Dinkelkreeft
Met de boswachter op pad beleef je altijd wel iets bijzonders. Zoals laatst met boswachter Roel Korbee op een zonovergoten dag in het Lutterzand. Genietend van de Dinkel, ontdekten wij in het water iets bijzonders. Een kreeft, iets kleiner dan je wel eens bij iemand op het bord ziet liggen. Maar dat zijn meestal zeekreeften terwijl de Dinkel zoet is. Rivierkreeftenexpert Bram Koese bekeek mijn foto’s.
En wat blijkt? Het was een Californische rivierkreeft, herkenbaar aan de brede klauwen met witte vlekken aan de basis. Een van de 14 exotische soorten rivierkreeften die inmiddels in Nederland voorkomen. De enige inheemse rivierkreeft, de Europese rivierkreeft, is inmiddels zo zeldzaam dat hij nog maar op één plek voorkomt. Vermoedelijk slachtoffer van de met exotische rivierkreeften uit Amerika geïmporteerde kreeftenpest .
De Californische rivierkreeft komt op twee plaatsen voor in Nederland. In Brabant massaal in de Oude Lei bij Tilburg en sinds 2004 in de Dinkel. Vermoedelijk uit Duitsland komen afzakken naar Twente, waar jaarlijks een handjevol waarnemingen wordt gedaan. Hoe de stand zich gaat ontwikkelen is de vraag. In de Dinkel heeft de soort zich na 10 jaar (nog) niet explosief ontwikkeld.
Meer weten? Klik hier voor alle rivierkreeften in Nederland. http://determineren.nederlandsesoorten.nl/rivierkreeften/app/views/matrixkey/identify.php?epi=3 Waarnemingen met locatie en liefst met een foto kunnen gemaild worden naar eis@naturalis.nl.
Gerard van Breemen
Afdeling Communicatie
geef een reactie