De grutto is er weer!
Eind februari was de eerste grutto alweer in onze gebieden gespot. Na de vorstperiode van afgelopen paar weken was het ook de grutto te koud. Ze vliegen mee met de vorstgrens en gaan dan weer een stukje zuidelijker. Het is nu weer wat warmer en dat is voor de grutto het teken om terug te komen.
In maart komen de meeste grutto’s weer terug uit West-Afrika en Spanje. Ze maken veel kabaal en roepen hun eigen naam als ze overvliegen. Voor mij is dit het ultieme lentegevoel! Na de verre reis is het nodig om weer aan te sterken en genoeg te eten voordat de broedtijd begint. Daarom zie je in maart grote groepen grutto’s bij elkaar staan in ondiepe watertjes – oftewel plas-dras gebieden. Nadat ze zich vol gegeten hebben zullen ze naar hun territorium gaan.
Rond de eerste week van april leggen de meeste grutto’s hun eieren. Hier blijven ze 28 dagen op broeden. Het is belangrijk dat ze zoveel mogelijk op de eieren blijven zitten. Als ze namelijk teveel moeten opvliegen voor gevaar zullen de eieren elke keer weer iets afkoelen. Daarom sluiten we tijdens het broedseizoen (15 maart t/m 15 juni) wandelpaden af, zodat alle (weide)vogels ongestoord kunnen broeden.
Begin mei komen de eieren dan uit en gaan de jongen zelf op zoek naar kleine insecten. De ouders zorgen voor warmte onder de vleugels en veiligheid. Wil je dit zelf ook eens een keer van dichtbij zien? Ga dan mee met de vaartocht ‘Speuren naar vogels door Waterland’ op zaterdag 12 mei van 10.00 – 11.30 uur. Meld je wel even aan op de website, via: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/waterland/speuren-naar-vogels-door-waterland. Hopelijk spotten we dan veel gruttojongen en betekent het dat veel gruttoparen een succesvol broedjaar achter de rug hebben.
Deze blog is ook gepubliceerd als column in het Waterlands Weekblad.
geef een reactie