De verborgen wereld van Elswout
Elswout bestaat voor ongeveer 7,5% uit water. Dat is een klein deel van de Buitenplaats, maar ook onder de waterspiegel bevindt zich een fascinerend landschap vol leven.
Ik heb vanaf mei tot en met augustus dit onderwaterleven gefilmd en van de mooiste beelden heb ik een korte compilatie gemaakt van wat er allemaal te zien is onderwater.
In de gesloten wateren van Elswout leven diverse soorten vissen, soms zijn de grote soorten vanaf de paden of bruggen te zien. De karpers vallen meestal als eerste op, grote snoeken zijn door hun schutkleur lastiger te spotten. Vissen zijn een belangrijke voedselbron voor visetende vogels zoals de ijsvogel, futen, aalscholvers en reigers. Grote roofvissen als snoeken zullen niet terugdeinzen om zo nu en dan een niets vermoedend dobberend vogeltje de diepte in te sleuren en te verorberen. De karpers zijn uitgezet om waterplanten in bedwang te houden, anders groeit alles dicht en is er geen zicht!Het gedrag van deze karpers wordt verstoord wanneer ze vanaf de kant door mensen gevoerd worden. Ze blijven langdurig bij een voerplek rondhangen omdat ze weten dat ze daar eten vinden, met als resultaat een verstoring in hun natuurlijke gedrag. Dit is één van de redenen waarom er niet gevist mag worden op Elswout.
Zelfs met een camera blijft het lastig om deze onderwaterwereld te openen, weersomstandigheden spelen een belangrijke rol om goede opnames te krijgen. Op de dagen dat het stormde kon ik goede opnames wel vergeten, want als het boven water turbulent is dan is het zicht onderwater erg slecht. De stand van de zon bepaalt of er genoeg licht is onderwater, sommige plekken hebben maar op een beperkte tijd van de dag zonlicht. Goede belichting onderwater geven de beste beelden. Karpers kunnen ook roet in het eten gooien, in de ochtenden zijn karpers vaak aan het wroeten in de bodem waardoor het water troebel wordt en het zicht afneemt. Ik merkte al snel dat vissen verschillend reageren op de aanwezigheid van de camera in hun wereld, vooral de jonge baarzen lijken met verbazing te kijken in de lens van de camera. Alsof ze een UFO zien (Underwater Floating Object :-)) De volwassen baarzen tonen minder interesse in de camera en de brasems willen er vaak helemaal niets van weten. Jonge snoeken zijn erg nerveus en paniekerig, bij de minste geringste beweging schieten ze als torpedo’s weg. Oudere exemplaren zijn een stuk rustiger.
Rond februari komen de kikkers en padden tevoorschijn om te paren, deze periode wordt ook wel de paddentrek genoemd. Het hoogtepunt van de voortplantingstijd ligt ongeveer in april en maart, de eitjes komen na een dag of 10 tot enkele weken uit. Na het uitkomen van de eitjes gaan de larven massaal de wateren verkennen opzoek naar voedsel om zich te ontwikkelen tot padden of kikkers. Genoeg geschreven, tijd om een kijkje te nemen in de verborgen wereld van Elswout!
geef een reactie
Wijnand Anansi Stomp
Super leuk om te zien en je verhaal te lezen. We missen je Robbie ,
Huub Schous
Mooi gefilmd. Complimenten!
Ida Lichthart
Wat een leuk verhaaltje Robbie. En wat een mooi filmpje van deze prachtige onderwaterwereld!
Siem Jonk
Wat een veelheid aan leven onder water, dat zie je zo niet. Leuk.