www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Snuffelen op Elswout met de hond en de boswachter

26 januari 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Aanstaande zaterdag is het tijd voor de wintereditie van de workshop ‘snuffelen met de boswachter’ op buitenplaats Elswout. In de herfst vond de eerste workshop plaats om hondeneigenaren uit te leggen waarom honden aangelijnd moeten worden op Elswout en waarom dit voor de hond eigenlijk hartstikke leuk kan zijn. De workshop is een samenwerking tussen SAM-SAM voor mens en dier en Staatsbosbeheer en zal geregeld georganiseerd worden. Een van de deelnemende hondeneigenaren, Jan Glas, schreef onderstaand verslag van de herfstworkshop.

“Jan, ga je mee en wil je er een verhaaltje over schrijven?” Nou oké dan Esther, onze hond moet toch uit. Zo belandde ik afgelopen zaterdag 10.00 uur met vrouw en hond in de stromende regen op de parkeerplaats van buitenplaats Elswout. Honden moeten daar aan de lijn. Maar waarom? En wat vinden honden daar eigenlijk van…

Die vragen werden tijdens een wandeling van twee uur beantwoord door boswachter Louwra Postma van Staatsbosbeheer en goede vriendin Esther Visser. Zij werkt als dierenartsassistente bij Any Animal en heeft haar eigen bedrijf SAM-SAM voor mens en dier waarmee ze verschillende workshops aanbiedt voor meer inzicht in je hond. Samen verzorgen ze wandeltochten voor hondeneigenaren.

Diep in onze regenjassen met capuchon gedoken lopen we met Esther en de andere deelnemers van de parkeerplaats naar de toegangspoort van buitenplaats Elswout. Daar worden we met een vrolijke lach ontvangen door boswachter Louwra. We beginnen aan een wandeling van twee uur. Eerste stop, een doorkijkje naar het Grote huis. Louwra vertelt over de buitenplaats, de ontstaansgeschiedenis en de natuur. Een bijzonder verhaal.

Esther haakt in. “Loslopende honden verstoren de natuurlijke balans. Ze poepen overal en vernielen de bijzondere vegetatie. Door honden aan te lijnen beperk je de verstoring aanzienlijk.” We lopen verder, met overal waar we kijken paddenstoelen. Louwra vertelt, over stinzenplanten en over de verschillende soorten bomen. De Beukenbomen zijn een aandachtspunt, sommigen zijn zo’n 250 jaar oud en hebben een levensduur van maximaal 300 jaar. Herbeplanten is op bepaalde plekken belangrijk. De bomen beschermen andere vegetatie, zoals paddenstoelen en mossen.

Tijd voor een spelletje met de honden. Esther legt ons de uit hoe een spel voor de hond kan zorgen voor beter contact tussen baas en hond en laat ons hondensnoepjes verstoppen tussen de wortels van een paar grote bomen. De honden mogen daarna aangelijnd zoeken. “Je zult zien dat de honden door het snuffelen straks echt ontspannen en moe zijn. Hersenwerk in plaats van rennen.”

Genoeg gespeeld, we lopen verder. De buitenplaats is met zorg aangelegd. Prachtige loofbossen, riviertjes met kwelwater, bijzondere bruggetjes en nephuisjes. Alles heeft een verhaal. De herfstbladeren vormen normaal gesproken een volgend speelterrein voor de honden. Ook daar kun je dingen in verstoppen. Nu niet, alles is plat geregend.

Onze wandeltocht eindigt in het koetshuis. Met koffie, thee en speculaas. We zijn drijfnat en koud, maar de twee uur zijn omgevlogen. Bedankt Louwra en Esther. Ondanks de ontberingen was het zeker de moeite waard. En ja, onze hond heeft de rest van de dag diep in slaap in zijn mand gelegen 🙂

reageren

geef een reactie

  • Sigrid
    30 januari 2017 om 14:34
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog