www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Onderzoek naar ganzen door ARISE

7 juni 2023 Boswachter Hans-Erik Kuypers in Oostvaardersplassen

Sinds al een tijd staan er tien gekke hekwerken in de graslanden van de Oostvaardersplassen: klein in oppervlakte, maar hoog en in de vorm van een driehoek. De oplettende kijker heeft ze misschien al gezien vanaf bijvoorbeeld de Grote of Kleine Praambult. De hekken beschermen de wildcamera’s van ARISE, waarmee we onderzoek doen naar ganzen in de Oostvaardersplassen.

ARISE

Ik ben Lindy en ik werk als veldwerker bij de Universiteit van Amsterdam voor het project ARISE, een samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center, Westerdijk Fungal Biodiversity Institute, Universiteit Twente en dus de Universiteit van Amsterdam. Het UvA-team bestaat naast mij nog uit een projectleider, een manager en een data specialist. ARISE heeft als doel om de gehele meercellige biodiversiteit van Nederland in kaart te brengen, dus behalve de meer zichtbare soorten planten en dieren ook minder zichtbare schimmels en algen. Ook werken we aan een infrastructuur om deze biodiversiteit op langere termijn te monitoren, met bijvoorbeeld beeld- en geluid herkenning.

Camera’s in de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is één van de locaties van ARISE. In het deel dat alleen tijdens excursies toegankelijk is voor mensen staan er sinds september 2022 tien wildcamera’s van ARISE die automatisch foto’s maken en die doorsturen via internet. De batterijen ervan worden gevoed door zonnepanelen. Perfect dus voor een afgelegen gebied als de Oostvaardersplassen. Omdat de kuddes grazers aan de antennes zouden kunnen knabbelen en tegen de palen zouden kunnen schuren, staan er kleine kooien omheen die je van ver kunt zien. ARISE is een project voor 10 jaar, dus zo kunnen de camera’s hopelijk nog wel even blijven staan.

Onderzoeksdoel

De camera’s worden gebruikt om onderzoek te doen naar ganzen: grauwe ganzen, brandganzen en kolganzen. Vooral buiten het broedseizoen verblijven er veel ganzen in de Oostvaardersplassen om te grazen of als rustplaats in de nacht. Door middel van de camera’s kunnen we kijken naar wanneer er welke soorten ganzen zijn in de Oostvaardersplassen, én wat ze doen: eten of slapen. Dit kan ons meer vertellen over de in- en uitstroom van nutriënten in dit gebied, wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden in het onderzoek van Emma Polman (zie eerder blog hierover). De camera’s dragen dus nu al bij aan wetenschappelijk onderzoek, maar we willen ze ook altijd blijven verbeteren. Zo zijn we automatische soortenherkenning aan het verbeteren en ontwikkelen we software om de gefotografeerde groepen ganzen automatisch te tellen.
Voor meer informatie over ARISE kunt u de website bezoeken: https://www.arise-biodiversity.nl/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog