www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Kruiden in de tuin: van thee tot insectenlokker

3 juni 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

Twee blauwe muntgoudhaantjes die de munt in de tuin wegvreten.

Ik ben net zoals velen gek op verse muntthee. Ik heb dan ook verschillende soorten munt in mijn tuin staan. Ze hebben verschillende kleur blad, wat ik ook erg mooi vind. Behalve munt heb ik ook anijsplant en salvia in de tuin staan. Ik meng deze soorten tot een heerlijke kruidige verse thee. Lekker hoor! Munt is een mooie geurige plant, maar ik ben niet de enige die het lekker vindt.

Munt als insectenlokker

Munt is namelijk een echte insectenlokker! Op dit moment worden ze gegeten door de blauwe muntgoudhaantjes, een glimmend blauwe kevertje. Gelukkig is munt een woekerplant en blijft er genoeg voor mijn thee over. Ik heb de blauwe variant van deze kevertjes in mijn tuin, maar er bestaan ook groene muntgoudhaantjes. Deze kevertjes zorgen ook weer voor larfjes, die door veel vogels gegeten worden zoals de huismus en de koolmees.

Of insectenblokker?

Er wordt ook beweerd dat je munt juist kunt gebruiken om insecten te weren. Vliegen en muggen houden namelijk niet van munt. Verse of gedroogde munt over de huid wrijven helpt dan ook tegen de muggen. En munttakjes in de fruitschaal leggen helpt tegen de fruitvliegjes en staat nog leuk ook.

Meer interessante bezoekers bij munt in de tuin

Toch leeft er meer op de muntplant. Ik vind regelmatig het muntvlindertje bij de munt. Een heel klein vlindertje die niet groter wordt dan 15 millimeter(!). De vlinder heeft purperachtige tot roodbruine vleugels met een geel vlekkenpatroon en is een echt een juweeltje. Het is zoals ze dat noemen een dagactieve nachtvlinder die op verschillende lipbloemigen voorkomt. Zo kun je deze vlindersoort ook tegenkomen op wilde marjolein en citroenmelisse.

Het muntvlindertje is een dagactieve nachtvlinder.

Een feestje in de tuin

Als de munt in de zomer in bloei staat is er weer feest in de tuin! De bloemen trekken namelijk veel bijen, hommels en vlinders aan. De aardhommel gaat dan op zoek naar nectar en pollen, wat belangrijk is voor de bestuiving van de bloemen. Zonder dit soort insecten is er geen fruit in de bomen.
De aardhommel-koningin maakt haar nest vaak in oude muizenholletjes of in holle bomen of lege vogelkastjes. Hommels zijn niet agressief zoals wespen en je kunt ze rustig observeren in de tuin. Buiten de aardhommels komen veel verschillende soorten hommels voor. Op de website van de Vlinderstichting kun je een zoekkaart hommels vinden.

Een aardhommel op de wilde marjolein op zoek naar nectar en pollen.

Een ongevaarlijke bestuiver

Rond de bloemen in mijn tuin zie je ook veel zweefvliegen. Veel mensen zijn bang voor deze onschuldige diertjes, omdat ze zoveel op bijen en wespen lijken. Maar zweefvliegen kunnen helemaal niet steken! Dat ze zo op bijen en wespen lijken is hun natuurlijke verdediging tegen dieren die hen willen opeten. Als je goed kijkt kun je zien dat ze op een andere manier vliegen dat bijen en wespen. Ze kunnen namelijk stilhangen in de lucht, oftewel zweven, vandaar hun naam.
Er bestaan veel verschillende soorten zweefvliegen en ze lijken veel op elkaar. Ook zij eten de nectar en pollen van bloemen en zijn daardoor belangrijke bestuivers. Daarbij eten larven van sommige zweefvliegen bladluizen.
Eén van de soorten zweefvliegen op de wilde marjolein in mijn tuin is de blinde bij. Deze zweefvlieg dankt zijn naam aan het feit dat ze hetzelfde geluid maakt als een honingbij. Wil je zelf ook eens op onderzoek uit? Verschillende zoekkaarten zijn hier te vinden.

Een blinde bij op de wilde marjolein.

Wil je nog meer leuke tips om thuis in je eigen tuin de natuur te ontdekken? Lees dan één van mijn vorige blogs, zoals die over kikkers en padden of spreeuwen. Veel leesplezier!

reageren

geef een reactie

  • Frieda
    19 juni 2020 om 16:06

    Gisteren heb ik een parende aardhommel kunnen filmen! Heel bijzonder

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog