www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Werken aan het bouwhout van de toekomst

5 december 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Afgelopen weken is er in het Hollandse Hout hard gewerkt om een aantal eiken voor een deel takvrij te maken. In deze blog wordt het hoe en waarom daarvan uitgelegd.

Het is een wonderlijk beeld. Een man op een ladder, stijf ‘vastgeplakt’ tegen een boom, met een handzaagje in zijn hand. Hij zaagt de onderste takken van een rechte, 25 jaar oude, 15 meter lange eik.

Leerling boswachter Daan, stagiaire Rick en collega Siem wisselen elkaar af met het opsnoeien of opkronen van de eiken die in een aantal percelen in het Hollandse Hout staan. Ze zijn bezig met het noestvrij maken van het toekomstige bouwhout.

Rick legt uit: “Door het tijdig weghalen van de onderste takken, kun je voorkomen dat de takaanzet in het hout grote noesten (knoesten) vormt. Hoewel deze noesten mooie vormen in het hout kunnen maken, zijn het eigenlijk zwakke plekken in het hout.  Als  je het hout uiteindelijk voor duurzame bouwtoepassingen willen gebruiken dan moet je voorkomen dat deze zwakke plekken groter worden. Als de boom niet zou worden opgesnoeid dan groeien de takken in eerste instantie gewoon door, maar zullen na verloop van tijd toch afsterven door gebrek aan licht. De boomkroon zorgt voor schaduw op het lager gelegen takhout en deze takken breken vervolgens makkelijk af”. Er wordt opgekroond vanaf het moment dat de boom de diameter heeft van een klein bierviltje.

Als je doel is om kwalitatief hoogwaardig bouwhout te laten groeien, dan is af en toe ingrijpen in het groeiproces gewenst. De collega’s die bijna de helft van de boom takvrij maken zullen waarschijnlijk niet mee maken dan de boom als constructiehout in een huis word gebruikt. Dat is nu eenmaal het lot, maar ook het vakmanschap van de bosbouwer; ver over je eigen werkzame leven heen kijken en dan nu beslissingen nemen waar een volgende generatie pas de ‘vruchten van kan plukken’.

Op mijn vraag waarom het eikenhout uit Flevoland zo gewild is als constructiehout geeft collega Jan een kort college over spinthout, kernhout, ringporiën en looizuur. Leuk en leerzaam om het antwoord hieronder even te bekijken.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog