in de grond boren terwijl we op de oeverwallen stonden. In oeverwallen wordt alleen nog maar zand afgezet, en dat bleek ook uit het zand dat uit de grond kwam bij het boren.

Ook gingen we naar de steenfabriek en zijn we ook naar binnen geweest om te kijken, waar ook vaak vleermuizen inzitten.

Steenfabrieken werden gevestigd op de uiterwaardenn op terpen, omdat langs grote rivieren zoals in dit geval de Ijssel rivierklei aanwezig is om bakstenen mee te maken.

Shannon Jonkers & Hanne Kemper  Capellenborg Wijhe

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog