Wachten op de bronst
Het is er weer tijd voor, de bronst van de edelherten. Elk jaar, omstreeks deze tijd, trekken de vrouwelijke herten (hindes) en mannelijke herten (geweidragers) weer naar elkaar toe. Het is hét moment van het jaar dat bij de edelherten in het teken van de voortplanting staat. De mannelijke dieren hebben vanaf half augustus hun geweien geveegd, en nu komt eindelijk het gewei in al zijn pracht tot uiting.
Ik vind het een prachtige tijd van het jaar. Het wordt kouder, de dagen korten, en als ik ’s ochtends bij het werk aan kom hoor ik al de eerste herten die hun geburl laten horen. Het is ook de tijd in het jaar waarin wij veel excursies doen, bijna elke avond vertrekt er een groep mensen die heel erg veel belangstelling hebben voor deze unieke gebeurtenis.
Het is ook magnifiek; de schemering en de ondergaande zon, het gegak van de ganzen die terugkeren naar hun slaapplaats, een kudde paarden die stof opwerpt en dan het vreemde, oergeluid van het burlen van de herten die hun concurrenten op afstand willen houden, maar tegelijk de hindes binnen hun territorium willen halen. Met een beetje geluk weerklinkt er het gekletter van een paar geweidragers die alleen burlen niet genoeg vinden om hun concurrent op afstand te houden, maar die werkelijk op de vuist (het gewei) gaan. Over het algemeen zonder ernstige verwondingen, maar incidenteel als er iets fout gaat kunnen zij elkaar wel verwonden, soms met fatale afloop. Ook dit houden we natuurlijk in de gaten.
Dit spektakel staat ons nu weer te wachten, en ik moet zeggen, ik vind het laat dit jaar. Of het komt door de hogere temperaturen, weet ik niet, maar nog even geduld en dan…
geef een reactie
Martijn Senden
Bedankt voor de informatie. 🙂
De informatie op de site van staatsbosbeheer over de excursies had ik al bekeken. Ik zag er alleen geen datum staan voor een fotosafari. Elders op de site staat wel vermeld dat die mogelijkheid bestaat. Vandaar ook mijn vraag. Ik zal inderdaad het informatiecentrum eens bellen.
Groeten, Martijn Senden.
Martijn Senden
Hallo,
Ik heb twee vragen:
1.) Waar zou ik het beste kunnen naartoe kunnen gaan om de edelherten in de Oostvaardersplassen te bekijken?
2.) Ik doe cursus documentairefotografie en wilde als onderwerp de Oostvaardersplassen kiezen. Ik zie dat het gebied grotendeels niet vrij toegankelijk is, maar dat er wel af en toe fotosafari’s worden georganiseerd. Ik kan er verder echter geen informatie over vinden. Is het mogelijk om het gebied (onder begeleiding) één of een paar keer in te gaan en waar kan ik daarover informatie krijgen?
Vriendelijke groeten,
Martijn Senden.
tel. 06-46121316
oostvaardersplassen
Beste Martijn,
voor het bekijken, en horen van de edelherten in de Oostvaardersplassen zijn zowel de kleine als de grote Praambult zeer geschikt. Ook vanuit de observatie hut de Zeearend en de observatieschermen die op de rand van de Driehoek staan bieden veel kans. Trouwens, als je aan het begin van de avond een wandeling maakt door de driehoek, uiteraard op wegen en paden, dan heb je ook een goede kans om ze tegen te komen. Dit is mogelijk tót zonsondergang, daar na is de toegang gesloten. Aan de zijde van Almere is er een observatiepunt, gelegen langs het fietspad op de grondwal. Ook hier heb je een goede kans om ze te horen, en misschien te zien.
Voor informatie over de excursiemogelijkheden kun je terecht op de website van staatsbosbeheer, http://www.staatsbosbeheer.nl, of je kunt bellen met het informatiecentrum van staatsbosbeheer, Oostvaardersplassen. Tel nr 0320-254585
P.S. op de website staat een sateliet foto van de Oostvaardersplassen waarop je je kunt richten.
Groet
Hans Breeveld
Fred
Op de Hoge Veluwe is het inmiddels een drukte van belang, wat de hertenbronst betreft, ik was er o.a. gistermiddag. Wel wist ik al dat het verloop van de bronst per regio verschillend is. Bij ons in Den Haag (de Haagse Koekamp, toegegeven, dat is niet te vergelijken met de vrije wildbaan) valt de hoogbronst meestal in de eerste week van oktober.