www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Onderzoek naar vogelgriep bij smienten

16 december 2016 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

Gevangen smient in de Zeevang

Begin december zijn er in de polder van de Zeevang smienten gevangen voor onderzoek door mensen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. De reden is om te onderzoeken of deze vogels antistoffen dragen tegen de vogelgriep.

Vogelgriep

Afgelopen november zijn watervogels in het nieuws gekomen door de uitbraak van de vogelgriep. De vogelgriep (het H5N8-virus) is een zeer besmettelijke ziekte die onder wilde watervogels voorkomt en zich onder pluimvee kan verspreiden. Het virus is ziekmakend en vaak dodelijk voor vogels en pluimvee.
Het verloop van de ziekte is moeilijk te voorspellen. Door onderzoek bij verschillende soorten watervogels te doen kan er onderzocht worden hoe de ziekte zich precies verspreidt binnen Europa. Met deze kennis kan de verspreiding van de ziekte dan ook mogelijk worden tegengegaan. De onderzoekers van het NIOO-KNAW hebben daarom smienten in de Zeevang gevangen en hun bloed afgenomen voor onderzoek.

Vangen van smienten

Het NIOO-KNAW werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid. Begin december hebben de onderzoekers op grondgebied van Staatsbosbeheer in de polder van de Zeevang smienten gevangen. Met het koude weer waren een aantal sloten bevroren en zaten de smienten allemaal bij elkaar. Niet alleen het weer, maar ook de natuur hielp die dag een handje. Een slechtvalk op zoek naar een lekker hapje joeg een grote groep smienten de kant van de onderzoekers op! Door middel van netten hadden de onderzoekers daarom al gauw ruim 70 smienten gevangen voor het onderzoek. Het bloed is afgenomen om te kijken of deze, nog gezond lijkende smienten, antistoffen tegen de vogelgriep bij zich dragen. Daarnaast zijn er ook monsters uit de bek en cloaca genomen om te kijken of ze de ziektekiemen van de vogelgriep bij zich hebben. Daarna zijn ze nog geringd en weer vrij gelaten.

Onderzoekers van het NIOO-KNAW vangen met netten de smienten in de polder Zeevang.
Onderzoekers van het NIOO-KNAW vangen met netten de smienten in de polder Zeevang.

Een sloot vol smienten

De smient (Anas penelope) is een mooie eendensoort. Het mannetje is goed te herkennen aan de oranjerode kop en een geel ‘petje’. Wanneer je in het winterhalfjaar in een Noord-Hollandse polder komt zie je meestal de sloten vol eenden. Vaak hoor je ze vrolijk naar elkaar een fluitend geluid (“piiew piiew”) maken, ze worden daarom ook wel fluiteend genoemd. Elk najaar komen er tussen de 50.000 en 60.000 smienten tegelijkertijd uit Noord-Scandinavië en Siberië om hier in Noord-Holland de winter door te brengen. De smient is dan ook de op één na talrijkste eend in Nederland. In het open landschap van de polder Zeevang hebben ze genoeg plek om te rusten op het water en te foerageren op de graslanden.

Een grote groep smienten.
Een grote groep smienten.

Dode vogels

Vanaf de Klemweg in de Zeevang kun je deze eenden, maar ook zwanen, ganzen en weidevogels het hele jaar door erg goed zien. Mocht je dode, wilde vogels vinden; raak deze dan niet aan! Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, maar dit kan niet geheel uitgesloten worden.  Als je drie of meer dode wilde eenden (met name smienten) of ganzen of meer dan twintig andere vogels op één plek aantreft, kun je dat melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog