Een broedende zeearend!
De afgelopen maanden hielden we de nesten goed in de gaten. Is er nou een tweede paartje zeearenden of is het nieuwe nest een ‘tweede woning’ voor het zeearendpaar dat al jaren in de Oostvaardersplassen broedt.
Vóór de koude periode van midden december hadden we het tweede nest ontdekt. Een zeearendpaar vloog af en aan met takken en hun heldere, kekkende roep was tijdens windstille dagen duidelijk te horen. Vanaf de Knardijk was het nest ook zichtbaar in een van de grote wilgen in het oostelijk deel van het moeras.
Helaas hebben we afgelopen maand moeten constateren dat het nest steeds verder naar beneden is gezakt en als zodanig niet meer voor het leggen en uitbroeden van eieren geschikt is.
Gisteren hebben we de eerste foto’s van het ‘eerste’ nest in het westelijk deel van het moeras gemaakt en duidelijk zichtbaar is het kopje dat boven de rand uit steekt. Niet op de foto, maar wel waargenomen is dat de vogel heel behoedzaam gaat zitten. Het vrouwtje (of misschien toch het mannetje) zit te broeden. Of ze op 1, 2 of misschien wel 3 eieren zit blijft nog ongewis.Het broedseizoen voor de zeearenden begint doorgaans eind februari en na een kleine 40 dagen komen de eieren uit. Dat zou zo maar kunnen betekenen dat we binnenkort een gezinsuitbreiding mogen melden.
Nu maar hopen dat het goed gaat.
Deze winter zien we overigens vaker grote aantallen zeearenden in de buurt bij de Waterlanden en andere ganzenrijke watergebieden in de Oostvaardersplassen. Het gaat hierbij dan voornamelijk om jonge (juveniele) vogels die elkaar in dit gebied komen opzoeken. Ik heb me wel eens laten vertellen dat het deze samenkomsten misschien wel dienen voor een kennismaking en het kiezen van een geschikte partner om een gezin mee te starten.
Begin maart maakt J.P.Jongejans dit filmpje vanaf de Praambult. zestien jonge zeearenden jagend op een grauwe gans.
Ik kan alleen maar hopen op vruchtbare kennismakingen en meer nesten in Nederland. Want het is een blijft een waanzinnig indrukwekkende vogel.
geef een reactie