www.boswachtersblog.nl/ Oostvaardersplassen

Onderzoek Innovatienetwerk naar financiering natuur

20 september 2014 Boswachter Hans Breeveld in Oostvaardersplassen

Deze week was er in de media veel aandacht voor een studie van het Innovatienetwerk naar alternatieven voor financiering van natuur. De onderzoekers bekeken projecten in het buitenland om te zien of er van te leren is voor Nederlandse natuurgebieden.

De focus in het project Krugerpark.nl ligt op meerdaags, recreatief verblijf in de natuur. Om te toetsen of dit concept in Nederland haalbaar is, koos men als voorbeeldgebied de Oostvaardersplassen.

Rapport_Krugerparknl-1

Wil je meer weten over dit onderzoek? Zie:

groet,
Hans Breeveld

reageren

geef een reactie

  • Studie naar meerdaagse recreatie biedt kansen | Oostvaardersplassen
    29 september 2014 om 15:46

    […] ← Onderzoek Innovatienetwerk naar financiering natuur […]

  • Martijn de Jonge
    29 september 2014 om 06:57

    Zoals gebruikelijk in het Nederlandse natuurbeheer worden de zaken op z’n kop gezet. Enerzijds worden de OVP neergezet als Nieuwe Wildernis waar de natuur de baas is en zich vrij kan ontplooien. Maar dan blijkt opeens dat er veel geld nodig is om dit mogelijk te maken, zoals eerder gemeld: een contradictio in terminus. Het sluit aan bij het mechanisme dat SBB bij elk positief resultaat zichzelf een pluim op de hoed zet onder de persberichtkop: “Dit is de kroon op het werk”.
    Terwijl het om een gebied gaat wat zelf regulerend zou zijn: niet dus! Het gehengel naar inkomsten geeft aan dat SBB met de investeerders van de Nieuwe Wildernis geen goede deal heeft gemaakt. Alle acteurs en locatie werden gratis geleverd: Lex Harding en EMS waren heel slim.

    Wat betreft de begraasde zone van de OVP kunnen de toegangsbeperkingen best een stuk lichter worden, behalve grazers broedt er tenslotte erg weinig meer. Waarom zou je er niet een lodge of iets dergelijks neerzetten of mensen ruimere toegang geven. Dat is alleen problematisch in strenge winters als er massa afschot wordt verricht maar in andere seizoenen niet. Wel zou het de moeite waard zijn om meer eco-bio te worden. Zo wordt er nu onder andere rondgerost in Toyota Landcruisers, oude diesels met een uitstoot van 385 gram per kilometer. Wel een beetje Out-of-Africa maar geheel onnodig in een vlak goed begaanbaar terrein als de begraasde OVP-zone.

    Overigens hebben we in deze blog regelmatig kunnen lezen hoe groot de vogelrijkdom van het gebied is, daar passen wat kanttekeningen. Op dit moment is alleen het moeras nog van belang, de enige soort waarvoor het echt belangrijk is is de grote zilverreiger. De kolonie van 150-180 paren is de grootste van NL en de enige met zo’n grote omvang. Voor deze grote zilverreigers worden poelen gegraven tbv jonge vis die als voedsel voor de reigers dienen. Het oude moeras schiet hierin door verslibbing te kort. Overwinterende groepen kieviten en goudplevieren maken gebruik van de door grote grazers open getrapte zeekleigrond. Groepen van dit soort omvang tref je ook in andere zeeklei gebieden zoals rond Schiphol, de Wieringermeer en NW-Friesland. Niet uniek dus.
    Dat de zeearend inmiddels met 2 paar in de Biesbosch nestelt geeft aan dat de positieve invloed van de aanwezigheid van grote grazers in het verleden door SBB/Frans Vera overbelicht is.

    Wel grappig dat vrijwillige OVP-supporter Roelf eerst verzucht dat hij wel OVP-vrijwilliger zou willen worden als hij jonger was en zich nu opeens tegen het uitbaten van het gebied keert. Niets zo veranderlijk als de mens, zoveel is duidelijk!

    • R. van Bergen
      29 september 2014 om 10:30

      Je moet niet altijd je visite kaartje afgeven jongen. Dat jij niet begrijpend kunt lezen en in je hoofd allerhande verbanden legt die nergens uit enige tekst blijkt, hoef je niet zo breed uit te meten. Het bovenstaande is eindelijk weer eens een tekst van jou die helder is en dan sluiten met zoiets stompzinnigs, dat is toch verrekte jammer.

      Roelf

    • Martijn de Jonge
      29 september 2014 om 14:36

      Oh ja, bij de inleiding over dit onderzoek wordt gemeld dat de OVP mooi binnen het bereik van luchthaven Schiphol liggen, fijn voor internationale gasten. In dat licht zou uitbreiding van Lelystad-Airport ook goed uitkomen want dan kunnen de internationale gasten direct van het vliegtuig in de Toyota Landcruiser stappen. Win -win!

  • Erica Hennekes
    25 september 2014 om 14:46

    Nog even een reactie op Paul Simia.
    Is het beter voor de dieren om eerst maanden honger te lijden, tot ze van ellende niet meer op hun poten kunnen staan? Vervolgens worden deze dieren geschoten, weggesleept en tegen bepaalde kosten door de Rendac opgeruimd en dat noemen ze “de natuur haar gang laten gaan”. Liever beheer zoals bij http://www.freenature.nl wat in verschillende natuurgebieden wordt toegepast.

    • R.van Bergen
      25 september 2014 om 19:43

      Tja ik neem aan dat ik de basis insteek zou kunnen waarderen omdat ik geloof dat men hier op ideëel gronden aan het werk is. Maar het is ook duidelijk hier wordt commercie bedreven en de voor de moderne ecoloog wel heel vreemde insteek gebruikt van het door mensen reguleren, middels afschot, welke dieren de overlevingskansen van de populatie het beste zouden kunnen waarborgen. Met andere woorden de “lust” jagers redenering: “Dat weten en kunnen we beter dan de natuur”. Daarnaast redeneert men ook nog eens vanuit een nog gekker ecologisch perspectief en wel dat, zonder ingrijpen, de populatie tot in het oneindige zou doorgroeien, de werkelijk heel kortzichtige volging van een andere “lust” jagers doctrine. Als het stadsparkjes betreft waar en ook al weer enige jaren meent “natuurlijk” bezig te zijn door Schotse Hooglanders uit te zetten, wat ik af keur en verafschuw, dan zal deze insteek, nogmaals afkeurenswaardig, beslist niet anders kunnen, maar natuur beheer nee dat zie ik anders. De OVP is de plek waar men de natuur werkelijk zijn gang laat gaan, dat er enige wettelijke beperkingen zijn in het in de biotoop laten van de resten is een andere kwestie dan zoals dat door onze Erica wordt voorgesteld. Goed de volgende tekst van “Freenature”, welke naam ik misleidend vind en die beter op de OVP zou passen, bevat de inhoud waar ik dus kritiek op heb:

      “Als u van lekker vlees houdt, natuur een warm hart toedraagt en onze paarden of runderen een waardig leven gunt, dan is Wildernisvlees vast iets voor u! Een echt natuurproduct dat u hier kunt bestellen. Meestal kunt u uw bestellingen eens per maand afhalen bij u in de buurt. In incidentele gevallen wordt het vlees bij u thuis bezorgd.

      Waarom Wildernisvlees?
      Onze dieren leven in gemengde groepen van mannetjes en vrouwtjes. De aanwas in de kuddes kan dan ook wel 30% per jaar zijn! Helaas groeit de omvang van begraasde natuurgebieden niet even snel. Soms wordt de ruimte in een gebied dan ook te klein. FREE zet dan alles op alles om een nieuwe plek voor de dieren te vinden: in Nederland of elders in Europa. Wanneer we elders echt geen ruimte kunnen vinden, bieden we het kwaliteitsvlees van de dieren aan als Wildernisvlees. Bij een waardig leven hoort tenslotte een zo waardig mogelijk einde.

      De opbrengst van Wildernisvlees stroomt rechtstreeks terug naar ons werk met kuddes en natuur!”

      Roelf

    • Paul Simia
      25 september 2014 om 23:07

      Lieve Erica,

      Begrijp ik het goed uit je bericht dat je dieren als gebruiksvoorwerpen ziet? Bij Freenature gebruiken ze de dieren als grasmaaiers en als die grasmaaiers kapot gaan, proberen ze de restonderdelen te verkopen. Kijk maar hoe ze het op hun website vermelden:
      “Als u van lekker vlees houdt, natuur een warm hart toedraagt en onze paarden of runderen een waardig leven gunt, dan is Wildernisvlees vast iets voor u! Een echt natuurproduct dat u hier kunt bestellen. Meestal kunt u uw bestellingen eens per maand afhalen bij u in de buurt. In incidentele gevallen wordt het vlees bij u thuis bezorgd.”

      Ik sta open voor alle levensbeschouwingen. Besef alleen wel dat dierenwelzijn op vele manieren geïnterpreteerd kan worden.

  • Norman Graafsma
    21 september 2014 om 11:13

    Vraagje aan de criticasters van dergelijke plannen. Hoe krijgt SBB (en andere TBO’s) dan voldoende inkomsten om hun organisaties in stand te houden en dan ook nog met het huidige personeelsbestand, want daar is al genoeg in gesneden.

    • Erica Hennekes
      21 september 2014 om 12:31

      Door te bezuinigen op het beheer van de kuddes. Zoals er vroeger vleeskoeien ingeschaard werden in de zomertijd, schitterende natuur voor een fractie van de kosten. Of een andere vorm van verstandig kuddebeheer, waarbij de grootte van de kuddes niet door het hongermodel bepaalt wordt. Veel minder werk en inkomsten uit vleesverkoop, zoals dat tegenwoordig op steeds meer plaatsen gebeurt.

    • Norman Graafsma
      21 september 2014 om 15:37

      Erica,

      Dat is inderdaad een heel goed idee, waarom al die bio-industrie koeien / paarden / schapen / etc. niet in zetten als grazers in plaats van al die schotse hooglanders en overige varianten. Ik vrees alleen dat de huidige, vooral efficiente veestapel niet gezond genoeg is om voor zichzelf te kunnen zorgen in de natuur en nog steeds moeten worden bijgevoerd.

      Het idee is goed en er is vast een vorm te vinden waarin dit zou kunnen slagen.

    • Paul Simia
      22 september 2014 om 20:18

      Beste Erica, hoeveel meer wil je bezuinigen op het beheer van de kuddes? Deze gigantische kudde is de meest goedkope vorm van begrazingsbeheer. In plaats van verdienen aan het kijken naar de dieren, wil je verdienen aan vleesverkoop? Waar is je hart voor de dieren? En dan niet alleen kijken naar de zielige zoogdieren en vogels, maar ook kijken naar de hele ecologie.

    • R.van Bergen
      21 september 2014 om 14:49

      Norman. Wij de burgers van deze democratie, die steeds meer op een bananen koninkrijk gaat lijken, moeten keuzes maken die dit soort vercommercialisering van natuur tegen gaat. Niet verdienmodel moet het credo zijn, wat helaas voor steeds meer uiterst noodzakelijke voorzieningen lijkt te gaan gelden, maar het behoud model. Het model waar ooit eens met het Naardermeer is begonnen. Alles van waarde is kwetsbaar. Alles van waarde wordt zo kapot gemaakt.

    • Norman Graafsma
      21 september 2014 om 15:34

      Beste Roelf,

      Linksom of rechtsom moet er een beter verdienmodel opgezet worden voor de TBO’s sinds de verblekering van onze natuur.

      Er is veel nuance te bezien in vercommercialisering. Zou de OVP echt er onder leiden als er bijvoorbeeld een 5-tal paden a la Grauwe Gans Vogelkijkhut zouden worden aangelegd, maar dan in plaats van een vogelkijkhut een safaritent, een blokhut of ander eenvoudig verblijf zou worden aangelegd?

      Uiteraard zou ik niet ervoor willen pleiten om de OVP meer toegankelijk te maken.

      Ook langs het Zeearendpad zouden dergelijke verblijven mogelijk moeten kunnen zijn.

    • Paul Simia
      22 september 2014 om 20:24

      Geld verdienen is slecht. Natuur zou geen geld mogen kosten. Heel Staatsbosbeheer moet georganiseerd worden door vrijwilligers. Bleker had het goed bekeken: een koe in de wei is ook natuur. Communisme was nog zo slecht nog niet. Roel, wij zouden dikke maten kunnen zijn.

  • Segher Marc
    21 september 2014 om 00:35

    Hier kan ik alleen maar volmondig mee akkoord gaan Mijnheer van Bergen.
    De mens heeft al voldoende om zeep geholpen. Meer dan 50% van de bezoekers zullen alleen komen voor uitdagende en gezelligheid activiteiten. Fauna en flora in de OVP interesseren deze mensen geen barst. De zeearend zal alleen als decor dienen voor een verwend elitair groepje dat zich beter voelt dan het klootjesvolk dat hun omringt en vooral hindert. Geld zal de toegangspoort openen tot een van de laatste plaatsen op aarde waar nog een beetje rust en stilte kan heersen. Maar door dergelijke initiatieven zal ook die rust en stilte vlug verdwijnen en de OVP tot een levenloze woestijn maken . In het ons omringende leven Mijnheer Breeveld bestaan er geen vormen van recreatie alleen overleven binnen de kwetsbare grenzen van het ecologisch toelaatbare. Dat ecologisch toelaatbare zal met dergelijke projecten vlug overschreden worden en het OVP terug herleiden tot een doodgewone lap kleigrond gewonnen op de zee. En de zeearend zal terug gedwongen worden op de vleugels te gaan om betere oorden op te zoeken.

  • Peter en Tiny Kluft
    20 september 2014 om 16:59

    Gewoon nooit aan beginnen.Er wordt al genoeg natuur gebied verwoest. De Oostvaarders plassen is zo iets unieks, houden zoals het is. Niks geen hotels in de buurt of iets dergelijks

  • Norman Graafsma
    20 september 2014 om 16:13

    Wat vinden de SBB boswachters van dit plan? De OVP is door zijn geslotenheid een uniek gebied in NL. Dat zouden we moeten handhaven vind ik, maar er zouden best meer mooie en voor iedereen betaalbare verblijven mogen zijn, Dit zouden bij voorkeur tijdelijke verblijven moeten zijn als een yurt, tipi, pipowagen of safaritent kunnen zijn.

    Een yurt in bijvoorbeeld het Kootwijkerzand in november lijkt me heerlijk.

    Maar de verblijven mogen nooit een extra belasting vormen voor het gebied.

  • R.van Bergen
    20 september 2014 om 13:15

    Ik hoef dat rapport niet te lezen om te weten: Nooit aan beginnen. Daar waar we al van die pretparken in onze natuur hebben is het voor de natuurliefhebber en dan de echte al jaren einde verhaal . En ik weet zeker, voor de natuur ook nog eens. Laat de OVP niet kapot maken door mensen die vinden dat je alles moet kunnen vermarkten. Deze vorm van tunnel visie heeft al heel veel, te veel, in dit land kapot gemaakt.

    Roelf

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog