www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Voorlopig einde aan natuurlijke begrazing met konikpaarden in het Oostvaardersveld

10 september 2024 Boswachters in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft na grondig onderzoek besloten om de ongeveer 70 konikpaarden uit het Oostvaardersveld-zuid te halen.

De reden is de omvangrijke aanwezigheid van de grote klis in het gebied. Dit is een plant waarvan het zaad via stekelige zaadbollen wordt verspreid. Deze kunnen in de manen van de paarden blijven hangen. De kans bestaat dat de zaadbollen in contact komen met de ogen van de paarden, die daardoor geïrriteerd of ontstoken kunnen raken. Onlangs deed het College van Beroep voor het Bedrijfsleven uitspraak over dat het Oostvaardersveld vanwege de aanwezigheid van de grote klis niet geschikt is voor konikpaarden. Na populatieverkleining van ongeveer 15 paarden wegens regulier kuddebeheer verhuizen circa 55 paarden voor tijdelijke opvang naar het Lauwersmeer. De verhuizing naar het Lauwersmeer geeft ons meer tijd om een ander geschikt natuurgebied in binnen- of buitenland te vinden.

De uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven betekent dat paarden met de gehouden status en de grote aanwezigheid van de grote klis niet samen gaan in het Oostvaardersveld. Staatsbosbeheer heeft vervolgens de afweging gemaakt tussen het grootschalig verwijderen van de grote klis, een inheemse plant, of de paarden uit het gebied halen. In eerste instantie hoopten we de grote klis te verwijderen door te maaien. Maar na een grondige inventarisatie blijkt dat er zóveel grote klis in het Oostvaardersveld staat, naar schatting tussen de 500.000 tot 1 miljoen exemplaren, dat het op korte termijn onmogelijk is om de plant grotendeels of geheel weg te maaien of uit te steken. Daarbij speelt mee dat er haast bij is, omdat in deze periode de zaadbollen zich vormen. De verwachting is dat het een aantal jaar duurt voordat de grote klis effectief is teruggedrongen.

Nu maaien op dit moment geen optie is, is besloten om de paarden uit het gebied te halen. Het grootste deel van de groep paarden kan tijdelijk terecht in natuurgebied Lauwersmeer, ook van Staatsbosbeheer. In het Lauwersmeer is ook begrazing door onder andere paarden. De dieren worden in het Lauwersmeer in een afgescheiden gebied gehouden om te voorkomen dat de grote klis zich in het gebied verspreid.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog