Je vindt altijd wat langs het Wad!
Het was al een tijdje gepland maar de timing was perfect: net na een flinke storm, vlak voor het broedseizoen en laag water! Afgelopen zaterdag hadden we een toffe opruimactie bij het Normerven op Wieringen. Met meer dan 10 man sterk pakte we het Normerven aan. We verzamelde al het vuil dat we langs de kustlijn konden vinden, knapte het kijkscherm op en plaatste een nieuw infopaneel. Het miezerige weer kon ons niet deren.
Het resultaat mag er wezen! Anderhalve container (4,5 m3) werd gevuld. We vonden vooral the usual suspects: petflessen, plastic vaten, visserstouw en vissersnetten. Toch hadden een paar interessante vondsten: een rubberboot zonder drenkelingen en een luxe tuinstoel zonder parasol. We herenigde twee eenzame laarzen maat 44. Maar de mooiste vondst was toch met stip een mysterieus flesje met steentjes en een briefje erin. Het was flessenpost uit Texel van Amelie. Onze jongste vrijwilliger Stefan gaat haar terugschrijven, wordt vervolgd!
We kijken terug naar een puike samenwerking van Help mee en verlos de zee Wieringen, Natuurvereniging Wierhaven en gemeente Hollands Kroon. We hebben zomaar in een middag een bijzonder kwetsbaar natuurgebied schoongemaakt. Laat het broed seizoen maar komen en laten we hier een jaarlijkse traditie van maken.
Normerven als hoogwatervluchtplaats.
Het nieuwe infopaneel is geplaatst in het kader van het project Rust voor Vogels Ruimte voor Mensen.
Het Normerven is een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor vogels die voedsel zoeken op de nabije waddenplaten Breehorn en Balgzand. Bij hoogwater komen hier duizenden vogels rusten: de scholekster, kluut, rosse grutto en kanoet, maar ook de wulp, bontbekplevier, bonte strandloper en soms de kleine strandloper. In de nazomer zijn hier ruiende bergeenden en lepelaars waar te nemen en ‘s winters ook rotganzen.
Het Normerven is een kwelder, een begroeide buitendijkse landaanwas die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt. Rondom deze kwelder zijn dammen aangelegd tegen de winterse stormen en hoge golven. Zo blijft de kwelder een dynamisch landschap waar ook kustvogels broeden.
Trekvogels komen hier uitgeput aan en het Normerven is een van de weinige plekken langs het wad waar ze tijdens vloed nog kunnen rusten. Anders lukt het de vogels niet om hun jongen groot te brengen of overleven ze de zware trektochten naar Afrika of het hoge Noorden niet. Daarom is het Normerven niet toegankelijk voor mensen.
geef een reactie