www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Vogelfestival in de Oostvaardersplassen

30 augustus 2024 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Op zondag 15 september verwelkomt het team van de Oostvaardersplassen opnieuw iedereen met een hart voor vogels en de natuur om ons heen. Dit jaarlijkse evenement biedt een unieke kans om de rijke biodiversiteit van dit indrukwekkende natuurgebied te beleven.

Lezingen en excursies

Dit jaar staan er weer diverse lezingen op het programma, met onder andere Jip Louwe Kooijmans van het SOVON en onze eigen Staatsbosbeheer-experts. Zij vertellen vol enthousiasme over de wetenschap rondom vogels waarnemen, de fascinerende arenden in ons land, de rol van insecten in het ecosysteem, en het beheren van de Oostvaardersplassen.

Zin om de Oostvaardersplassen te ontdekken? Dat kan ook! Ga mee met een van de vele excursies onder begeleiding van ervaren gidsen of ontdek het schilderachtige Hollandse Hout vanuit de kano of op een fatbike.

Big Morning

Onze partner Dagje in de Natuur organiseert ook dit jaar weer een Big Morning. Teams van vogelaars gaan gedurende de ochtend op zoek naar zo veel mogelijk verschillende vogels die zich op dat moment in het gebied bevinden. Bijzondere waarnemingen moeten natuurlijk wel met bewijsmateriaal ondersteund worden. Het winnende team met de meeste vogels wint een privé-excursie met Dagje in de Natuur. Aanmelden kan nog steeds op hun website.

Braderie

Het terrein rondom het Buitencentrum van de Oostvaardersplassen is ook dit jaar weer dé plek om natuur- en vogelgerelateerde producten te ontdekken. Van verrekijkers, fotoapparatuur, boeken en reizen, tot demo’s van verschillende standhouders. Bezoek het Buitencentrum voor een hapje en drankje en laat je informeren over alles wat de Oostvaardersplassen te bieden heeft.

Ook voor kinderen

Voor de jonge bezoekers is er een kinderplein ingericht waar tal van activiteiten plaats vinden. Timmer je eigen nestkast in elkaar, pluis een uilenbal uit of laat je schminken. Helemaal leuk is natuurlijk een excursie het gebied in! Samen met Dagje in de Natuur kun je met de ecokar naar de nieuwe uitkijktoren de Roerdomp om te genieten van het uitzicht en meer te leren over de vele vogels. Of ga mee met een van de andere avontuurlijke kinderexcursies.

Het Vogelfestival is dé gelegenheid om liefde en passie voor de natuur te combineren met nieuwe ontdekkingen en avontuur. Kom op 15 september tussen 10:00 en 17:00 naar de Kitsweg 1 in Lelystad en beleef het zelf! Voor meer informatie check even onze website

De lepelaar is een soort die mee beweegt met de waterstand

Lepelaar Jan

Sinds een paar maanden kunnen we lepelaar Jan volgen via de app Animal Tracker. Jan is dit jaar in het Nationaal Park Nieuw Land geboren en heeft een zender gekregen. Door het volgen van zijn vliegbewegingen leren we meer over het gedrag van lepelaars. Waar slapen ze? Waar zoeken ze naar voedsel? En dadelijk, nog spannender, waar vliegen ze heen tijdens de winter periode.

De zender en de app maken het mogelijk om deelgenoot te worden van Jans leven. Voorlopig is het voor hem goed toeven in het nationaal park en pendelt hij regelmatig heen en weer tussen de Marker Wadden en de Oostvaardersplassen.

Alle in Nationaal Park Nieuw Land gezenderde lepelaars zijn via de website van het nationaal park te volgen (vogels volgen). In dit plaatje de vliegbewegingen van lepelaar Jan en David van de afgelopen weken.
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog