www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Laat die kikkers en padden maar kwaken

13 mei 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

Met het warmere weer hoor je de groene kikker zijn bekende kikkerconcert geven.

Met een schepnetje beestjes vangen in een sloot. Wie deed dat als kind nou niet? Je ving dan kikkervisjes, de larven van kikkers en padden. Iedereen die in de buurt van vijvers of sloten woont kan de kikkers en padden nu weer horen kwaken. Het zijn eigenlijk hele mooie diertjes die we moeten koesteren.

De groene kikker kwaakt nu volop

De dagen worden weer warmer en af en toe hoor ik de groene kikkers kwaken. Tijdens warme zomeravonden hoor je aan één stuk door deze bekende kikkerconcerten. Dit kwaken doet het mannetje om een vrouwtje te lokken. Groene kikkers blijven aan de rand van het water en zodra ze gevaar waarnemen springen ze in de sloot.
Groene kikkers hebben een latere voortplanting dan de bruine kikker en de gewone padden. Het water is nu al wat warmer dan in maart en april en daarom ontwikkelen de eieren zich sneller. De kikkervisjes kunnen met 4 tot 8 cm best groot worden. Pas in augustus en september veranderen de kikkervisjes in echte groene kikkers.

In mijn vijver in de tuin zie ik elk jaar een stuk of vijf groene kikkers. Kikkervisjes heb ik nooit gezien. Misschien worden die opgegeten door de vele kleine salamanders. Rond mijn huis zijn wel sloten genoeg. De kikkers redden zich dus wel. Ze hebben wel een kwetsbare huid die vochtig moet blijven en niet goed tegen verontreiniging kan. Daarom is een goede waterkwaliteit belangrijk voor kikkers.

De rugstreeppad hoor je al van ver

In mijn tuin heb ik nog nooit bruine kikkers gezien. Dat komt waarschijnlijk, omdat ze niet van het open weidelandschap houden. Wat ik wel vaker in de tuin tegenkom zijn de rugstreeppadden. Ze overwinteren in de grond en in hoopjes bladafval. In het voorjaar zie ik ze in de tuin rondscharrelen. Ze springen niet maar lopen snel in het rond.
Op dit moment kom ik de rugstreeppad eventjes niet meer tegen. Ze zijn nu namelijk op zoek naar greppels met water of een ondiepe sloot waar ze zich kunnen voorplanten. De rugstreeppad leeft het gehele jaar op het droge, maar voor de voortplanting hebben ze water nodig. De mannetjes gaan op zoek naar een ondiep water. Zodra ze dat gevonden hebben hoor je een geratel door de nacht. Dit geluid kan je van grote afstand horen. Dan weten de vrouwtjes ook waar ze moeten zijn.

In augustus is de nieuwe generatie rugstreeppadjes weer in de tuin. Dan kom ik ze regelmatig tegen. Terwijl ik aan het werk ben in de tuin zie ik ze in mijn ooghoek een kleine sprint nemen. Een leuke verrijking van mijn tuin.

Het gekwaak van de rugstreeppad hoor je al van ver. Ook handig voor het vrouwtje die het mannetje probeert te vinden.

Zelf op onderzoek uit

De RAVON heeft een mooie website waar alles te vinden is over kikkers. Daar zitten ook zoekkaarten bij waarmee de soorten op naam te brengen zijn. Vooral leuk zijn de geluidjes van de kikkers en padden. Hoor jij ze ook wel eens kwaken bij jou in de buurt?

Door goed om je heen te kijken en te luisteren kun je de natuur in je eigen omgeving opeens met hele ‘andere ogen’ gaan zien. Ben je benieuwd naar andere natuurweetjes en natuuropdrachten. Lees ook mijn andere boswachterblogs of neem een kijkje op de website van Staatsbosbeheer. Ondanks dat we door de coronacrisis nu veelal in onze eigen omgeving verblijven valt er genoeg buiten te beleven!

reageren

geef een reactie

  • David
    14 juli 2022 om 00:17

    Ik vind dat die kikker gewoon z’n bek moet houden ik probeer te slapen

  • Dorry
    14 mei 2020 om 22:12

    Vroeger hadden wij een tuin met een vijver waar ook kikkers in leefden en er ook geboren werden. Iemand had mij eens vertelt dat als je iedere dag op dezelfde tijd de aandacht trok van de kikkers met een vliegje, dat ze daar dan gewend aan raken. Ik weet niet of dit waar is, maar als het wel zo is, kan dit leuk zijn voor kinderen om een hapje voor een kikker te zoeken en dan te trakteren. Mij is het nooit gelukt, maar zou dit kunnen?

    • Peter
      22 april 2021 om 00:00

      Jazeker. Dat is beslist waar. Ik voer mijn groene kikkers in de achtertuinvijver bij met levende krekels. Zodra ik met mijn voerbakje kom (daarmee drop ik de krekels op leliebladeren) , komen ze er aan. Kik maar op mijn filmpje van zomer 2020.

      https://www.youtube.com/watch?v=FDZVa-E_Xpo

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog