www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Red de pad. Dicht het gat!

31 oktober 2017 Boswachter Louwra Postma in Noord-Holland

Paddenwerkgroepen aan de rand van de Kennemerduinen zijn ieder voorjaar actief om amfibieën te behoeden voor een vroegtijdige dood. Anneke Koper, coördinator van de KNNV-paddenwerkgroep Brouwerskolk in Overveen vertelt over de padden en de paddentrek.

Tekst door Anneke Koper (KNNV-paddenwerkgroep)

Plotseling sprint er een kikker tussen de planten door. En jij als natuurliefhebber schrikt! Je had niet gezien dat er een kikker verscholen zat. Amfibieën houden zich graag schuil omdat ze niet in de volle zon kunnen leven en kwetsbaar zijn. Overdag verbergen ze zich in en rommelhoekje in de tuin en ook in de natuur. Alleen voor de voortplanting houden ze zich in het water op om eieren af te zetten of om in de winter diep in de modder te overwinteren.

In het hele vroege voorjaar als de avond/nachttemperatuur 6- 8 graden wordt komen de padden en kikkers tevoorschijn om voor de paring het water op te zoeken. De kleine watersalamander is dan al overgestoken. De mannen van de padden en kikkers gaan voorop. Als het weer zacht wordt komen de vrouwtjes ook los. Ze zullen en moeten naar de overkant. Eenmaal in het water worden de eitjes afgezet door de vrouwtjes en direct daarna bevrucht door de mannetjes. De dames gaan dan het water uit, maar de heren wachten soms op een tweede kans.

Afhankelijk van de weersomstandigheden ontwikkelen de kikkervisjes zich in 2 maanden tot padjes. Die massaal het water verlaten, ook wel padden regen genoemd. Voor andere dieren zijn de padden voedsel. Door de grote aantallen blijven er voldoende amfibieën over voor nieuwe generaties. Leuke dieren zijn het amfibieën. Daarom zorgen vrijwilligers voor een veilige oversteek aan de Brouwerskolkweg en leren we zoveel van de natuur.

In het voorjaar trekken zo vanuit het Middenduin in de Kennemerduinen meer dan 1000 padden en kikkers naar het Brouwerskolkje om te paren. Vrijwilligers hebben een scherm van kippengaas geplaatst om de padden naar drie tunnels onder de drukke weg door te leiden of naar een aantal emmers. Dagelijks controleren zij ’s ochtends en ’s avonds de emmers en brengen de padden en kikkers naar de overkant. Stukje bij beetje zijn we bezig het kwetsbare scherm, dat steeds kapot gaat, te vervangen door een duurzaam, permanent scherm van gerecycled materiaal. Zo’n scherm is duur. We hebben van veel fondsen (o.a. Betrekken bij Groenfonds van de provincie, J.C. Ruigrok Stichting, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland vrijwilligersbijdrage, het Eneco Luchterduinenfonds) subsidie gekregen. Zelf halen we via crowdfunding ook een deel bij elkaar.

Wil je misschien ook een kleine bijdrage leveren? Ga dan naar

www.crowdfundingvoornatuur.nl/dichthetgat

We gaan voor €500,- extra en de provincie verdubbelt dit bedrag. Iedere €5,- is welkom!

Anneke Koper

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog