www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Lente activiteit ‘Kijk, ik groei’

15 april 2022 Boswachters in Oostvaardersplassen

Met het Paasweekend en de meivakantie voor de deur biedt de Oostvaardersplassen een leuke en leerzame kinderactiviteit: ‘Kijk, ik groei’. Deze speurtocht is gericht op kinderen van vier tot tien jaar. Ze leren van alles over hoe dieren groeien en veranderen als ze groter worden.

Speuren naar dieren

In het Buitencentrum van Lelystad en het Natuurbelevingcentrum van Almere kunnen kinderen een werkblad ophalen die hoort bij de speurtocht. Tijdens het volgen van één van de kinderroutes in het gebied gaan ze op zoek naar speurkaarten.

Op de speurkaarten staan foto’s en informatie over verschillende dieren die voorkomen in en om de Oostvaardersplassen. Zo leren de kinderen over de lente, het groeien van dieren en dat sommige dieren een hele metamorfose ondergaan bij het opgroeien. Hoe noem je bijvoorbeeld jonge bosuilen, of waar legt een ringslang eieren?
Op elke kaart staat ook een letter, die een zin vormt als alle foto’s in de goede volgorde bij het bijbehorende dier gezet worden. Zo weten de kinderen meteen of ze het goed hebben gedaan.

Kraamkamer Moeder Natuur

De speurtocht sluit aan op de landelijke actie van natuurorganisaties om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de dieren in de natuur. Op een speelse manier krijgen kinderen informatie over de jonge, opgroeiende dieren en waarom het zo belangrijk is dat we ze tijdens het broedseizoen niet storen. Tijdens de activiteit is het broedseizoen nog in volle gang. De speurkaarten zijn zo opgehangen dat de kinderen op het pad kunnen blijven, een belangrijke boodschap voor in het broedseizoen!

Praktische informatie

De lente activiteit is van 15 april tot en met 8 mei te doen tijdens de openingstijden van het Buitencentrum en het Natuurbelevingcentrum.

Ook op de Veluwe

Tijdens het Paasweekend kunnen bezoekers van Informatiecentrum ’t Leesten in Ugchelen de speurtocht ook doen. Maar dan met de dieren van de Veluwe natuurlijk.

‘Kijk, ik groei’ is een speurtocht ontwikkeld door Janske Blijleven en Nancy Kerpershoek voor Staatsbosbeheer.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog