Leukste hond van het Robbenoord- en Dijkgatbos?
Naast de #leukstehondvanschoorl kan dit jaar ook gestemd worden op de leukste hond van het Robbenoord- en Dijkgatbos. De verkiezing voor de #leukstehondvanhetbos is onderdeel van de campagne De Aanlijner Wint. We proberen hondeneigenaren zo op verschillende positieve manieren te wijzen op de regels in natuurgebieden.
Vanaf vrijdag 3 februari kan iedereen de leukste foto van zijn of haar hond insturen. De boswachters zullen een shortlist van de leukste honden uitkiezen. Hierbij wordt gelet op uitstraling, locatie (in/bij het Robbenoord- of Dijkgatbos) en de onderbouwing van de baasjes: waarom vinden zij het belangrijk om hun hond aangelijnd te houden in het Robbenoord- en Dijkgatbos.
Het publiek mag uit de shortlist hun favoriet kiezen. De winnende hond krijgt een op-maat-gemaakte halsband met gepersonaliseerde nametag met de vermelding #leukstehond.
Feest in het bos
Als mede-hondeneigenaar weet ik me heel goed dat een bos bijzonder interessant is voor een hond. Een wandeling in het bos is voor Twirre een feestje. Als we daar wandelen, ziet en hoort ze van van alles – een ree, vogel, een haas of een konijnenhol – waar ze soms het liefst meteen op afgaat. Als ze haar gang zou gaan zou ze misschien wel dwars het bos door gaan. Al die geursporen verstoren dieren in de natuur, daarom is het belangrijk dat honden (en hun baasjes) op het pad blijven.
Vandaar dat we vooral in gebieden waar veel wild zit, zoals het Robbenoord- en Dijkgatbos, verwachten dat honden aan de riem blijven. Zo voorkomen we dat wilde dieren worden opgejaagd en zichzelf in hun vlucht verwonden.
Doe mee!
Ben jij de gelukkige eigenaar van de #leukstehondvanhetbos, stuur dan je foto hier in en laat weten waarom jij het belangrijk vindt om je hond aangelijnd uit te laten in het Robbenoord- en Dijkgatbos. Je kunt je foto’s insturen tot 18 februari.
geef een reactie
Ralf
Beste Mikal,
Ondanks dat je een erg leuke hond hebt, vind ik de foto niet heel erg passend bij het stuk. Hond is niet aangelijnd en staat midden in kwetsbare vegetatie. Ik heb mijn bedenkingen bij dit soort acties. Hebben jullie onderzoek gedaan of dit het gewenste effect heeft? Lopen er (in Schoorl bijvoorbeeld) minder honden los of aan een 20 meter lange lijn?
Boswachter Mikal
Beste Ralf,
Dank voor je reactie. Uit je bericht maak ik op dat je betrokken bent bij de natuur, iets wat ik alleen maar kan waarderen.
Om op je eerste opmerking te antwoorden: Twirre zit netjes aan de lijn (blauwe lijn, valt minder op maar je ziet de lijn duidelijk onder haar nek tussen haar poten naar mij toe lopen). De foto is gemaakt in een privé bosgebiedje vlak naast het pad, maar ze staat inderdaad tussen de daar aangeplante boshyacinten.
Wat betreft je opmerking over de effecten van dit soort acties: ja, wij merken als boswachters een aantal zaken die wij belangrijk vinden:
1. Bezoekers zijn zich meer bewust van het feit dat er regels zijn voor recreëren in de natuur.
2. Steeds meer bezoekers begrijpen waarom de regels er zijn en houden zich vanuit die motivatie aan de regels.
3. Doordat het ook voor andere bezoekers duidelijk is dat er aanlijnplicht is (er hangen spandoeken op), is er meer sociale controle.
Bovenstaande kunnen we constateren door de gesprekken die we aangaan met onze bezoekers en door reacties die we krijgen via sociale media en e-mail.
Naast op een positieve manier mensen wijzen op de regels, wordt er natuurlijk ook gehandhaafd. Deze combinatie zorgt ervoor dat er het effect van dit soort acties groter is en dat er meer begrip komt.
Als boswachters zoeken we naar manieren om onze boodschap bij zoveel mogelijk mensen te laten landen, zowel met positieve bekrachtiging (goed gedrag belonen) als negatieve bekrachtig (verbaliseren). Vanuit onze bezoekers krijgen we erg veel positieve reacties en krijgen we zelfs vragen wanneer de actie (in ‘mijn’ gebied is dat De aanlijner wint-actie) weer is.