Reeën op liefdespad
Kijk de aankomende tijd niet gek op als je rare geluiden hoort in bos: schel geschreeuw en hoog gepiep. Wat dat is? De bronsttijd van reeën! Dat betekent blaffende reebokken en fiepende reegeiten, die verblind van liefde naar elkaar zoeken.
Ook in het Robbenoordbos en Dijkgatbos zou je zomaar reeën op liefdespad tegen kunnen komen. De afgelopen tijd zijn de reebokken (de mannetjes) zijn druk bezig geweest met het afbakenen van hun territorium. Een territorium afbakenen doen ze door hun gewei langs jonge bomen te schuren, ook wel vegen genoemd. Tussen het gewei zitten geurklieren waar mee ze hun eigen luchtje aan de boompjes smeren en zo hun terrein afbakenen. Niet alleen tussen het gewei maar ook tussen de hoeven zitten deze geurklieren, met hun hoeven krabben ze over de grond. Als je goed om je heen kijkt kun je deze sporen ook zomaar zelf zien!
Reeën blaffen bij onraad maar ook om hun territorium bekend te maken of indruk te maken tijdens de bronst. Komt er een andere bok in het territorium dan worden de krachten gemeten. Wanneer het om een jonge of oude bok gaat dan zal die zich snel overgeven. Bij een gelijkwaardige tegenstander kan het er heftig aan toe gaan.
Bronst
Nu de bokken een eigen territorium hebben begint de bronst. De bronst begint half juli en duurt een week of 4. De reegeiten (vrouwtjes) fiepen om de mannen te lokken. Dit fiepen is een hoog geluid wat ze maken. Hebben de reebok en reegeit elkaar gevonden begint het spel. De bok blijft achter de geit aan rennen tot de geit beslist dat de bok haar mag beslaan. Door het achter elkaar aan rennen en in achtjes te draaien ontstaan er heksenkringen. Heksenkringen kun je het duidelijkste zien in het lange gras. De geit wacht tot de eiersprong, voor de bok haar mag beslaan. Hierdoor blijven de geit en bok een aantal dagen bij elkaar. Ook na de dekking blijft de geit nog even bij de bok en word meerdere keren beslagen door dezelfde bok.
Dracht met pauze
De geit heeft een uitgestelde dracht. Een uitgestelde dracht betekent dat na de bevruchting de ontwikkeling van het embryo even op ‘pauze’ wordt gezet. Na de bevruchting ontwikkelen de cellen heel traag. In december herpakt de ontwikkeling van het embryo. De reekalveren worden rond mei geboren.
Blind van liefde
De bronsttijd is een prachtige tijd om reeën te zien. Ze zijn erg actief in deze periode. Doordat ze blind zijn van liefde letten ze minder op hun omgeving. Daardoor is de kans groter dat je een keer een ree treft. Dit brengt ook gevaren met zich mee. Bokken die onoplettend achter de geiten aanjagen of elkaar verdrijven. Hierdoor is de kans groter dat een ree onverwacht de weg oversteekt. Rij je door het leefgebied van reeën, rij rustig en let goed op.
geef een reactie