www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Prachtige dag met Frans Lanting en Humberto Tan in de Oostvaardersplassen

21 januari 2015 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Al enige tijd geleden werd mij gevraagd of Frans Lanting en Humberto Tan met de winnaars van de Frans Lanting Award (in samenwerking met WNF en National Geographic) een dag de Oostvaardersplassen konden bezoeken om een fotoworkshop te houden. Omdat wij graag iedereen zoveel mogelijk (binnen de mogelijkheden) van de Oostvaardersplassen willen laten genieten en laten beleven was het natuurlijk geen moeilijke vraag. En dan is het natuurlijk ook leuk om aandacht voor de fotoworkshop te krijgen in het programma van Humberto Tan op RTL. Gisteren was het dan zover. Eerlijk gezegd had ik er een hard hoofd in, omdat de dag ervoor het ontzettend mistig was, en ik dacht dat er van fotograferen niet veel terecht zou komen. Na de nodige voorbereidingen (die in dit soort gevallen altijd meer tijd kosten dan je zou denken) konden we op pad.

Fotograaf: Humberto Tan
Fotograaf: Humberto Tan

Omdat het natuurlijk niet de bedoeling was om alle dieren en vogels te verstoren was het zaak om rustig en voorzichtig te werk te gaan. De eerste stop was in de “Driehoek”, het deel van het gebied waar al sinds jaar en dag een fraaie groep konikpaarden loopt, en waar sinds de instelling van de winteropenstelling ook Heckrunderen lopen. Hier konden de fotografen helemaal “los” gaan op de paarden. Deze lieten mooi zien hoe zij zich in deze tijd van het jaar aanpassen. De rust straalde van de groep af, terwijl de schermutselingen tussen een oude en een jonge hengst juist nog even zorgden voor de fraaie actieplaatjes die  natuurlijk met graagte werden gemaakt.

Fotograaf: Benjamin van der Spek
Fotograaf: Benjamin van der Spek

Na de lunch maakten wij een rit die ons bracht in de buurt van een slapende vos, die zich volledig onbewust was van de aandacht die hij kreeg. Na de vos was het de beurt aan de edelherten. Juist om de verstoring minimaal te houden zijn wij op grote afstand gebleven, maar met de lenzen die Frans en de anderen mee hadden was het toch heel goed mogelijk om de herten zeer fraai op de foto te zetten. Het vakmanschap spatte wel van de foto’s af, vooral met het tegenlicht van de lichte lucht. Tenslotte kwamen we ook nog Heckrunderen tegen, die zich ook fraai op de foto lieten zetten. Al met al waren de fotografen zeer tevreden en gingen zij naar Amsterdam voor de uitzending.

Fotograaf: Frans Lanting
Fotograaf: Frans Lanting

’s Avonds was er in het Buitencentrum van de Oostvaardersplassen een voorlichtingsavond voor onze (nieuwe) vrijwilligers. Ik moet zeggen, dat ik eigenlijk niet had verwacht het item nog op RTL Late Night te kunnen zien, maar het lukte toch. Ik werd zelf genoemd, en er waren lovende woorden over ons werk. Wat mij betreft veel te veel eer voor mijn persoontje, want wij doen het hier in de Oostvaardersplassen met een team, waarbij ook onze vrijwilligers van groot belang zijn. Maar, het was een bijzonder leuke dag.

Fotograaf: Joost van Uffelen
Fotograaf: Joost van Uffelen

Met vriendelijke groet,

Hans Breeveld

Hans Breeveld, boswachter van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen

 

reageren

geef een reactie

  • Martijn de Jonge
    1 februari 2015 om 10:19

    Het blijft altijd interessant hoe de PR rond de Oostvaardersplassen bedreven wordt. Terwijl Hans de ene keer roept dat de natuur zonder ingreep van de mens er volledig z’n gang mag gaan wordt hij tegelijkertijd ‘Boswachter van het jaar’. Dat is natuurlijk zonder meer felicitaties waard maar hoe valt dat te rijmen met de leuze dat de Natuur de Baas is en de boswachters zo min mogelijk doen? Waren de grote grazers en grauwe ganzen niet de architecten van het gebied?

    Dat roept nog een ander vraag op namelijk hoe het met het Europees Diploma voor uitstekend natuurbeheer staat. In 2009 werd dat voor 5 jaar verlengd en dat zou dus ook in 2014 gebeurd moeten zijn. Is het mogelijk daar iets meer over te vertellen, mogelijk lopen de procedures nog?

