Snoeibeurt knotwilgen Diemerbospad
Deze week snoeit Staatsbosbeheer een deel van de knotwilgen in het Diemerbos. De knotwilgen zijn daar een ware blikvanger. Bovendien profiteren met name bijen en hommels in het voorjaar van de bloesem van deze mooie laanbomen van het Diemerbospad.
Knotbomen zijn oer-Hollandse bomen waarvan de staken vroeger werden gebruikt als ‘geriefhout’. Nu worden knotbomen vooral geplant vanwege de fraaie aanblik en de ecologische waarde. Bijen en andere insecten komen in het voorjaar massaal op de bloesem van de wilgen af.
De staken die uit de knot van een wilg steken, worden door de boswachters op 1.60-1.80 meter afgezaagd. Uit de knot groeien al vrij snel nieuwe, jonge takken. Als je dat om de 3-4 jaar doet, krijg je uiteindelijk een mooie knot. De wilgen zijn in 2018 geplant en een deel gaat nu voor een tweede snoeibeurt.
Snoeien in fases
De in totaal 105 wilgen worden niet allemaal in één keer geknot. Twee op de drie blijven dit jaar ongemoeid. Die komen volgend jaar en het jaar erop aan de beurt. Door de snoei in fases uit te voeren zijn er ieder jaar bloeiende wilgen. Zo kunnen bijen ieder jaar nectar vinden aan het Diemerbospad.
Nieuwe staken
Twee jaar geleden ontdekte Staatsbosbeheer met verbazing dat jonge twijgen van een fors aantal wilgen waren getrokken. Helaas, vandalisme. De jonge wilgen konden hier niet tegen en gingen dood. Deze dode bomen vervangt Staatsbosbeheer met staken van de gesnoeide bomen. Die staken steken we in de grond op plekken waar we een dode boom treffen. De natuur doet daarna haar werk en de staak loopt dan gewoon weer uit.
geef een reactie