Bijzonder veel zeearenden in de Oostvaardersplassen
Zoals ik al eerder in één van mijn blogs schreef, zijn er de afgelopen periode grote aantallen zeearenden te zien in de Oostvaardersplassen. Meer dan in andere jaren. En dan ga je je afvragen wat hier een oorzaak van zou kunnen zijn.
De Werkgroep Zeearend Nederland deed hier de afgelopen tijd onderzoek naar. Eén van de oorzaken zou de moerasreset kunnen zijn die uitgevoerd wordt. Hierbij is het de bedoeling dat de komende jaren door een tijdelijke waterstandsverlaging nieuwe zones met rietmoeras kunnen ontstaan. Deze zones kunnen een impuls gaan geven aan moerasvogels als de bruine kiekendief, roerdomp, baardmannetje en allerlei andere soorten rietzangvogels. De moerasreset wordt gefaseerd uitgevoerd, zodat ongeveer de helft van het totale moerasgebied kan blijven functioneren als leefgebied voor vogels, meervleermuis, otter en bever.
Droge zomer
Door de droge zomer van 2019 zakte de waterstand sneller dan verwacht. Er ontstonden slikken waardoor een groot foerageergebied beschikbaar kwam voor grote groepen watervogels en steltlopers. Door de lagere waterstanden werden veel grote karpers een makkelijke prooi voor de roofvogels, waaronder een aantal zeearenden. Dit waren met name jonge en onvolwassen vogels die vaak in groepen opereren. Zowel de watervogels als de karpers trokken vanaf augustus wel 10 tot 12 zeearenden aan.
Foto’s
En dat leverde natuurlijk bijzondere momenten op! Veel natuurliefhebbers waren getuigen van de mooie capriolen die de vogels uithalen en van momenten dat zij een prooi vingen en opaten. Hieronder een greep uit de foto’s die ik de afgelopen weken langs zag komen.
geef een reactie