    • Boswachter Hans Breeveld
      2 februari 2015 om 13:21

      Hallo Martijn,
      voor wat betreft de verlenging van het Europees diploma, dat staat op de rol voor 2019. Meer informatie kun je vinden in bijgaande link.

      http://www.coe.int/t/dg4/cultureheritage/nature/Diploma/Documents/032010/TPVS_DE_2010_15E.pdf

      O ja, ik heb nooit beweerd dat in de Oostvaardersplassen de natuur zonder ingreep van de mens er volledig zijn gang mag gaan. Ik heb altijd aangegeven, dat natuurlijke processen leidend zijn in het beheer, en wij hier de ruimte aan geven, maar in het beheer ten alle tijden prioriteit geven aan het welzijn van de dieren.

      Hans Breeveld

    • eclips2013
      4 februari 2015 om 21:08

      Ook aan het welzijn van de aanwezige vogelpopulaties? Alles loopt terug en dat weten jullie ook. Aalscholvers, Roerdompen, Lepelaars en Blauw Kieken zitten ver beneden jullie instandhoudings waardes. Noordse woelmuizen gaan introduceren zoals in jullie plannen staat? Die worden plat gelopen door de grazers. Konijnen heuvels maken in het Kotterbos voor de Blauwe Kiekendief? Kom op Hans, in 2006 zei je dat er een stabiel plafond was bereikt voor de grote grazers met 2.500 dieren, nu lopen er 5.000 dieren rond. Het zou mooi zijn als er ook maar één iemand bij SBB toegaf dat er ontwikkelingen zijn die jullie ondanks grootschalig afschot en ‘winteropenstelling’ niet kunnen beheersen.

      Wat betreft dat Europees Diploma is er duidelijk nog het één en ander te doen , als ik zo de Engelstalige reactie bekijk! Maar mogelijk schiet mijn Engels tekort.

  • Erica Hennekes
    30 januari 2015 om 11:57

    Er wordt stevig aan de weg getimmerd in het “mooiste natuurgebied van de hele wereld”. Eerst loopt The Iceman Wim Hof er met een groepje te trainen, als voorbereiding voor een tocht naar de Kilimanjaro. Alleen jammer dat het er zo plat is. Vervolgens André Kuipers in programma “De wandeling”. Nu Humberto met de fotografen. Lauwersmeer heeft die flauwekul niet nodig. De Wieden en Weerribben ook niet. Daar hoeft men een “tot op het bot afgekloven gebied” (Frits van Beusekom) niet te verkopen als Nederlands topnatuur. SOVON 2012″ De vogelrijkdom in het droge deel van de Oostvaardersplassen is vergelijkbaar met grootschalig agrarisch landschap in de Flevopolder “.

    • R. van Bergen
      2 februari 2015 om 14:26

      Erica. Ik heb al vaker gedacht. Jij hebt geen TV. Je leest geen kranten . En bent niet geabonneerd op een week of maandblad. Je neemt alleen kennis van de berichten hier en van die zogenaamde kritische OVP volgers. En alleen zo is je geschrijf hier boven te verklaren.

    • D.van Dierenvriend
      4 februari 2015 om 23:20

      Beste Erica
      Het was wel een mooi gezicht dat de half ontklede Iceman in een al jaren lang totaal ontkleed z.g.n natuurgebied voor de camera mocht optreden.
      Maar dat zul jij wel niet gezien of gelezen hebben uit de reactie van de Hr v Bergen ofwel de woordvoerder van SBB te lezen.

    • Erica Hennekes
      4 februari 2015 om 23:31

      De heer van Bergen is blijkbaar door zijn argumenten heen en gaat voor de persoonlijke aanval. Een keer wat anders dan de “jachtadepten” van de lust- en plezierjacht. Ik reageer niet meer en het doet me ook niets wat de heer Van Bergen uitkraamt.

  • Scapin
    24 januari 2015 om 12:58

    Beheren of creperen!!!!!!!!
    Zie Jachtargumenten.

    • R. van Bergen
      26 januari 2015 om 11:03

      Scapin goede verwijzing: De insteek betreffende de jacht wordt daar helder uiteengezet in deze volzin: ” Wij danken ons bestaan aan de jacht en een niet aflatende competitie met de dieren. Veel dieren en zelfs soorten hebben het daarbij af moeten leggen tegen ons. Als we dat niet gedaan hadden, hadden we niet bestaan. De strijd tegen dieren is dus een wezenlijk deel van ons bestaan. Hoe zou dan de jacht moreel verwerpelijk kunnen zijn, zoals bepaalde groepen beweren of suggereren?” Wellicht ging dat op voor de tijden dat de kennis over de natuur vooral werd bepaald door wat jagers er over vertelden, nu is steeds meer duidelijk dat dat alleen maar praatjes waren om zich tegenover de leken te rechtvaardigen en om zich vooral, zoals nu nog steeds gebeurt, het aureool op te zetten van de autoriteit die geen tegenspraak duld. De Uitspraak is zo absurd dat daarmee de kwaliteit van de site daarmee zijn visite kaartje afgeeft. Nogmaals een goede verwijzing. .

  • josette reek
    23 januari 2015 om 21:00

    Dit gebied is een grote grafkelder van dode, kreupele, zieke en ondervoede dieren. Waarom staan die niet op de foto’s? en je struikelt daar over de dieren omdat ze daar geen plek hebben zich te verschuilen en ze veel te weinig ruimte hebben! Inderdaad de gruwel van het afschieten en de rondvliegende kogels, dat is een gevaar voor de mens…dat stuk moet vooral voor de buitenwereld afgesloten worden… mislukt experiment waar de dieren wederom de dupe van worden

  • Leo
    22 januari 2015 om 20:16

    Prachtig, was een mooie reclame voor jullie werk.

  • timfotos
    22 januari 2015 om 18:54

    Mooie foto’s en leuk stuk op tv, de zwaan van Humberto is mijn favoriet !

  • bas
    22 januari 2015 om 07:07

    geweldig wat is het toch een zeldzaam mooi gebied.

  • D.van Dierenvriend
    21 januari 2015 om 23:11

    Het zal wel aan mij liggen maar soms snap ik er helemaal niets van!
    Je sluit een gebied af onder de noemer om rust in het gebied te creëren en om de vet reserve voor de dieren zoveel mogelijk op pijl te kunnen houden.
    En dan gaan ze foto sessie met een aantal fotografen houden om zoveel mogelijk in de publiciteit te komen.( volgens mij ben je dan gewoon publiciteitsgeil maar dat even ter zijde)
    Om een foto van een Konik paard in de OVP te maken hoef je echt geen top fotograaf te zijn omdat je er als je niet oppast struikelde over de Koniks.
    Ze eten zelfs uit je hand!
    En om herten te fotograferen met hoogspanningsmasten en windmolens op de achtergrond moet je juist wel in de OVP zijn.
    Door deze publiciteit stunt krijg ik toch sterk het vermoeden dat de OVP in de winter alleen maar afgesloten is om mensen te behoeden voor rondvliegende kogels en men daar liever geen pottekijkers bij wil hebben.
    Al met al was het weer een lachwekkende vertoning.
    Maar ik zal het wel weer niet goed gezien hebben maar dat hoor ik dan graag.

    • L.J. Dorst
      22 januari 2015 om 08:20

      Propaganda noemt men zoiets. We zijn nu halverwege de winter en het grote leed gaat zich binnenkort manifesteren. Het voedsel is op en de vegetatie begint in April pas noemenswaardig te herstellen. Tel daarbij de overpopulatie aan grote grazers en de rest kan deze simpele boer u voorspellen. Ga ik zo te werk krijg ik minimaal levenslang voor het verantwoordelijk zijn voor dierenleed. Er is slechts een dierwaardige oplossing: Stop met deze onzin. Beperk je tot konijnen en vossen, die zijn toch niet te stuiten, De rest is één grote farce.

    • Bep
      22 januari 2015 om 11:48

      Ik hoef hier verder niets aan toe te voegen,sluit me hier volledig bij aan!!!!

    • R. van Bergen
      3 februari 2015 om 16:37

      “Je sluit een gebied af onder de noemer om rust in het gebied te creëren en om de vet reserve voor de dieren zoveel mogelijk op pijl te kunnen houden.” zie ik nu een tegenspraak met: “Om een foto van een Konik paard in de OVP te maken hoef je echt geen top fotograaf te zijn omdat je er als je niet oppast struikelde over de Koniks.
      Ze eten zelfs uit je hand!” Maar dat zal dan wel weer aan mij liggen.

      Roelf

  • franswillemsinstallaties
    21 januari 2015 om 19:57
  • Robert Roode
    21 januari 2015 om 16:40

    Mooi stuk Hans…. en ja je werd zeker genoemd “Beste boswachter(s) van Nederland of woorden van gelijke strekking!” mooi stuk reclame voor de OVP, alleen ben ik er niet zo blij mee want het is mij tegenwoordig wat te druk met wandelaars in de driehoek wat dan weer ten koste gaat van de diversiteit/hoeveelheid aan dieren wat op een grote afstand blijft.

    • D.van Dierenvriend
      22 januari 2015 om 22:59

      Hoezo wandelaars in de Driehoek?
      Dit gebied is alleen toegankelijk voor een geselecteerd gezelschap!

  • Frans Lanting’s photographs of billions of years of life | Dear Kitty. Some blog
    21 januari 2015 om 14:36

    […] Frans Lanting’s, others’ Oostvaardersplassen photos: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog