www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

De verborgen natuur van de slootjes in het veenweidegebied

22 juli 2020 Boswachter Inga Tessel in Noord-Holland

De inheemse zwanenbloem valt op door zijn mooie roze bloemen.

Als boswachter in het veenweidegebied geniet ik dagelijks van het open landschap met de vele slootjes. Om in de verschillende gebieden te kunnen komen stap ik met regelmaat in een boot, maar ooit was dit een groot, ondoordringbaar hoogveen moeras. Ongeveer 1000 jaar geleden hebben onze voorouders dit gebied ontgonnen. Deze mensen hadden geen machines en toch hebben ze in relatief korte tijd een gigantische hoeveelheid sloten gegraven, die het huidige landschap vormt. In en langs deze sloten gebeurd er van alles.

Op excursie langs de sloot

Als boswachter geef ik ook excursies en laatst ben ik met een groep volwassenen gaan kijken wat er te vinden is in deze boerenslootjes. Wat er langs de oevers staat is snel te achterhalen. In deze tijd staan er veel bloemen, waaronder de inheemse zwanenbloem. Wat opvalt zijn de prachtige mooie roze bloemen. De plant gedijt goed in polderslootjes en komt in de verschillende veenweidegebieden veel voor. Maar in andere gebieden is het juist een zeldzame plant.

Een Amerikaanse exoot langs de sloot

Een andere mooie plant die je nu veel tegenkomt nabij de slootkant is de maskerbloem. De eerste keer dat ik deze plant tegen kwam was op vakantie in Canada. Daar zie je deze plant langs de beken van de Rocky Mountains staan. Daar komt de soort van oorsprong ook vandaan. Ondertussen doet hij het goed in een groot deel van Europa. In het veenweidegebied is hij pas de laatste 20 jaar toegenomen. Dat zal ook door het steeds zoeter worden van het gebied komen. Het is dus niet een plant die hier oorspronkelijk voorkomt.

De Amerikaanse maskerbloem is een exoot in Nederland.
De maskerbloem heeft een klokvormige bloemkelk.

Alle natuur staat met elkaar in verband

Als je de voorkomende planten en dieren van de slootjes goed wil leren kennen zal je ook onder water moeten kijken. Dat gaat niet zo gemakkelijk in het troebele slootwater. Daarom had ik voor mijn gasten ook schepnetjes meegenomen, want ook voor volwassenen is het leuk en interessant om waterbeestjes te vangen. Zo werden er veel (driedoornige of tiendoornige) stekelbaarsjes gevangen. Ook veel watervlooien en kleine garnaalachtigen; het voedsel van de stekelbaarsjes. Terwijl we de dieren aan het onderzoeken waren stonden een paar sloten verder twee lepelaars langs de sloot te vissen. Voor de lepelaar is een stekelbaars belangrijk voedsel.

Met ons schepnetje werden er veel stekelbaarsjes gevangen.

Nog een gast uit Amerika

Uit de sloot werden ook Amerikaanse rivierkreeften gevangen. Omdat de Europese soorten achteruit gingen werden de rivierkreeften voor consumptie ingevoerd. Ook zal er via ballastwater in schepen af en toe een kreeftje zijn meegekomen. Nu kom je ze op veel plekken tegen. En helaas kunnen ze ook schade geven aan de oevers. In de nazomer als het regent zie je ze ook aan land komen. Het is dan voortplantingstijd en dan gaan ze op zoek naar een partner. Zodra je ze tegenkomt staan ze te zwaaien met hun scharen, klaar om het gevecht aan te gaan!

Wanneer je de Amerikaanse rivierkreeft tegenkomt staat hij meestal al klaar om te vechten!

Zelf een keer bekijken?!

Zo zie je maar hoeveel te zien is in onze Hollandse polders. Wil je een keer mee met een excursie? Hou de website van Staatsbosbeheer dan in de gaten! Voor zowel de Zaanstreek als in Waterland zijn we weer bezig om coronaproof excursies op te zetten. We laten je dan van dichtbij meemaken wat voor natuur en bijzonderheden in deze gebieden te vinden is.
Wil je liever een keer met een privé-groep voor een jubileum of kinderfeestje op pad? Dat kan ook. Voor meer informatie hierover mail dan naar veenweiden@staatsbosbeheer.nl of vul het aanvraagformulier in. Wie weet zie ik je dan een keer bij één van onze excursies!

reageren

geef een reactie

  • Charles van Bebber
    22 juli 2020 om 19:31

    Leuk om te lezen. Ik fiets veel en graag door de natuur, maar ontdek wandelend pas echt de rust en buig me steeds vaker voorover om de met het jaargetijde veranderende bloemenpracht te bewonderen. Heel vaak nog ‘Weet-ik-nietjes’, maar die foto’s helpen me weer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog