www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Zomer bij de Oostvaardersplassen

26 juli 2024 Boswachters in Oostvaardersplassen

Theater aan de plas bij de Oostvaardersplassen

Hoewel de Oostvaardersplassen bekend staat als belangrijk en uniek vogelgebied, trekt het natuurgebied ook een veelheid aan bezoekers van diverse pluimage en diverse interesse. Een uiteenlopend programma met activiteiten voor jong en oud kan deze zomer een verrassend uitje naar de Oostvaardersplassen betekenen. We maken onderscheid tussen de evenementen die aan de Lelystadse zijde van de Oostvaardersplassen plaatsvinden, en degene aan de Almeerse zijde. Want ondanks de verbouwingen aan het Natuurbelevingscentrum is hier ook van alles te doen.

Zomerprogramma bij Natuurbelevingscentrum Oostvaardersplassen Almere

‘Zomer in de tent’
Onder deze naam is er voor kinderen van eind juli tot eind augustus een activiteiten programma gemaakt. Onze nieuwe tent, het buitenleslokaal/buitentheater is het centrale punt voor de activiteiten. Zo zijn er op de zondagochtenden de Oostvaarderspraatjes. Op woensdagmiddagen kunnen kinderen onder begeleiding natuuractiviteiten doen. Iedere week een ander thema en vaak aangevuld met een excursie of andere activiteit.

  • Zondagmorgen 28 juli trappen we af met Clown Buuk: die de kinderen meeneemt op een ontdekkingstocht door het gebied. Samen doen we gekke loopjes, stampen we een muziekje en maken we een sieraad van iets wat we onderweg vinden. Verwonder je en speel met alles wat je onderweg tegenkomt!
  • Woensdag 31 juli is er een natuurwandeling van Theater Poppenkus. Met de boswachterpop en zijn assistent, tuinman Rob, ga je op pad. Samen vertellen ze verschillende dingen over de bewoners van het bos.
  • Zondag 4 augustus, Het verhaal van Di Kancil: wie niet sterk is moet slim zijn! Het Wajang poppenspel gaat dit keer over het dwerghertje Kancil, die met listen en geslepenheid andere dieren het nakijken geeft. Na het verhaal mag je zelf ook een Wajang pop maken met papier!
  • Woensdag 7 augustus, Door de ogen van een vogel: stel je voor dat je de wereld ziet met ogen als een vogel, waarbij elk detail van de omgeving een nieuw avontuur onthult. Laat je tijdens deze excursie meevoeren op deze vleugels van verbeelding en zie de wereld zoals je hem nog nooit gezien hebt!
  • Zondag 11 augustus, Poppentheater met Gerard Poot: Speelt het verhaal van twee koggemuizen die na een lange en gevaarlijke reis op het eiland Schokland terecht komen. Daar gingen ze werken bij een trollenfamilie en begonnen de avonturen pas echt. Een vrolijk historisch drama dat zich eeuwen geleden afspeelde in en rond de Zuiderzee.
  • Woensdag 14 augustus, Waterbeestjes zoeken: Deze week neemt een gids van Staatsbosbeheer je mee en ontdekt je samen met je ouders en andere kinderen de onderwaterwereld van de Oostvaardersplassen
  • Zondag 18 augustus, Het avontuur van de Geluksvogel: Ontdek het avontuur van de geluksvogel, die een schitterende parel vindt en op een reis gaat langs de dieren van het bos om de ware betekenis ervan te ontdekken. Na het verhaal maken we ons eigen tasje om natuurschatten mee te kunnen nemen.
  • Woensdag 21 augustus, Op bijen-excursie: De bij is klein, maar super belangrijk voor mens en natuur. Wil je meer weten over de bij? Kom dan naar bijen excursie bij Oostvaardersplassen in het buitenlokaal. Wij gaan in de natuur speuren naar bijen. Daarna mag je een leuke bij knutselen. En natuurlijk honing proeven want dat hoort er ook bij. Weet jij hoeveel bloemen er nodig zijn om 1 theelepeltje honing te maken?
  • Woensdag 28 augustus, Excursie en uilenballen pluizen. Deze week neemt een gids van Staatsbosbeheer je mee op excursie en ontdekt je samen met je ouders wat er leeft rond de Oostvaardersplassen. Daarna ga je uilenballen pluizen. Wat ga je vinden? Misschien wel een muizenschedel!

Zie voor meer informatie en het boeken van de activiteiten, ovpalmere.nl/agenda of klik op de link bij de datum.

Verzamelpunt voor de activiteiten is bij de foodtruck Go Wild van Paviljoen de Oostvaarders. Oostvaardersbosplaats 1, Almere.  De zondagochtend activiteiten duren ongeveer 45 minuten in totaal. Tijd: 10:30 – 11:45 uur. De woensdagmiddagen kunnen tot 1,5 uur duren. Tijd: 14:00 – 15:30 uur.

Activiteit zomer in de tent 

Theater aan de plas
Op zaterdag 31 augustus is alweer de 2e editie van Theater aan de Plas. Theater aan de Plas is een leuk laagdrempelig familiefestival van 11:00 – 17:00 uur op het Kotterplein (bereikbaar vanaf de Stripheldenbuurt). Er zijn theatervoorstellingen voor kinderen, er is schatzoeken voor gezinnen, live muziek, radiografisch bestuurbare bootjes, een kunstroute en leuke creatieve activiteiten en spellen. Toegang is gratis, voor een aantal activiteiten moet betaald worden, dit kan met een strippenkaart.

