Een klein bijzonder paddenstoeltje
Op 5 november was het Nationale Natuurwerkdag. Ik was aanwezig bij de werkdag in het Purmerbos, die was georganiseerd door het IVN Waterland. De weersverwachting was niet erg goed, maar het IVN had de dag goed geregeld met koffie en lunch in een cateringstent. Het leek wel gepland, maar gelukkig regende het alleen tijdens de pauzes. Het was daardoor nog gezelliger in de tent en was het verder een geweldige dag!
De Nationale natuurwerkdag
Op zo’n natuurwerkdag kan iedereen meedoen en lekker werken in de vrije natuur. Dit jaar deden zo’n 14.000 mensen mee en staken hun handen uit de mouwen voor het behoud van de Hollandse natuur!
In het Purmerbos ligt een rietmoeras dat het IVN beheert. In dit stuk moeras moet het riet worden gemaaid en moeten kleine boompjes worden verwijderd. Ook de sloten die langzaam dichtgroeien moeten weer open worden gemaakt. Dit is nodig om de bijzondere vogels van dit rietgebied te kunnen behouden. In de ochtend vloog er bijvoorbeeld een waterral op uit het riet. De waterral is een schaarse broedvogel in Nederland en laat zich zelden zien. Daarnaast zaten op de gemaaide percelen watersnippen, ook een zeldzame weidevogel. Voor dit soort vogels en het behoud van hun leefgebied gaan de vrijwilligers aan het werk.
Een mooie ontdekking
In de ochtend heb ik eerst wat bomen verwijderd. Daarna heb ik wat riet geharkt en ook afgevoerd. Later op de dag zijn met z’n allen bezig met het riet uit de sloten te verwijderen. Tijdens dit werk ontdekten we een heel klein paddenstoeltje op een dode rietstengel vlak boven de waterlijn. Na onderzoek bleek dit een de Rietmycena.
De Rietmycena (Mycena belliae) is een schaarse- en bedreigde paddestoel die in rietvelden groeit met ondiep zuur doch helder water. Hij groeit op oude dode rietstengels en verschijnt doorgaans in de herfst. En dan specifiek net boven de waterlijn in de schaduw van het dode riet. Deze zwam komt alleen voor in rietmoeras dat (nog) niet gemaaid is. De soort heeft een bijna 2 cm brede bruin/grijze hoed en een witte steel die aan de voet bruin is.
Best zeldzaam
De rietmycena is een rode lijst soort en is dus beschermd. In het veenweidegebied is hij onder andere gezien in het Oostzanerveld en het Twiske. Het paddenstoeltje is deze eeuw al erg afgenomen terwijl de hoeveelheid moeras hetzelfde is gebleven. Waarom is dus niet echt duidelijk. Een mogelijk probleem is dat het wel een heel erg klein paddenstoeltje is en daarom ook moeilijk is te vinden. Des te leuker zijn dit soort werkdagen, waardoor dit soort ontdekkingen worden gedaan.
Ook vrijwilliger worden?
Samenwerkingen zoals tussen het IVN en Staatsbosbeheer zijn belangrijk in het behoud van bijzondere stukjes natuur. Kon u afgelopen 5 november niet meewerken, maar heeft u wel interesse in het werken in de natuur, dan kunt u contact opnemen met Louis Boersma via heemtuinwg.ivn.w.nl@gmail.com of 06-13466148. Op 3 december aanstaande organiseert het IVN hun volgende werkdag in het Purmerbos.
Wilt u ergens anders aan de slag? Neem dan een kijkje op de site van Staatsbosbeheer.
geef een reactie