Nieuwe slenk in aanleg

De reeds aangelegde slenk in het zuidelijke deel van de Hollandse Hout
Vanaf 3 februari worden er graafwerkzaamheden uitgevoerd voor een nieuwe slenk die de Buizerdweg, via de Torenvalktocht met de Knardijk ter hoogte van het Buitencentrum Oostvaardersplassen gaat verbinden. Tot aan het begin van het broedseizoen (15 maart) wordt er in het gebied gewerkt.
In het kader van de ontwikkeling van het ‘Poortgebied Oostvaardersplassen Lelystad’ van Nationaal Park Nieuw Land zijn de afgelopen jaren door Gemeente Lelystad, Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer plannen gemaakt voor de inrichting van het Hollandse Hout. De focus bij deze inrichtingsplannen ligt op het aantrekkelijker maken van het bosgebied voor bezoekers en versterking van de biodiversiteit door landschappelijke variatie.
Afgelopen jaar is er in dit kader al een parkeerplaats langs de Buizerdweg aangelegd en is een deel van het bestaande fietspad tussen Buizerdweg en Knardijk vernieuwd en verbreed. In de Lage Dwarsvaart zijn een aanlegsteiger en kanovlonder aangebracht en er is een 15 kilometer lange ruiterroute in het bos uitgezet.
In de plannen is ook een langgerekte waterpartij (slenk) van ongeveer 3,5 km lengte, tussen de Buizerdweg en de Knardijk ter hoogte van het Buitencentrum aan de Kitsweg opgenomen. Het idee hierachter is, dat een slenk een impuls geeft aan de kwaliteit van het bosgebied. Enerzijds wordt de natuur hiermee diverser en komt er ruimte voor soorten planten en dieren die van het water en de oevers profiteren. Anderzijds wordt het hiermee mogelijk om in een deel van het Hollandse Hout kanoënd het bos vanaf het water te beleven. De kanoër komt langs steil afgewerkte oevers die een ideale broedgelegenheid voor ijsvogels zijn en flauwere taluds met rietkragen die leefgebied bieden aan verschillende libellensoorten.
Op 3 februari wordt er een begin gemaakt met het ontgronden en zijn er graafmachines in het gebied aanwezig om de eerste contouren van de nieuwe slenk aan te leggen.
Hoe gaat dat graven in zijn werk?
Tot aan het broedseizoen (15 maart) heeft de aannemer de tijd om de bovengrond af te graven en af te voeren. Deze bovengrond zal gebruikt worden als afdekgrond bij een andere nabij gelegen natuurontwikkeling. Er wordt in deze periode van noord (Buizerdweg) naar zuid (Torenvalktocht) gewerkt. De vrijkomende bovengrond wordt kortstondig in een ril geplaatst en vanaf daar direct getransporteerd naar de uiteindelijke bestemming en er wordt dan ook geen groot bovengronds depot in het gebied aangelegd. De vrachtwagens maken bij het transport voor zover mogelijk gebruik van het te vergraven tracé. Daarnaast worden de bestaande beheerwegen die aansluiten op de Buizerdweg gebruikt om dan via de Buizerdweg in de richting van Lelystad te rijden.

Er wordt geprobeerd om naast de bovengrond ook alvast klei uit het tracé te graven. De klei wordt wel in depot gezet. Het depot zal ingericht worden in het werkgebied. Na 15 maart wordt er niet meer gegraven, maar als het ecologisch verantwoord is, wordt deze klei wel uit het gebied getransporteerd. Na het broedseizoen, vanaf 15 juli wordt er weer verder gewerkt om de rest van de slenk te realiseren.
Wat ga je er van merken?
Voor deze eerste periode van 6 weken zullen er vrachtauto’s met grond het bosgebied via de Buizerdweg verlaten en via het industrieterrein Noordersluis richting het scheepsoverslagpunt rijden. Deze vrachtwagens kom je dus tegen.
Zoals gezegd zullen de vrachtwagens indien mogelijk via het nieuwe te graven slenktracé de grond naar de Buizerdweg brengen. Dit betekent dat je als bezoeker in het eerste deel geen last zult hebben van het grondtransport. Wanneer de vrachtwagens via de beheerwegen gaan rijden dan ga je daar als bezoeker wel wat van merken. Op het bospad bij de parkeerplaats aan de Buizerdweg (zie kaartje) ga je als wandelaar met enige regelmaat vrachtwagens passeren. Tegen de tijd dat deze paden gebruikt worden voor transport geven we in het veld op kaartjes aan welke alternatieve routes je als bezoeker kan gebruiken om ongestoord te kunnen wandelen. Dit geldt ook voor de beheerweg in het Noordoostelijke deel van het gebied.
Om het transport over de beheerweg plaats te laten vinden zal het beheerpad daar waar nodig worden verbeterd door extra halfverharding aan te brengen op het bestaande pad. Er worden ook enkele passeerplaatsen voor de vrachtauto’s aangelegd die gedurende de volledige uitvoeringstijd van de werkzaamheden gebruikt kunnen worden. Dit is nodig omdat op enkele delen van het aanlegtracé van de slenk er geen mogelijkheid is om een doorgaande rijroute aan te houden.
Alternatieve wandelroutes in het bos
Vanaf de parkeerplaats aan de Buizerdweg kun je gebruik maken van het nieuwe fietspad en de aansluitende wandelpaden aan de westkant van dit fietspad.
Komende vanaf de Uilenweg of de doorgang onder de brug over de Lage Dwarsvaart kan nog steeds gebruik worden gemaakt van het wandelpad langs het fietspad. Daar waar het fietspad de beheerweg kruist wordt dit duidelijk in veld aangegeven.
De graafwerkzaamheden duren tot en met 14 maart. Excuus voor de overlast, maar we hopen dat je binnen afzienbare tijd extra kunt genieten van een wandelrondje langs een afwisselend gebied, langs de slenk en door het bos.
geef een reactie