Escaperoute Nieuw Land
Tijdens dit bijzondere spel gaan deelnemers in het Kotterbos bij Almere op zoek naar Escape Boxen, voeren daar de opdrachten uit en volgen de hints langs de route. Onderweg ontrafelt zich het verhaal over het ontstaan van Nationaal Park Nieuw Land en komen deelnemers oog in oog te staan met ingenieur Lely.

De Escape Route is te boeken vanaf twee personen: voor vriendengroepen, familie-uitjes, voor middelbare scholieren of als teambuilding voor collega’s. De route is ongeveer 4 kilometer. De maximale speelduur is 3 uur. Start op tijd op locatie. Vooraf haal je de sleutel op. Als een groep te lang doet over deze zoektocht naar het complete team loopt Flevoland weer onder water en mislukt de missie.

Escape route door het Kotterbos

Excursies
Vanaf het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders starten deze zomer diverse excursie, per ecokar of met een fotosafari ga je met een ervaren gids het afgesloten kerngebied in. Wie weet kom je de Konikpaarden of zeearend tegen. Maar ook de Wandeling Vogels van de Oostvaardersplassen is in de vakantie te boeken. Loop met een ervaren gids door het randgebied van de Oostvaardersplassen Almere en kijk vanaf de uitkijkpunten het gebied in. Wie weet spot je tijdens deze twee uur durende wandeling roofvogels, maar ook de bos- en rietvogels.

Wijze uilenspeurtocht
Het gehele jaar door kunnen kinderen de Wijze Uilenspeurtocht doen. Deze gratis tocht start door het scannen van de QR-code op het bord bij de houten uil langs het fietspad bij het Natuurbelevingcentrum.

Fiets en Wandelroutes
Natuurlijk is het Natuurbelevingcentrum ook het startpunt voor mooie fiets– en wandelroutes.

Horeca
De foodtruck van woensdag t/m zondag geopend voor heerlijke koffie, thee, fris, lunch, etc. Zie voor actuele openingstijden paviljoendeoostvaarders.nl

Informatie
Voor meer informatie en boeken via de link in de tekst of kijk op ovpalmere.nl.
De activiteiten in Almere worden mogelijk gemaakt door het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Een samenwerking tussen Stad en Natuur, Staatsbosbeheer, gemeente Almere en paviljoen de Oostvaarders/foodtruck Go Wilde.
Adres Oostvaardersbosplaats 1, Almere. Kom vooral op de fiets. Parkeren is gratis.

Honden
Honden zijn bij het Natuurbelevingcentrum, in het Oostvaardersbos en een deel van het Kotterbos niet toegestaan. Waar u uw hond wel (aangelijnd) mee kan nemen of lekker kan laten rennen staat in onze info.

Zomerprogramma bij Buitencentrum Oostvaardersplassen Lelystad

Ook in Lelystad is er deze zomer voor jong en oud wat te beleven. Van ontdekmiddagen en diverse excursies tot grotere evenementen. Kinderen kunnen van eind juli tot en met eind augustus op donderdagmiddag hun eigen nestkastje in elkaar komen timmeren. Nadat deze mooi versierd is kan deze thuis een geschikte plek in de tuin of op het balkon krijgen. Op donderdag 29 augustus vindt een speciale editie van de ontdekmiddag plaats: dan worden er vleermuiskasten in elkaar gezet om ook deze bijzondere dieren een schuilplek te kunnen bieden.

Vogelfestival
Kom en beleef het Vogelfestival in de prachtige Oostvaardersplassen! Dit jaarlijks terugkerende evenement vindt plaats op zaterdag 15 september en biedt een unieke kans voor vogelliefhebbers en natuurliefhebbers om de rijke biodiversiteit van dit natuurgebied te ontdekken. Het festival staat bekend om zijn boeiende lezingen, excursies onder begeleiding van ervaren gidsen, en verschillende stands met informatie en producten voor vogelaars. Bezoekers kunnen deelnemen aan spannende activiteiten zoals vogels spotten, toeren met fatbike, een kanotocht of glijden vanaf de nieuwe glijbaan!

Samen naar een zeldzaamheid kijken op het vogelfestival 2023

De ondergrond van de Oostvaardersplassen
Het landschap op de plek waar nu de Oostvaardersplassen ligt heeft de afgelopen eeuwen allerlei veranderingen doorgemaakt. Die veranderingen zijn terug te zien in de expositie. De opvolging van verschillende grondlagen laat ons zien welke landschappelijke veranderingen het Oostvaardersplassengebied heeft ondergaan. De specifieke kenmerken van de lagen – zoals de dikte, kleur, korrelgrootte en de resten van planten en schelpen – vertellen onder welke omstandigheden de verschillende bodemlagen zijn gevormd en geven een idee van de ouderdom.

Grachtenfestival
Het Grachtenfestival op 24 augustus strijkt dit jaar wederom neer in Lelystad in het prachtige Nationaal Park Nieuw Land en wel op 3 verschillende locaties in het Hollandse Hout die op loopafstand met elkaar verbonden zijn. Kom vooral naar één van de drie gratis concerten en loop of fiets vanuit daar naar de andere concerten terwijl je onderweg van de mooie omgeving geniet.

Excursies
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het uitgebreide excursieaanbod deze zomer. Ga mee met een ecokarrit of fotosafari door het afgesloten gebied van de Oostvaardersplassen en maak kans op een ontmoeting met de zeearend, koereigers en edelherten.

Beleef de natuur eens op een andere manier door mee te gaan met een volle maan wandeling, of speur onder leiding van onze gids naar sporen van otters. Wie weet laten ze zich wel zien!

Er zijn momenteel veel koereigers in het gebied, ga mee op excursie om ze in prachtig zomerkleed te zien!

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog