www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Start kwaliteitsimpuls Venneperhout

26 september 2024 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Binnen enkele dagen start Staatsbosbeheer met het snoeien van bomen en struiken langs de wandelpaden in de Venneperhout, in Zwaansbroek en langs de IJtocht. Het is gelijk een start van een bredere kwaliteitsimpuls. Staatsbosbeheer voert namelijk nog meer werkzaamheden uit. We gaan noodzakelijk onderhoud aan het bos uitvoeren en de entrees en parkeerplaatsen krijgen, mits voldoende financiering, een opknapbeurt. Een project waar door bezoekers lang naar uit is gekeken.

Financiële hulp
De Venneperhout is een jong, populair parkbos aan de zuidrand van Nieuw-Vennep. Ondanks de populariteit van gebieden als deze, ging in 2011 de geldkraan vanuit de overheid voor onderhoud grotendeels dicht. Hierdoor werden bankjes na vandalisme niet meer vervangen en ook paden niet goed onderhouden. Gemeente Haarlemmermeer vindt het echter belangrijk dat haar bewoners op een prettige manier kunnen wandelen, sporten, picknicken en de hond uit kunnen laten en levert daarom een fikse eenmalige bijdrage aan de kwaliteitsimpuls.

Samen met een bijdrage uit het Gebiedsfonds Spaarnwoude, een samenwerking tussen Recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer, gaat Staatsbosbeheer nu aan de slag. Die impuls betreft niet alleen de Venneperhout, maar ook andere gebieden van Staatsbosbeheer binnen de gemeente zoals Zwaansbroek en de natuurstrook langs de IJtocht.

Prioriteit: wandelpaden opknappen
De focus van de kwaliteitsimpuls ligt op het herstel van de wandelpaden. Vooral in de winter is het bijna onmogelijk om droge voeten te houden wanneer je wandelt door de Venneperhout. Door de slechte afwatering ontstaat er gauw een modderboel. Staatsbosbeheer verbetert de afwatering en lost onregelmatigheden en scheuren in de huidige verharding op. Maar eerst gaan we snoeien, zodat de aannemer goed bij de paden kan komen voor de werkzaamheden. De aannemer zal tijdens de werkzaamheden wandelpaden tijdelijk afsluiten.

Verbetering van de bossamenstelling
De bomen van het jonge parkbos plantten we zo’n twintig, dertig jaar geleden aan. Op sommige plekken staan ze hutjemutje, waardoor ze met elkaar concurreren voor licht en ruimte. Door bomen te verwijderen en het bos te openen, komt er meer ruimte en licht voor de overblijvende bomen. Zo helpt Staatsbosbeheer de overblijvende bomen sneller groot te laten groeien. Bovendien gaan door meer licht op de bosbodem kruiden groeien, die op hun beurt weer belangrijk zijn als voedselbron voor insecten.

Op andere plekken plant Staatsbosbeheer juist nieuwe bomen voor meer variatie in de soortensamenstelling. Door actief in te grijpen in het huidige bos, vormt Staatsbosbeheer het langzaam om tot een natuurlijker en veerkrachtig bos.

Natuurlijke overgangen
In de natuur vind je vaak geleidelijke bosovergangen: een lagere kruid- en struiklaag naast de bosrand. Vooral vlinders profiteren van deze verschillen in hoogte en zoninval. In de Venneperhout legt Staatsbosbeheer, op plekken waar dat kan, dit soort overgangen aan. Inheemse, besdragende en rijk bloeiende struiken planten we in. Goed voor vogels en vlinders en het geeft een mooi aanzicht.

Vliegerlaantje
De essenlaan in het westelijk deel van de Venneperhout had last van essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte, en tastte de bomen aan. De kap was daarom noodzakelijk en onvermijdelijk. De zieke essen zijn begin december 2023 gekapt. In oktober start Staatsbosbeheer met het frezen van de oude stobben en de aanleg van de nieuwe plantgaten.

De laan gaan we in december inplanten met boomsoorten die bestand zijn tegen harde wind en de overwegend natte bodem. De precieze datum is afhankelijk van de beschikbaarheid van de aannemer en de leverantie vanaf de kwekerij. Deze plantactie is mogelijk dankzij de financiële bijdrage van Kite, een in Hoofddorp gevestigd biofarmaceutisch bedrijf.

Uitvoering in fases
De kwaliteitsimpuls wordt in twee fases uitgevoerd, zodat de werkzaamheden zorgvuldig gebeuren en met zo min mogelijk overlast. In de eerste fase, die globaal van oktober 2024 t/m maart 2025 loopt, start Staatsbosbeheer met boswerkzaamheden en worden de wandelpaden opgeknapt. Ook worden de nieuwe laanbomen aan het Vliegerlaantje geplant. Vanaf september 2025 voeren we de overige werkzaamheden in het bos uit.

Jaarlijks onderhoud
Herstellen van slechte paden en bankjes is één, maar het jaarlijks onderhoud ervan is een belangrijke tweede. Met de kwaliteitsimpuls kan Staatsbosbeheer een eerste stap maken, maar ook dan er is nog steeds geen financiering voor een adequaat onderhoud van het parkbos. Daarom blijft Staatsbosbeheer in overleg met bestuurders van gemeente en provincie om de kosten voor het jaarlijks onderhoud op de agenda te plaatsen. Staatsbosbeheer richt zich op de basis: wandel- en fietspaden en bosonderhoud.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog