www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Liefde in de lucht

13 februari 2025 Boswachter Douwe Brouwer in Oostvaardersplassen

Valentijn in het bos

Het zeearendnest in het Hollandse Hout is weer in gebruik genomen. Net als afgelopen jaar is het zeearendenkoppel actief op en rondom het nest. Staatsbosbeheer heeft het omringende bosgebied tijdelijk afgesloten voor bezoekers om de zeearenden rust te bieden. In verband met het afsluiten van het pad, is de ruiterroute iets aangepast.

Broedlocatie

Sinds 2006 is de zeearend terug in Nederland als broedvogel. Het eerste paar bouwde hun nest in het moerasgebied van de Oostvaardersplassen. Met uitzondering van 2018 en 2019 is er sindsdien elk jaar een succesvol broedpaar in dit moerasgebied geweest. Afgelopen jaar was het de eerste keer dat de zeearenden hun nest bouwden in het Hollandse Hout in plaats van in het moerasgebied. Het was een spannende tijd omdat deze locatie gevoeliger is voor verstoring dan een nestlocatie midden in het moeras. We zijn dan ook dankbaar en trots dat de zeearenden afgelopen jaar in alle rust een jong hebben grootgebracht. Het is fijn om te zien dat bezoekers respect hebben voor de rust van de zeearenden en het gebied hebben vermeden. Toch hebben we ook dit jaar gekozen om het pad af te sluiten om mogelijke verstoring te voorkomen.

Zeearenden in de Oostvaardersplassen

Het koppel bestaat uit een geringde vrouw (AV06) die in 2015 geboren is in de IJsselmonding. Deze dame broedt sinds 2020 in de Oostvaardersplassen. Van het mannetje kunnen we niet met zekerheid zeggen waar hij vandaan komt. Hij is niet geringd, maar naar alle waarschijnlijkheid is dit dezelfde partner als voorgaande jaren. Zeearenden zijn in de regel monogaam en een nieuw koppel komt meestal in hun eerste jaar van samenzijn niet tot broeden. Momenteel is dit volwassen paartje het enige in de Oostvaardersplassen. Naast dit koppel zijn er dagelijks veel jonge (juveniele) dieren aanwezig in het gebied. De volwassen (adulte) vogels zijn te herkennen aan de duidelijk gele snavel en de witte staartband. Rond hun 7e levensjaar is een zeearend volledig uitgekleurd (figuur 1 en 2). Het jong van afgelopen jaar heeft ringnummer WN86 gekregen. Collega Hans-Erik schreef in maart 2024 een blog over het terreingebruik van de zeearenden in Nederland. In de afbeeldingen bij dat verhaal is goed zichtbaar dat de Oostvaardersplassen een geliefd gebied is, zie: Zeearenden en hun netwerk: een artistiek web.

Video

Menig bezoeker heeft de afgelopen tijd volwassen zeearenden met takken over de Knardijk richting het Hollandse Hout zien vliegen. Op de video zijn beide vogels goed te zien op het nest. Het vertoonde gedrag wordt ‘paarbinding’ genoemd. Boswachter Tjibbe Hunink: “Je kunt het zien als werken aan de relatie, af en toe een bloemetje meenemen.” Als alles naar wens verloopt, zullen ze rond eind februari 1 tot 3 eieren leggen. De broedduur is circa 38 dagen per ei. De jongen zijn vliegvlug na ongeveer 80 dagen.

 

 

We hopen op een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel van bezoekers en recreanten en vertrouwen erop dat mensen op de toegestane paden blijven. Staatsbosbeheer heeft één pad met hekwerk afgesloten en er is cameratoezicht aanwezig. We houden u via deze blog op de hoogte van het verdere verloop.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij: De Vogelbescherming, Werkgroep Zeearend of mail naar: bowachtersoostvaardersplassen@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog