www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Uitkijktoren Dijkgatsweide gerenoveerd

21 oktober 2024 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Op 21 oktober is gestart met de renovatie van de kijktoren.

Vandaag is de aannemer gestart met de herstelwerkzaamheden aan de uitkijktoren bij de Dijkgatsweide in het Robbenoordbos. De afgelopen maanden zamelden we geld in via het Buitenfonds om de toren te kunnen restaureren. Diverse bezoekers deden een bijdrage, maar de bijdrage van 3000 euro door het Univé Ledenfonds zorgde ervoor dat we de werkzaamheden sneller dan gedacht konden starten.

De uitkijktoren, gemaakt van hout, is langzaam maar zeker toe aan een renovatiebeurt. De zijkanten moeten worden vernieuwd, net als de vlonderplanken. Voor de veiligheid moeten ook de staanders worden verstevigd. Om de uitkijktoren veilig te houden is er dus werk aan de winkel. Het probleem is echter dat we geen budget hebben voor dit soort zaken.

Te weinig geld? Hoe zit dat?

We krijgen als Staatsbosbeheer vanuit de Provincie subsidie voor het onderhouden van recreatieve voorzieningen. Dit is onderdeel van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL). Deze toeslag bedraagt 45 euro per hectare per jaar. Dit is structureel onvoldoende om de basisvoorzieningen voor wandelen en fietsen in stand te houden. Laat staan voor de voorzieningen voor andere vormen van recreatie. We krijgen landelijk gezien alles bij elkaar 9,2 miljoen voor recreatie. Voor het in stand houden van alleen al de basisvoorzieningen voor wandelen en fietsen is het dubbele nodig. Om alle voorzieningen in stand te houden zelfs het drievoudige.

Crowdfunden via het Buitenfonds

Het onderhouden van recreatieve voorzieningen, zoals uitkijktorens, moet daarom op een andere manier betaald worden, als we deze in stand willen houden. Dit doen we door geld op te halen met het Buitenfonds. Bezoekers en betrokken bedrijven en ondernemers kunnen via het Buitenfonds bijdragen aan het behoud van voorzieningen. Toen ik contact zocht met Univé kreeg ik al snel een positieve reactie terug. Met een bijdrage van 3000 euro maakte het Univé Ledenfonds het mogelijk om de kijktoren nog voor de winter te restaureren. Een prachtige donatie waar wij als boswachters en ongetwijfeld ook de bezoekers en gebruikers van het gebied heel blij mee zijn!

Met de herstelwerkzaamheden die deze week uitgevoerd worden, verwachten we dat bezoekers de komende 10 jaar weer veilig kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het gebied. En daar willen we alle donateurs van harte voor bedankten!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog