www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Ontwikkelingen poortgebieden Nationaal Park Nieuw Land

11 juli 2024 Boswachter Rosan op den Kelder in Oostvaardersplassen

Ontwerp Poort Oostvaardersplassen Lelystad

De komende tijd worden recreatieve voorzieningen in de poortgebieden van het Nationaal Park Nieuw Land verbeterd. Het gebied wordt zowel voor de natuur als voor de beleving aantrekkelijker, maar er zal de komende maanden iets te merken zijn van de werkzaamheden.

Poortgebieden Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land bestaat sinds 2018 en is daarmee het jongste nationaal park van Nederland. De Oostvaardersplassen is onderdeel van dit nationaal park. Al enkele jaren wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van twee ontvangstgebieden: Poort Oostvaardersplassen Lelystad en Poort Oostvaardersplassen Almere. Hier worden bezoekers welkom geheten in Nationaal Park Nieuw Land. Vanaf verbeterde wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden, waterpartijen en uitzichtpunten kan de gevarieerde natuur in deze gebieden beleefd worden. Door de recreatie hier te centreren blijft de rust in het Natura 2000 kerngebied behouden voor de natuur.

Poort Oostvaardersplassen Lelystad: beleef de gevarieerde natuur

Aanleg parkeerplaats
Omdat het Hollandse Hout als ontvangstpoort gaat fungeren voor het Nationaal Park Nieuw Land, en daarmee de Oostvaardersplassen, is extra parkeergelegenheid gecreëerd aan de Buizerdweg (zie kaart onder ‘omleiding fietspad’). De eerste fase wordt deze week afgerond, daarmee zijn 100 extra parkeerplaatsen gerealiseerd. Komend najaar worden er rond de parkeervakken bomen en struiken geplaatst. Naar behoefte kan de parkeerplaats in de toekomst uitgebreid worden.

Beleef de waterrijke natuur
Aankomende vrijdag 12 juli wordt de nieuwe aanlegsteiger aan de Lage Dwarsvaart officieel geopend, waardoor het gebied ook vanaf het water te bereiken is. Het geeft mensen die met de kano of met de boot aankomen de gelegenheid om aan te meren en vanaf hier de Oostvaardersplassen verder te verkennen. Ook in het Hollandse Hout zelf wordt een nieuwe slenk aangelegd, waardoor meer waterrijke natuur ontstaat met mogelijkheden voor ijsvogel, bever en ringslang om zich hier te vestigen. Kanoërs kunnen dan zelfs naar het Buitencentrum varen.

De Oostvaardersplassen is straks ook via het water te bereiken

Ter land
Ook ter land is en wordt er in het poortgebied het een en ander verbeterd. Vanaf april dit jaar is de ruiterroute in het Hollandse Hout vernieuwd, waardoor het bos ook te paard te ontdekken is. De komende maanden zijn de wandelpaden aan de beurt. Rond de parkeerplaats en in de omgeving van het buitencentrum worden extra wandelpaden in het bos gerealiseerd. Een van deze wandelpaden ligt rond de bosweide bij de parkeerplaats. Deze wandeling is geschikt voor minder validen. Een ander wandelpad geeft de mogelijkheid om vanaf de parkeerplaats naar het uitkijkpunt de Grauwe Gans en terug te lopen. Dit zal voor wat omleidingen zorgen, waar we zowel in het veld als op deze boswachtersblog over blijven communiceren. Voor de uitvoering van de werkzaamheden zijn we wel afhankelijk van weer en daarmee de terreinomstandigheden. Zo hadden we al graag enkele wandelpaden opgeknapt na de boswerkzaamheden van afgelopen jaar, maar het blijft door aanhoudende neerslag te nat in het bos om paden te kunnen herstellen. Daarom is de rode route ‘Wielewaal’ iets omgelegd, volg de bewegwijzering.

Nieuwe wandelpaden in het Hollandse Hout

Omleiding fietspad
Een omleiding om al vanaf komende week rekening mee te houden is die van het fietspad in het deel ten noorden van het spoor in het Hollandse Hout (zie kaart hieronder). Tussen de parkeerplaats aan de Knardijk en de Buizerdweg wordt het fietspad verbreed (rood op kaart). Dit in verwachting van een grotere bezoekersstroom in de toekomst. Je wordt vanaf 15 juli tot en met 1 november omgeleid via de Knardijk (geel op kaart). Ook voor deze werkzaamheden zijn we erg afhankelijk van terrein en weersomstandigheden, de omleiding kan daardoor langer van kracht zijn. Er worden in het bos ook een aantal nieuwe verbindende stukken fietspad gerealiseerd. Als gebruiker van de fietspaden merk je hier niet veel van tot ze af zijn en gebruikt kunnen worden.

Omleiding fietspad Hollandse Hout (groen zijn de fietspaden, rood is het afgesloten fietspad, geel is de omleiding)

Poort Oostvaardersplassen Almere: volop in ontwikkeling

Ontwerp poort Oostvaardersplassen Almere

In het poortgebied van de Oostvaardersplassen in Almere, ter hoogte van Almere-Buiten, zijn al langere tijd zichtbare en wat minder in het oog springende werkzaamheden gaande. Om de groeiende stroom bezoekers ook hier een fijne plek te bieden om de natuur te beleven, verbouwen we sinds begin 2024 het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Van buitenaf zijn de nieuwe contouren van het gebouw al zichtbaar. Ook in de buitenruimte is van alles aan de gang. Zo zijn enige tijd geleden de mooie toegangsloper van parkstenen naar het gebouw toe gelegd. Nu zie je langzaam de fietsstallingen vorm krijgen. Van woensdag t/m zondag is de foodtruck van paviljoen de Oostvaarders aanwezig om in de tussentijd bezoekers toch van koffie, lunch en gebak te voorzien. De verwachting is dat alle inrichtingswerkzaamheden rond het Natuurbelevingscentrum 1 november gereed zijn.

Het Natuurbelevingscentrum wordt uitgebreid

Parkeren
Met een groeiend aantal bezoekers is het ook nodig om de parkeervoorzieningen aan te pakken aan de Almeerse zijde van de Oostvaardersplassen. Zo zijn door de gemeente 8 laadpalen geplaatst die vanaf deze week in werking zijn. Daarnaast beginnen volgende week de werkzaamheden aan de uitbreiding van de parkeerplaats. Daarvoor komt aan de linkerzijde van de entreeweg vanaf de Buitenring een terrein beschikbaar voor ca. 100 extra parkeerplekken. Deze worden uitgevoerd in een klinkerverharding voor de rijbaan en grasbetonstenen op de parkeerplaatsen. Met het kiezen van deze materialen is rekening gehouden met het veranderende klimaat. Zo kan regenwater door deze constructie de bodem in zakken. De werkzaamheden kunnen beperkt overlast bezorgen voor bezoekers. Naar verwachting is het parkeerterrein in het najaar beschikbaar.

Het bestaande parkeerterrein aan de Oostvaardersbosplaats in Almere blijft beschikbaar voor bezoekers. Ook blijft het randgebied langs de Oostvaardersplassen aan de Almeerse zijde gewoon te bezoeken.

 

 Nieuw aan te leggen parkeerplaats Oostvaarders

 

Verdubbeling parkeerplaats Hugo de Vriespad
De parkeerplaats aan het Hugo de Vriespad ‘Hugo de Vriesplaats’ is, als één van de toegangen tot het Oostvaardersbos, een druk bezochte plek. Om voorbereid te zijn op de toekomst is uitbreiding van deze parkeerplaats gewenst. Eerst wordt het nieuwe deel tegenover de huidige parkeerplaats gemaakt. Deze is geschikt voor ca. 30 auto’s. Materiaalgebruik is, net als die bij het Natuurbelevingcentrum, een rijbaan van klinkers met een half open verharding voor de parkeervakken. Nadat de extra parkeerplaats gemaakt is richten we de bestaande parkeerplaats opnieuw in met dezelfde materialen als die van de nieuwe parkeerplaats. Zo kunnen bezoekers met droge voeten bij hun auto komen. De bovengenoemde werkzaamheden starten in de week van 15 juli en lopen bij gunstige weersomstandigheden door tot eind van dit jaar. Hier parkeren blijft mogelijk.

Verdubbeling parkeergelegenheid Hugo de Vriespad 

 

Verharding bermen Jan van den Bosch fietspad
De meest noordoostelijke berm van het fietspad van de Jan van de Boschbult naar de spoorbrug wordt verstevigd met halfverharding. Dit doen we om makkelijker met excursievoertuigen van het Natuurbelevingscentrum in het Kotterbos te komen. Daarnaast geeft het meer veiligheid voor de fietser. Ook in het Kotterbos worden een aantal paden opgeknapt zodat deze beter begaanbaar worden. Het fietspad blijft beschikbaar.

De berm aan het Jan van den Boschpad in Poort Oostvaardersplassen Almere krijgt deels halfverharding (rood)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog