Onze helden

Staatsbosbeheer is een geweldige organisatie die zich dagelijks inzet voor het beschermen, beleven en benutten van de Nederlandse natuur. Net als bij veel andere Terrein Beherende Organisaties is deze omvangrijke taak niet mogelijk zonder de inzet van toegewijde vrijwilligers. Binnen Staatsbosbeheer werken ongeveer 9000 vrijwilligers die met hart en ziel allerlei verschillende werkzaamheden verrichten. In deze blog vertellen we graag over het werk van onze fantastische vrijwilligers in de Oostvaardersplassen.
Vrijwilligers in de Oostvaardersplassen
In de Oostvaardersplassen hebben we een grote groep vrijwilligers. Veel mensen dragen graag hun steentje bij vanuit hun passie voor natuur en hun betrokkenheid bij het gebied. Er zijn verschillende vrijwilligersgroepen voor diverse taken, zoals het bemannen van de balie in het bezoekerscentrum, hulp bij evenementen, excursies, educatie, monitoring en beheer. Naast het praktische werk dat de vrijwilligers verrichten, brengen zij ook een gevoel van gemeenschap en verbondenheid met het gebied mee. Hun gepassioneerde inzet is van onschatbare waarde voor de Oostvaardersplassen.
Vrijwilligers beheer
In de Oostvaardersplassen hebben we twee gezellige groepen beheervrijwilligers. De ene groep werkt op dinsdagochtend en de andere op donderdagochtend, beide van 09.00 tot ongeveer 12.30 uur. De werkzaamheden van deze groepen zijn zeer divers. Ze helpen met het inplanten van jonge bomen, snoeiwerkzaamheden, het vrij zagen van rasters, hand- en spandiensten bij onderzoeken, het maken van broeihopen voor ringslangen, het bestrijden van exoten, het onderhouden van bebording en routepaaltjes, het verwijderen van boombanden, maaien het controleren en onderhouden van kijkschermen en -hutten, en nog veel meer.

Een werkdag van de vrijwilligers
Vanuit mijn functie als boswachter publiek heb ik het voorrecht om de beheervrijwilligers te begeleiden. Hoe verloopt een werkdag met de vrijwilligers?
De vrijwilligers horen uiterlijk een dag van tevoren wat de werkzaamheden zullen zijn en waar we verzamelen. De communicatie verloopt via een aanspreekpersoon of de groepsapp. Op de dag zelf komt iedereen tussen 08.45 en 09.00 uur aan in de beheerschuur in Lelystad of het NBC in Almere, waar we eerst een kopje koffie of thee drinken. De werkzaamheden van de dag worden besproken, waarna we het gereedschap pakken en op pad gaan.
Vandaag gaan we naar bosvak 125E in het Hollandse Hout om de nieuw aangeplante boompjes van het vorige plantseizoen vrij te zetten. Planten zoals haagwinde, bosrank en braam groeien over de jonge boompjes heen en verstikken ze. Een tweetal vrijwilligers gaat aan de slag met een deel dat overwoekerd wordt door braam, terwijl de anderen met de hand en klein gereedschap een andere kant op werken. Na een tijdje wordt er een pad zichtbaar waar de jonge boompjes weer voldoende ruimte en licht hebben om goed te groeien.
Rond 10.30 uur houden we even pauze om op krachten te komen. Na de koffie gaan we weer verder en zorgen we ervoor dat steeds meer boompjes vrijkomen van hun concurrenten. Het is een bevredigend gevoel dat we met dit werk bijdragen aan de ontwikkeling van het toekomstige bos. Aan het eind van de ochtend verlaten we met een goed gevoel dit bosvak. Volgende week gaan we verder!
De waarde van de vrijwilligers gaat verder dan het werk dat ze doen
Natuurlijk zijn we in de eerste plaats erg blij met het werk dat de vrijwilligers verzetten; zonder hen zou veel werk blijven liggen. Naast het praktische werk ligt de waarde ook in het sociale aspect van samen bezig zijn. Het doet mensen goed om buiten aan de slag te zijn en hun betrokkenheid bij het gebied en bij elkaar is erg belangrijk. Ze zijn onze ogen en oren in het veld en hebben vaak zelf al dingen gezien die ze willen aanpakken. Bovendien zijn ze onze visitekaartjes; we hopen dat mensen op een verjaardag enthousiast vertellen over hun werk in de Oostvaardersplassen en zo anderen enthousiast maken voor het gebied.
Hard werk én voldoening
Voor het beheerwerk moet je bereid zijn je handen uit de mouwen te steken en niet bang zijn om vies te worden. Daar tegenover staat dat je een dagje in de week de sportschool kunt overslaan én heerlijk in de natuur bent. Soms doen we leuke ontdekkingen of waarnemingen, zoals een mooie ringslang, een ree of een houtsnip. Je leert (bijna) altijd wel iets als je in de natuur bent, al is het maar het verschil tussen de reuzenberenklauw en de inheemse berenklauw herkennen. Het belangrijkste is dat je naar huis gaat met wetenschap dat jouw inzet bijdraagt aan het behoud, de bescherming en de beleving van dit fantastische natuurgebied.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Bedankt voor jullie inzet!
Heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij de Oostvaardersplassen? Stuur dan een e-mail naar boswachtersoostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl. Hoe meer handen, hoe meer vreugd 🙂
geef een reactie